Dubrovačke ljetne igre opraštaju se od Mani: 'Kazalište, Dubrovnik i Igre je ne samo stručno i dubinski poznavala već i ćutila'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Preminula je Mani Gotovac, spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je jučer na svoj 80. rođendan. Dubrovačke ljetne igre danas su se oprostile od Mani Gotovac objavom koju prenosimo u cijelosti.

"Adio, Mani!

Na svoj 80. rođendan, 12. studenog 2019. preminula je Mani Gotovac, kazališna kritičarka, dramaturginja, teatrologinja i spisateljica te prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka), žena koja je teatar istinski živjela.

Press centar Dubrovačkih ljetnih igara vodila je 1971. godine uz Srećka Lipovčana i Antu Stamaća. U mandatu intendanta Krešimira Dolenčića 2013. godine na Igrama kreira program Pisci na Igrama koji se održavao do 2016. godine. U sklopu tog programa, na Igrama su gostovali neki od velikih svjetskih pisaca poput Pascala Brucknera i Alessandra Baricca, a priređene su i inscenacije njihovih djela "Ledeni mjesec" na brodu Seastar te "Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Ocean more A. Baricca" u Uvali Šulić u Maninoj režiji, kojima su prisustvovali i sami autori. Funkciju pomoćnice intendanta Igara Mladena Tarbuka za dramski program obavlja 2015. i 2016. godine i postavlja Goldonijevu "Kafetariju" ispred Sponze u režiji Vinka Brešana, "Dubrovačku trilogiju" Iva Vojnovića u Kneževom dvoru i pred Dvorom u režiji Staše Zurovca, "Elementarne čestice" Michela Houellebecqa na Lovrjencu u režiji Ivice Buljana te druge dramske uspješnice.

Mani Gotovac, „željezna dama hrvatskog kazališta“ kako su je mediji znali nazivati, djelovala je beskompromisno, ali samo zato što je kazalište, a posebice Dubrovnik i njegove Igre, ne samo stručno i dubinski poznavala već i ćutila. Njen strastveni ženski senzibilitet i britki jezik te uvijek precizne i gorko istinite opaske silno će nedostajati hrvatskom teatru, hrvatskoj kulturi i uopće hrvatskoj javnosti koja je upravo takvu njezinu izravnost i iskrenost najčešće nazivala kontroverznima i skandaloznima.

Dubrovačke ljetne igre upućuju iskrene izraze sućuti obitelji i prijateljima te svekolikoj hrvatskoj kulturnoj javnosti".

Popularni Članci