'ŽENE U POLITICI NISU POSEBNO ZAŠTIĆENE' Dubrovačke političarke odgovaraju kako je biti žena u 'muškom' svijetu

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Danas se slavi Međunarodni praznik žena. Poklanjaju se tako ženama cvijeće i bombonijere u ime ravnopravnosti. Jasno, radi se tu o deklerativnom prazniku, no svejedno lijepo se i uz ovaj dan podsjetiti koliko se radi na toj ravnopravnosti. Dubrovačke političarke Sanja Putica, Katarina Doršner, Ivana Šepak, Patricija Mage Vidak i Marina Vučković Matić za portal Dubrovački dnevnik rekle su kakva je po pitanju ravnopravnosti situacija na gradskom političkom nebu.

PUTICA: IZGLED MI NIJE POMOGAO NITI ODMOGAO

Saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica tako kaže da su u "Hrvatskoj okolnosti ipak takve da je ženama teže u politici".

- U samom Vijeću Europe predsjednica parlamentarne skupštine pokrenula je jednu vrlo značajnu kampanju koju namjeravamo implementirati u Sabor. Odvija se pod nazivom "Not in my parlament", a zapravo je usmjerena ka borbi protiv nasilja nad ženama u parlamentima, članicama Vijeća Europe. Tako da ne stoji neka predrasuda da su žene u politici zaštićenije nego ostale žene. No, htjela bih da se svaki dan slavi ravnopravnost. Čini mi se da od odgojno-obrazovnih ustanova nadalje moramo raditi na tom osvješćivanju ravnopravnosit spolova. I u 21. stoljeću to nije deplasirana nego itekako aktualna tema. - rekla je Putica.

Goran Mratinović

Izgled Sanje Putice u javnosti se percipira kao izuzetno atraktivan. Odgovorila je na pitanje doživljava li na račun toga možda i poneko podcjenjivanje, odnosno vrednovanje koje se bazira čisto na temelju fizičkog izgleda.

- Nisam pobornica da nas se ističe po izgledu ili bilo čemu vanjskome, mi smo u politici prvenstveno jer imamo snagu boriti se za jaki opći interes i kvalitetniji život sugrađana. Kad se bavite javnim poslom normalno je da se pazi na pristojan izgled. A što se tiče mene osobno, mislim da mi nije pomoglo niti odmoglo. Jednostavno se osjećam prosječno. - izjavila je Putica.

- Onaj tko želi stvarno pratiti nečiji rad on se treba fokusirati na to koliko govorimo, a oni koji površno prate politiku tada je upravo shvaćaju i kroz tu estradizaciju. - objasnila je Putica.

DORŠNER: HDZ RESPEKTIRA AKTIVNOST ŽENA

Gradska vijećnica HDZ-a Katarina Doršneš rekla je više o svojim iskustvima.

- Čovjek je političko biće, posebno su uvijek to bile žene pa čak i kad u pojedinim društvenim uređenjima nisu mogle doći do izražaja one su svojom pronicljivošću i toplinom čuvale dom iz kojeg su izrastali političari i drugi nosioci razvoja. Tako su sačuvane humanističke vrijednosti, a danas u demokraciji ne vidim nikakvu zapreku angažmanu žena u politici u našoj sredini.  - riječi su Katarine Doršner.

Goran Mratinović

- Član sam Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" i mogu reći da HDZ od samih svojih početaka kroz Zajednicu žena, ali i druge aktivnosti respektira aktivnost žena. - rekla je Doršner.

- Puno je i drugih afiniteta i zanimanja  u kojima žene pronalaze sebe, dakle osim političkih aktivnosti. Žene su i radnice i njegovateljice i majke i sutkinje i predsjednice. Političar se ne rađa nego postaje. I pozivam žene da uz sve ostalo gdje doprinose se priključe politici, da se angažiraju kako bi imali još bolje društvo. - precizirala je Doršner.

ŠEPAK: MUŠKARCI SU BRBLJAVIJI OD ŽENA

Gradska vijećnica DUSTRA-e Ivana Šepak kaže da su ustvari muškarci oni koji najviše pričaju.

- Kažu da su žene brbljave i te koje ne znaju ušutjeti, ali kad muškarci preuzmu govornicu onda u potpunosti zauzimaju javni prostor. Žene moraju raditi trostruko više da bi se izrazile. Ali to je natjecanje. Sve je natjecanje. - konstatirala je Šepak.

