DOVRŠENI GRAFITI U LAPADU 'Da vi niste hrabri bili ne bi mi trobojnicu vili'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dovršeni su grafiti s ratnom tematikom poviše lapadskog stadiona.

U suradnji s Gradom Dubrovnikom grafiteri su oslikali zidove koji prikazuju povijesnu jezgru u trenucima ratnih razaranja. Prikazi su zapravo fotografije poginulog mladića Pava Urbana, dubrovačkog branitelja i fotografa.

Njegovu posljednju fotografiju 'Kamena prašina nad gradom', treću po redu, fotografirao je netom prije nego što je poginuo od minobacačke granate. Također, stih "Da vi niste hrabri bili ne bi mi trobojnicu vili" riječi su pjesme "Mojim prijateljima" pokojnog Srećka Kljunka, dubrovačkog branitelja, namijenjena svih hrabrim ljudima koji su ostavili svoj život za Hrvatsku.

Uistinu, neupitna je važnost sjećanja na Domovinski rat odnosno na sve ljude koji su dali život kako bi obranili ovaj grad. Oni su borili za slobodu, za svoju domovinu. Poštuju li se danas žrtve ovih ljudi ako je Dubrovčane strah slobodno govoriti u javnom prostoru u vlastitome gradu?

Puno je polemike izazvalo ocrtavanje ovih grafita gdje se najstrože osudilo one koji su se usudili slobodno iznijeti vlasititi stav o tome trebaju li ti grafiti biti upravo na tom mjestu ili je primjerenije iskazati počast drugim, nepopulističkim metodama.

Kultura javnih objava odnosno komentara na internetskim platformama na vrlo je niskim granama s obzirom da se, najčešće anonimno, izražavaju opasne prijetnje, netrpeljivosti, teške uvrede i klevete; a ono što možda najviše žalosti - prerastaju u ozbiljne fizičke prijetnje i napade.

Popularni Članci