'Diskorsi o Gradu' uz gosta Robina Harrisa: 'Najljepše i najbolje što Dubrovnik ima je rezultat prošlosti iz Republike'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
"Najzanimljivije u dubrovačkoj povijesti je što je Dubrovnik preživio, a to je najvažnije za čovječanstvo i države. Preživio je, manje ili više, kao samostalan oko šest stoljeća dok je Hrvatska imala poteškoća što znači da može naučiti neke lekcije od Dubrovnika", kazao je povjesničar, novinar, publicist Robin Harris koji je bio gost prvog izdanja projekta "Diskorsi o Gradu".

U organizaciji Grada Dubrovnika pokrenut je projekt koji ima za cilj, kroz seriju razgovora s poznavateljima i prijateljima Grada iz Hrvatske i svijeta, pokušati dati doprinos originalnom promišljanju dubrovačke budućnosti i novim idejama o pitanjima koja zaokupljaju grad. Prva tema bila je bogata dubrovačka prošlosti u kojoj se tražila inspiracija za nova promišljanja.

Gost Robin Harris, autor knjige 'Povijest Dubrovnika' doktorirao je suvremenu povijest na Oxfordu, bio je posebni savjetnik britanske vlade, ali i osobni savjetnik premijerke Margaret Thatcher. Na "Diskorsima o Gradu" govorio je o političkom, gospodarskom i društvenom životu nekadašnjeg Dubrovnika.

- Dubrovnik je sad ono što je bila Republika u prošlosti. Ono najljepše i najbolje što Dubrovnik ima rezultat je prošlosti iz Dubrovačke republike - rekao je Robin Harris dodavši kako su u starom Dubrovniku bili najznačajniji osjećaj za zajednički identitet i odgovornost za budućnost države što bi prema njegovom mišljenju trebalo biti i danas prisutno u gradu. Harris je naznačio kako je te osjećaje teško razviti, no dodao je kako je to stvar vrijednosti i primjera koji dolaze od vrha. Komenirajući turizma, Harris je istaknu kako je on važan za grad, ali kako ne smije biti masovan jer će ga tako uništiti.

- Uvijek postoje konflikti kada se raspravlja o pohlepi koja je prisutna danas i očuvanju baštine. To nije samo stvar osjetljivosti već razmišljanja o dugoročnim posljedicama, jer zbog turizma se ovako živi u Dubrovniku i mislim da on zbog toga treba biti kvalitetan - kazao je Robin Harris koji je istaknuo kako je u Hrvatskoj važno radniti na jačanju vrijednosti, kulture i vjerovanja što povezuje ljude.

Uz povjesničara Harrisa na "Diskorsima o gradu" govorio je i gradonačelnik Mato Franković te dubrovački povjesničari i studenti povijesti.

Na pitanje je li grad izgubio mjeru po kojoj je prepoznatljiv te je li stigao 'posljednji vlak' za propitivanje o budućnosti  Franković je odgovorio kako nikad nije kasno.

- Mjera je potrebna, grad je nastao na njoj i tako treba nastaviti. U određenom vremenu smo izgubili pravu bit mjere, ali ja vjerujem se ona izgubila više iz nedostatka financijskog, gospodarskog, ekonomskog u dobu poraća kada se krenulo u nekom drugom smjeru. Čak možemo reći da imamo jasno vidljive ožiljke gubitka mjere u dobu nakon Drugog svjetskog rata pa su tada nastali neboderi u Gružu kao odgovor na nedostatak stambenog pitanja, a malo iza toga dogodila nam se i Mokošica koja je ponovno jedan nedostatak mjere u prostoru. Na tim primjerima i danas vidimo kako treba trčati u korak s problemima i pokušati riješiti životna pitanja jer kao posljedica svega toga dogodilo se iseljavanje Dubrovačkog primorja. Puno toga ima kada se krene krivim putem i onda neke stvari završe u pogrešnom smjeru. Zato je potrebno konstantno razmišljati o tome što je mjera, što je potrebno gradu i gdje povući jasnu liniju i reći 'više se ne može' - zaključio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

"Diskorsi o Gradu" projekt je koji ima za cilj kroz prizmu povijesti dati pogled na budućnost i govoriti o mogućim rješenjima za probleme poput prometa, modernog turizma, managementa u kulturi, potpore mladima i slično. Najavljeno je kako će "Diskorsi o Gradu" otvarati teme "o kojima se čini da znamo sve, a često zapravo ne znamo puno".

A. Čakić

Popularni Članci