DUBROVAČKI PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI OSTAJU BEZ ZNAČAJNIH PRIHODA Neka, to su i zaslužili

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
Izgradnja studentskog doma imat će velike posljedice na tržište nekretnina u Dubrovniku

Jučer je na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća usvojen prijedlog o sufinanciranju izgradnje studentskog doma od strane Grada Dubrovnika u iznosu od 30 milijuna kuna. Prema najavama, studentski dom u Dubrovniku s izgradnjom bi trebao krenuti krajem ove godine ili početkom sljedeće.

Izgradnja studentskog doma znatno će olakšati život dubrovačkim studentima koji nisu iz Grada. Naime, do sada su morali iznajmljivati stanove odakle bi ih mnogi vlasnici istjerali početkom svibnja ili početkom lipnja, kako bi ih mogli dati u najam turistima po puno većim cijenama.

Ti su privatni iznajmljivači željeli imati i ovce i novce. Ljeti su ostvarivali dobit od turista, a zimi od studenata. Sada će dio privatnih iznajmljivača zimi ostat bez značajnih prihoda, jer će im stanovi zjapiti prazni, a morat će, umjesto studenata, plaćati i režije.

Ponašanje u kojima se studenti tjeraju iz stanova u najgore moguće vrijeme, kada počinju ispiti, bio je rak rana dubrovačkog visokog školstva, a pitanje je i koliko je moralno zarađivati na studentima, pa ih izbaciti iz stana. Jedna Zagrepčanka koja je studirala u Dubrovniku rekla nam je kako od grada pod Srđem ima PTSP.

-Toliko sam puta izbačena i toliko sam se puta iselila da mi se riga na sam spomen Dubrovnika. Otkako sam završila fakultet, gadi mi se i doći dole – rekla nam je želeći ostati anonimna, jer zna da će je Dubrovčani pljuvati zbog ove izjave.

Izgradnjom studentskog doma, Dubrovnik bi napokon mogao postati sveučilišni grad, u koji će dolaziti studirati ljudi iz svih krajeva Hrvatske i svijeta ne strahujući da će ostati na ulici u vrijeme kada im počinju ključni ispiti za završetak godine.

S druge strane, privatni iznajmljivači će se morati odlučiti kome se okrenuti – turistima ljeti ili domaćima kroz cijelu godinu. Više nema i jedno i drugo, a izgradnja studentskog doma, također, mogla bi spustiti cijenu podstanarstva koja je trenutno najskuplja u Hrvatskoj.

Popularni Članci