DOZNAJEMO Grad namjerava kupiti UTD Ragusu uz donacije DPDS-a i Blagih djela!

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Aida Čakić
Pred gradskim vijećnicima naći će se vrlo važna sjednica Gradskog vijeća prije svega kroz kontekst Prijedloga zaključka kojim se ovlašćuje gradonačelnika Mata Frankovića podnijeti Prijavu za sudjelovanjem u javnom nadmetanju prema Javnom pozivu za kupnju dionica trgovačkog društva UTD Ragusa.

Međutim, najzanimljivija poveznica s ovom točkom nalazi se u obrazloženju prvog ovogodišnjeg rebalansa,  koji će porasti čak za 21,1 milijun kuna te će tako iznositi 764.8 milijuna kuna. Većina tog novca dio je donacija Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Blaga dijela. I DPDS i Blaga djela doniraju Gradu Dubrovniku po sedam milijuna kuna, odnosno zajedno 14 milijuna kuna.

Kako doznaje Dubrovački dnevnik, radi se o iznosu s kojim Grad Dubrovnik namjerava kupiti dionice UTD Raguse. Za tu namjenu Grad Dubrovnik osigurat će 21 milijun kuna, odnosno ovom iznosu pridodati svojih sedam milijuna kuna.

Podsjetimo, već prije Grad Dubrovnik je potvrdio da će se temeljem objave Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP),natjecati za kupnju 53 posto udjela Republike Hrvatske u društvu UTD Ragusa. Grad Dubrovnik je vlasnik 26 posto dionica UTD Raguse.

Kako je gradonačelnik Franković objasnio, nemoguće je da dođe do "direktne pogodbe između CERP-a, odnosno Vlade i Grada Dubrovnika", kao i "prava prvokupa".

Franković je precizirao i da će "Grad Dubrovnik znati zaštititi vlastite interese i interese svojih građana", ističući kako "smo jasno rekli da nećemo prodavati nego stjecati vlasništvo nad nekretninama i drugom imovinom na korist čitave zajednice".

Međutim, nameće se pitanje kako se Grad Dubrovnik može osigurati ukoliko bude "težih" ponuda od ove od 21 milijun kuna. U tom slučaju je očekivati da će gradski vijećnici proširiti Frankovićev manevarski prostor, odnosno ovlastiti ga i na veći iznos novčanih sredstava.

Inače, u vlasništvu UTD Raguse su i atraktivni prostori gdje se nalaze restorani Dubravka i Mimoza, a kojima bi tako Grad uskoro trebao raspolagati.

Popularni Članci