Goran Mratinović

- Pak, u  DUSTRA-i su žene te koje su kreativne i koje rade, žene u DUSTRA-i vuku. Ne izvlačimo se da smo slabiji spol, da nas muškarci trebaju tetošiti i paziti. Mislim, paze nas. Naši muškarci su divni, ali žene su brojčano nadmoćnije i to je zakon brojeva. Više je žena pa su one te koje donose ideje, odluke. - navela je.

- A što se tiče mog osobnog iskustva, nisam doživjela da me netko podcjenjuje jer sam žena. To ne znači da se to ne događa, to se može vidjeti u medijskom diskursu gdje se ženu za govornicom ocjenjuje po tome što je obukla, a ne što je rekla. Muškarca se ne pita što je obukao nego ga se sluša. To bih voljela da se promijeni. - istaknula je Šepak.

VUČKOVIĆ MATIĆ: ZA SVOJA PRAVA SAME SMO SE IZBORILE

Gradska vijećnica HNS-a Marina Vučković Matić kaže da je "položaj žena u društvu još uvijek nedovoljno dobar, ali postoje pozitivni trendovi koje smatram da vrijedi istaknuti".

- Tu posebice moram pohvaliti moju stranku, jer je upravo HNS prvi u nezavisnoj Hrvatskoj dokazao da kod nas ravnopravnost nije tek floskula. Savka Dabčević Kučar zapravo je utabala stazu za sve ostale političarke koje su došle nakon nje. Tako danas s ponosom mogu istaknuti kako u dubrovačkom gradskom vijeću djelujem u klubu u kojem žene tvore većinu, a na razini grada Dubrovnika danas na čelu naše podružnice je još jedna uspješna žena, Nataša Gabričević, koja je ujedno i kandidatkinja na listi za izbore za Europski parlament. Sve to pokazuje kako u HNS-u se žene gleda kroz prizmu njihovih postignuća, a ne rodne uloge. Kod nas se dosta osjeti ženska energija, a stranka nas ohrabruje da same u sebi prepoznamo i izrazimo svoj liderski potencijal. - govori Vučković Matić.

Goran Mratinović

- Ali moram istaknuti kako su takvi svijetli primjeri rijetki i da u našem društvu nažalost puno više primjećujem onu drugu stranu ove priče. Onu puno tamniju, u kojoj se ženu još uvijek smatra manje vrijednom ili dužnom pokoriti se muškarcu. Prava jednakost nastupit će tek onda kada ne budemo smatrali potrebnim isticati da je neka žena uspjela usprkos spolu, onda kada na naslovnicama završi ne zbog toga jer je uspješna žena, već isključivo jer je uspješna. - dodala je.

- Stoga bih žene željela podsjetiti kako smo se za svoja prava same izborile. Same smo stvorile priliku da i mi budemo bitne, da se i naše mišljenje pita. Činjenica da o statusu žena u društvu i politici bez problema progovaramo i izražavamo svoj stav javno i bez bojazni što će na to reći naše muške kolege govori kako smo ipak daleko došli od početaka borbe za naša prava prije 76 godina. Mi smo nova generacija i na nama je da tu borbu nastavimo. Zbog zdravijeg društva važna je participacija žena u svim sferama života, kao i na svim razinama političke scene. - kazala je ona.

MAGE VIDAK: OD ŽENE SE OČEKUJE DA ISPUNJAVA STEREOTIP

Svoje mišljenje za Dubrovčaki dnenvik iznijela je i gradska vijećnica DDS-a Patricija Mage Vidak.

- Iako čine više od 50 posto svjetske populacije, u političkom smislu žene su i dalje manjina. Međutim, to se ipak polako mijenja. Sve veća pažnja se posvećuje uravnoteženijem omjeru zastupljenosti žena i muškaraca u procesima političkog i javnog odlučivanja i vjerujem da će se i kod nas brže mijenjati slika društva te žene neće biti podzastupljen spol u hrvatskoj politici. - kazala je Mage Vidak.

Goran Mratinović

- Za razliku od političara, ženi je politička karijera ne dvostruko već trostruko opterećenje jer od nje svi očekuju da udovoljovala stereotipu "super- žene" ili  "tri u jedan" žene koja uspješno objedinjuje tri najvažnije uloge, dakle biti divna majka, krasna supruga i uspješna poslovna žena. - zaključila je vijećnica DDS-a Patricija Mage Vidak.

Popularni Članci