DOZNAJEMO! Gripa stigla u našu županiju, u dubrovačku bolnicu hospitalizirana jedna osoba

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gripa je stigla i u Dubrovačko-neretvansku županiju gdje je potvrđen jedan slučaj gripe. 

"U prošlom tjednu u Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirana je jedna osoba sa područja Korčule sa simptomima gripe. Brzim testom u ZZJZ Dubrovnik (Služba za mikrobiologiju) potvrđen je virus gripe," odgovorio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić. Konačnu laboratorijsku potvrdu dao je danas Referentni centar za influenzu HZJZ. 

Radi se o pomorcu koji je prilikom povratka doma bio u više zračnih luka u Europi gdje je mogao 'pokupiti' virus gripe.

Inače, početkom studenog su u Pločama prijavljena dva slučaja kod kojih se sumnjalo na gripu, ali se ne može sa sigurnošću kazati kako je uistinu bila riječ o gripi jer nije bilo laboratorijske potvrde. 

Ove godine je, tvrde iz Zavoda, nešto veći interes za cijepljenje protiv gripe. 

"Zavod je od HZZO-a za potrebe županije dobio 6000 doza cjepiva protiv gripe (34 doze više nego prethodne godine) koje su podijeljene cjepiteljima na području županije (obiteljski liječnici i pedijatri), ali je zbog povećanog interesa za cjepljenjem čitava količina potrošena. Stoga je Zavod tražio dodatne količine cjepiva (još 1000 doza) od koje je za sada dobio dodatnih 320 doza, a preostala količina cjepiva prema dopisu HZJZ trebala bi stići uskoro," odgovorio je dr. Lakić. 

Popularni Članci