DOM MARINA DRŽIĆA, KNJIŽNICE, MUZEJI... Podnesena izvješća o radu javnih ustanova u kulturi, Gradsko vijeće ih sve prihvatilo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika podnijela su se izvješća o radu javnih ustanova o kulturi.

Prvi na redu je bio Dom Marina Držića.

Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića kazao je kako je Dom nezabilazni čimbenik u kulturi Dubrovnika te da je prepoznat kao znanstveno istraživački referentni centar za proučavanje lika i djela Marina Držića.

„U 2023. godini smo u neprestanoj komunikaciji između nas i posjetitelja, sve u cilju identifikacije i maksimalnog zadovoljstva naših korisnika uspjeli iznijeti kvalitetni kulturni sadržaj“, kazao je Matić i naglasio brojne međunarodne suradnje.

Za raspravu se javio vijećnik Andro Vlahušić, koji je pohvalio rad javnih ustanova u kulturi, ali je kazao da je nužan napredak i digitalizacija, a mnogi imaju već veliku digitalnu građu, a za predstavljanje virtualnih materijala je predložio Lazarete. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dom Marina Držića za 2023. godinu je prihvaćen. 

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić je rekla da vjeruje da su Dubrovačke knjižnice u protekloj godini ispunile svou svrhu i da su to građani prepoznali.

Kazala je da se, unatoč tome što knjižnice više nisu samo mjesto za posuđivanje knjiga, ipak rade na tome da što prije nabave nove naslove.

U knjižnicama je organizirano 200 događaja, a kao nešto što je uloženo najviše truda je istaknula je uređenje knjižnice u TUP-u.

"Mogu vas obavijestiti da nam u ovom trenutku teče žalbeni rok, odabrali smo izvođača radova i sredinom mjeseca bi trebali početi radovi", kazala je Bjelokosić.

Prijedlog zaljučka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovačke knjižnice Dubrovnik za 2023. godinu. je prihvaćen.

Na red su došle Dubrovačke ljetne igre, a Izvješće je predstavila ravnateljica Ivana Medo Bogdanović koja je istakla niz programa kako za Dubrovačke ljetne igre, tako i za Dubrovački zimski festival. 

"Završili smo na pozitivnijoj nuli s nekih 1500 eura viška, rekla bi da je za nas to bila uspješna godina", kazala je Medo Bogdanović.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre za 2023. godinu. je prihvaćen. 

Za Dubrovačke muzeje govorila je ravnateljica Ivona Michl. 

"Što se tiče rezultata rada u protekloj godini, htjela bih naglasiti da smo imali 13 izložba iz fundusa i 3 gostojuće izložbe, izdali smo 12 publikacija, nastavili smo raditi sa školama, vrtićima i udrugama, obogatili smo muzejsku ponudu izradom novih suvenira što je dovelo do povećanja vlastitih sredstava, obogatili smo i naš fundus. Sudjelujemo u jednom novom europskom projektu koji se zove Stećak Land. Što se tiče broja posjetitelja, uvođenjem Dubrovnik Passa, broj posjetitelja je u porastu, u lanjskoj godini ih je bilo preko 413 tisuća", kazala je Michl. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovački muzeji Dubrovnik za 2023. godinu je prihvaćen.

Na red je došao Dubrovački simfonijski orkestar, čije je izvješće predstavio ravnatelj Slobodan Begić.

"U 2023. godini DSO je ostvario blizu sto koncerata i nastupa. Ostvarili smo i višak, prvim danom mog preuzimanja DSO-a preuzeo sam i ljetnikovac Crijević Pucić, u kojem smo počeli proces obnove. Cijela godina je bila posvećena, uz umjetnički rad, bila posvećena pripremama za obnovu", kazao je Begić. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovački simfonijski orkestar za 2023. godinu je prihvaćen.

O Folkornom ansamblu Linđu govorio je ravnatelj ansambla Vlaho Kljunak.

"Ovo je bila prva godina u kojoj smo mogli vidjeti autorsku ruku našeg umjetničkog direktora Andrije Ivančana, pokazali smo napredak. Napravili smo vrlo ozbiljne i kvalitetne pomake. Stvorio se interes među veteranskim članovima, pa smo četiri puta prošle godine rasprodali nastup na Igrama. Gotovo 100 amatera je prošle godine kroz Linđo, na što smo ponosni. Imamo dobru situaciju i na dobrom smo putu da kroz godinu, dvije dana budemo još kvalitetniji, na prestižnijim lokacijama nego dosad", kazao je Kljunak i istaknuo brojna gostovanja i sudjelovanja u gradskim proslavama.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl „Linđo“ za 2023. godinu je prihvaćen.

Izvješće Kazališta Marina Držića predstavio je ravnatelj Paolo Tišljarić.

"S ponosom ističemo da je naše programe posjetilo preko 18 tisuća posjetitelja", kazao je Tišljarić i dodao da su ostvarene četiri samostalne premijere. Gostovali su u brojnim gradovima s predstavama, kao i na festivalima. Zamolio je da se proračunska sredstva vrate na razinu iz 2019. u kulturnim ustanova. 

Za raspravu se javila Katarina Doršner.

