DUBROVAČKE KNJIŽNICE U CRNOJ GORI Izlaganje o spektralnom snimanju rukopisa iz fonda Znanstvene knjižnice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DKD
Na Drugoj međunarodnoj konferenciji koja se održala na Cetinju 16. i 17. svibnja, u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“  pod nazivom „MONTENEGRO – Libraries, Archives and Museums, LAM 2019“,  sa svojim izlaganjima sudjelovale su i Dubrovačke knjižnice u proširenom sastavu.

Bivša ravnateljica Dubrovačkih knjižnica  Vesna Čučić  izlagala je rad vezan za temu ‘’Proglasi francuske vojske u Dubrovniku 1806. -1807. godine'', dok su sadašnja ravnateljica Jelena Bogdanović i voditeljica Odjela za restauraciju i konzervaciju, Tina Di Reda, zajedničkim izlaganjem o prvom hiperspektralnom snimanju na papiru na ovim prostorima, iznijele više nego zanimljiva otkrića i mogućnosti ovakvog jednog sistema u mogućem projektu analize cjelokupnoga dubrovačkog korpusa rukopisa i fragmenata pisanih dalmatinskom beneventanom. Do rezultata su došli prilikom hiperspektralnog snimanja fragmenata beneventane iz Zbirke rukopisa Znanstvene knjižnice Dubrovnik na temu ''Spektralno snimanje rukopisa iz fonda Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik''.

U izlaganju je istaknuto kako je stjecanje i upravljanje informacijama važan faktor za razumijevanje kulturne baštine. Zbog toga se sve više svjetske kulturne baštine prenosi u virtualni (digitalni) oblik. Digitalizacija građe  je tako postala redovni dio poslovanja gotovo svih knjižnica. Danas dokumentacija igra vitalnu ulogu u definiranju baštine, mjesta značaja, integriteta, opsega, i prijetnjama te je ključno za razumijevanje, zaštitu i upravljanja. Da bi se moglo pristupiti konzervatorsko - resturatorskim radovima na kulturnom dobru potrebno je dokumentirati. Namjera fotodokumentacije može biti: ilustrirati opseg i mjesto oštećenja i / ili propadanja; prikazati detalje novih ili starih informacija koje se nalaze u objektu; za označavanje veličine cijelog objekta ili normalne lokacije objekta; prikazati kako se tretira tijekom konzervatorskog rada, stoji u radu. Govorilo se i o mogućnostima koje pruža tehnika hiperspektalnog snimanja (HSI)  dokumenata primijenjena na fragmentima beneventanskih rukopisa pisanih dalmatinskom beneventanom na pergameni iz Zbirke rukopisa fundusa Znanstvene knjižnice Dubrovnik.  U interdisciplinarnoj analizi izblijedjelog, prekrivenog teksta i palimpsesta, identifikaciji materijala, vrsta tinte i pigmenata kao mogućih alata za buduću analizu dubrovačkog korpusa in scriptura beneventana, a u prilog tezi o postojanju dubrovačk(og)ih skriptorija u benediktinskim samostanima na dubrovačkom području – opatiji Sv. Marije na otoku Lokrumu.

Popularni Članci