DUBROVČANIMA SE PREDSTAVIO HRELJA Muratti još uvijek ljuta na Žalac, kaže da je bezobrazna i neodgovorna

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Vedran Salvia
Članovi i simpatizeri dubrovačke podružnice Hrvatske stranke umirovljenika okupili su se danas na druženju s predsjednikom stranke Silvanom Hreljom, kandidatom HSU-a na listi Amsterdamske koalicije na predstojećim izborima za Europski parlament. Hreljino predstavljanje održano je u prostorijama bivšeg kina Gruž.

Hrelja je četvrti kandidat na listi Amsterdamske koalicije.

- Praktički sam ja jedini predstavnik umirovljenika na svim listama za europarlamentarne izbore. Očekujemo da bi najmanje jedan kandidat naše koalicije trebao proći u EU parlament, tako govore i ankete. Mi se svojski trudimo da motiviramo članove. Mi imamo 11 tisuća članova. Kao takvi ne moramo trčati po tržnicama, po sajmovima nego se obraćamo prvenstveno našim članovima i pokušavamo ih motivirati da izađu na birališta. - rekao je Hrelja.

Kazao je da su ovi izbori za HSU veliki izazov jer su "sami rezultati EU izbora transparentni".

- Od europskih tema s kojima se bavimo tu je pitanje europsko-socijalnog fonda, odnosno izvor sredstava za potrebe treće životne dobi. Ne radi se tu samo o gradnji domova umirovljenika, nego o osmišljavanju usluga za starije i nemoćne kod njihove kuće. Zanima nas i europski mirovinski minimum. Nekad je stara fraza bila: proleteri svih zemalja ujedinite se. A danas bi mi rekli da se umirovljenici ujedine. I nemojmo da neki za jedan broj staža mogu kupiti manje dok drugi žive u izobilju. Treba definirati minimume. - dodao je Hrelja.

Dotaknuo se i pitanja ugradnje liftova u stambene zgrade, odnosno projekta koji se trebao realizirati kroz pomoć EU fondova, a koji je barem za sada propao.

- Vlada i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac su tu tvrdoglavi. To je potreba više od 50 tisuća stanova, pretežno gradskog stanovništva. To bi trebao biti demokratski standard, a mi smo tu podbacili. Poljsko vodstvo već godinu i pol dana, na osnovu toga što su naši europarlamentarci progurali ideju, izrađuje i ugrađuje dizala. I oni imaju problem real-socijalističkih zgrada i već godinu i pol dana crpe sredstva, a samo zato što u njih ne odlučuje jedan čovjek o potrebi stanovništva. - izjavio je Hrelja.

O liftovima je govorila i Olga Muratti.

- Jako sam ljuta zbog tog projekta. Nije stvar u tome da projekt neće ići, nego u tome što gospođa ministrica se nije udostojila kandidirati za sredstva EU. Ne pozivam na ulicu, ali ovo je razlog da jedna takva osoba ne može imati funkciju na kojoj je. To što nije povukla sredstva je sramotno, bezobrazno i neodgovorno. To se ne može s ničim opravdati. Razlog svega je njen nemar. Morala se kandidirati za projekt. Poručujem umirovljenicima da nećemo stati, tražit ćemo da se projekt realizira. - kazala je Muratti, osvrnuvši se i na važnost ovih izbora za dubrovački HSU.

- Znam reći mojim ljudima da podrška našem kandidatu na ovoj listi je podrška dubrovačkom HSU-u. Voljela bih kad bi to ljudi razumjeli i shvatili da sudbinu imamo u svojim rukama. Samo ako glasamo za svoje ljude možemo očekivati da ćemo imati predstavnike koji će o nama odlučivati. Svi puno obećavaju umirovljenicima, a kad izbori prođu okrenu se drugim stvarima, a predstavnici umirovljenika uvijek ostaju okrenuti umirovljenicima. - naglasila je Muratti.

I Hrelja je pohvalio dubrovački i županijski HSU, naznačivši kako stranka na jugu zemlje doživljava uzlet. Potvrdio je to i predsjednik županijskog HSU-a Cvijeto Cvjetković.

- Sudbina umirovljenika je u njihovim rukama. Svi mi umirovljenici trebamo gurati u istom smjeru. Što se tiče Županijske organizacije, zadovoljan sam. Ali, nećemo stati. Osnovali smo šest novih organizacija, namjeravamo još dvije, moglo bi nas biti 11. To je najveći broj podružnica HSU-a do sada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. - zaključio je Cvjetković.

Popularni Članci