"Nisam se javila govoriti o stručnom programu kazališta, htjela sam reći nešto više o pozitivnom pomaku, ne samo u Kazalištu Marina Držića, već u drugim javnim ustanovama, koji su uložili u obnovu infrastrukture. Moramo ih jače poduprijeti, vratimo proračunska sredstva, razmišljajmo o tome", kazala je Doršner i pitala što je problemom prokišnjavanja Kaznene kule i pomaže li DPDS. 

Tišljarić je odgovorio da su u kontaktu i da bi prostor zaista trebalo sanirati jer je u jako lošem stanju i da se nada da će se to uskoro dogoditi.

Za raspravu se javio Željko Raguž.

"Reći ću jedan pozitivan primjer renesanse koje je Kazalište Marina Držića doživjelo. Prije je bilo mjesto prijepora, prije smo pričali o tome zašto na Igrama nastupaju glumci iz drugih gradova, a to je krenulo u drugom smjeru. Sudjelovali ste i u manifestacijama Grada i moram ih pohvaliti", kazao je Raguž. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Gradsko kazalište Marina Držića za 2023. godinu je usvojen.

Nikša Konsuo, ravnatelj Kinematografa Dubrovnik, predstavio je njihovo izvješče. 

Ravnatelj je istaknuo da je većina planiranih projekata realizirana te da su se kroz prošlu godinu odvijale razne manifestacije. Vrtići i škole su gostovale u kinima, a otvoreno je i Kino Lapad. Prikazano je preko 130 filmova. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Kinematografi Dubrovnik za 2023. godinu je prihvaćen. 

Ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk predstavila je njihovo izvješće.

"Godina nam je završila vrlo uspješno, ne samo financijski, već programski i s donacijama građe. Prešli smo preko 60 tisuća posjetitelja", kazala je ravnateljica i molila za pomoć u prekretnici i povećanje broja djelatnika. 

Za raspravu se javila Petra Marčinko.

"Kao i svaki put bi naglasila Muzej Domovinskog rata jer on zaista funkcionira u prostoru koji je daleko od onoga što je uostalom propisano zakonom. Htjela bih naglasiti da su prostori još neobnovljeni, da je iznimno teško građevinsko stanje. Od samih djelatnika Muzeja se više očekuje nego u normalnim uvjetima. Podsjetila bi da je trebalo 56 sjednica od 2015. do 2020. da konačno dođemo do toga da nam Arbitražni sud na neki način vrati koncesiju i sad je vrijeme da pričamo što i kako dalje", kazala je Marčinko i istaknula da postoje projekti na koje se mogu prijaviti. 

Marko Potrebica je izašao za govornicu.

"Ovo Gradsko vijeće je osnovalo formalno pravnu ustanovu Muzej Domovinskog rata, a toga nije bilo. Da smo u izbornom vremenu, rekao bih HDZ 1:0. Imali smo niz sjednica, ali smo kad su se stvorili uvjeti vrlo odgovorno utvrdili raskid. Neupitno je da je Muzej Domovinskog rata autentičan i da je to njegova lokacija. To što ga nismo obnovili doprinosi tom šarmu, što ne znači da ga nećemo obnoviti, svaka rupa je autentična. Kako smo znali upravljati Europskim fondovima u nizu drugih područja, znat ćemo i ovom. Pričali smo s DPDS-om, raduju se sudjelovati u tom projektu ako bude potrebno.", kazao je Potrebica i zahvalio se Mišu Đurašu za ogroman doprinos. 

Marčinko se javila za repliku i rekla da se nada da se sljedeće godine neće čitati isti tekst o obnovi Tvrđave Imperijal. 

"Poštovana kolegice, za tako ozbiljan projekt sigurno nije dovoljno godinu dana, ali se nadam da ćemo sljedeće godine moći reći da smo napravili bitan korak", kazao je Potrebica. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove Muzej Domovinskog rata Dubrovnik za 2023. godinu je prihvaćen. 

Na red je došao Prirodoslovni muzej Dubrovnik, o kojem je govorila ravnateljica Ana Čučević. 

"Prošla godina je za nas bila uspješna, uspjeli smo realizirati gotovo sve planirane programe", rekla je Čučević i istaknula izložbenu djelatnost, pa i tako izložbu "Držićev prirodni svijet", u kojem su sudjelovale dvije ustanove u kulturi. Radilo se i na edukativnim programima, očuvanju i prikupljanju građe, a sudjelovali su i na brojnim gradskim manifestacijama. Imali su skoro 33 tisuće posjetitelja. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Prirodoslovni muzej Dubrovnik 2023. godinu je prihvaćen. 

Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik podnio je izvješće.

"Poslovanje je u 2023. bilo vrlo dinamično i uspješno. Ostvarili smo rekordan broj posjetitelja, 84 tisuće", kazao je Smokvina. 

Realizirano je ukupno 17 izložbenih projekata, a u rad Umjetničke galerije uključena je i pedagoška djelatnost. Obogaćena je i zbirka, što kupnjom, što donacijom. Radilo se i na poboljšanju uvjeta i opremanju. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Umjetnička galerija Dubrovnik za 2023. godinu je prihvaćen.

Popularni Članci