Franković na sastanku gradonačelnika gradova svjetske baštine: Fokus je stanovanje, zelena politika, prometovanje i revitalizacija urbanih područja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na sastanku Povjerenstva gradonačelnika Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), na temu takozvane „Qubec Roadmap“ odluke donesene na 16. Svjetskom kongresu  OWHC-a u rujnu 2022. godine. 

Naime, suočeni s razmjerom promjena uzrokovanim klimatskim, gospodarskim i društvenim krizama izražena je potreba za razmatranjem drugih načina djelovanja i nove urbane prakse te je u tu svrhu sastavljen i zajednički Manifest.

Na sastanku se raspravljalo o četiri strateške osi kao dio „Quebec Roadmap“ odluke koje se odnosi na stambenu politiku, zelenu politiku, prometovanje te revitalizacija urbanih područja. Tim povodom je gradonačelnik Franković predstavio mjere stambene politike Grada Dubrovnika, ulaganje u zelenu infrastrukturu, zonu posebnog režima prometovanja te projekt revitalizacije TUP-a.     

- Sukladno dogovorenom, Grad Dubrovnik je već počeo s radom na navedenim odlukama. Tako smo uveli mjere priuštivog stanovanja 30 x 30 te dodjelu stanova u povijesnoj jezgri za obitelji s više djece. U tijeku su tri velika projekta kojim ćemo ozeleniti gradska područja, a uskoro krećemo sa posebnim režimom kako bi rasteretili prometovanje u zoni oko pomorske jezgre. Što se tiče revitalizacije urbanih područja, s TUP-om smo dobili novi centar kulture grada Dubrovnika – zaključio je gradonačelnik Franković.      

Organizacija gradova svjetske baštine povezuje više od 300 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi. Hrvatska je jedna od 16 zemalja članica ogranka za Istočnu i Srednju Europu, s gradovima Dubrovnikom i Splitom.

Popularni Članci