TJEDAN KARIJERA NA DUBROVAČKOM SVEUČILIŠTU Sudionici panela pokušali odgonetnuti gdje je nestao čovjek

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Alena Hadžić
"Gdje je nestao čovjek?" bila je tema ovogodišnjeg Tjedna karijera u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku u sklopu čega se održala panel rasprava na istu temu. Saborski zastupnik Ivan Pernar, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, psihologinja Ljubica Uvodić Vranić i vlasnik agencije Direct Booker Nino Dubretić uz  voditelja umjetničkog programa Lazareta Pera Mrnarević kao moderatora razgovarali su o takozvanoj "generaciji Z" u kontekstu toga kako su društvene mreže promijenile kulturu življenja i odnose među ljudima te odnosu mladih na tržištu rada.

Uvodno u panel raspravu, moderator Mrnarević iznio je neke od stereotipa koji se veziju za generaciju Z poput toga da većina njih provodi vrijeme na mobilnim telefonima što ih prema njegovom mišljenju čini potpuno digitalnim, a dodao je da se većinom koriste engleskim jezikom u govoru i pismu. Tako je naglasio kako su pripadnici te generacije rođeni između su 1996. i 2011. godine, a kao takvi pripremaju se ili su već ušli na tržište rada o čemu je više govorio poduzetnik i jedan od osnivača Direct Bookera Nino Dubretić.

- Mi većinom zapošljavamo ljude s fakultetskim obrazovanjem, a "generacija Z" radi najčešće sezonski. Privlači ih dinamična radna atmosfera, adrenalin u poslu, a mi kao kompanija se svako prilagođavamo novitetima i pratimo trendove - kazao je Dubretić dok je o emotivnim odnosima mlađih generacija govorila psihologinja Ljubica Uvodić Vranić naglasivši kako su "emocije srž života".

- Google sve zna, ali ne zna što je to ljubav. Razgovarajući sa svim generacijama vidim koje su prednosti mladih i podržavam ih. Mnoge knjige sam napisala zato što se znam koristiti s brojnim alatima. Sve ono što znamo jedni o drugima preuzeto je iz izravne komunikacije i važno je što govori naše tijelo i osmijeh. Ništa ne vidite na mailu, sms-u...- pojasnila je Uvodić Vranić dodavši nije normalno reći da se nema vremena za udvaranje. Ona je također istaknula koliko je važna sloboda u donošenju odluka kao i ljubav prema znanju, a naznačila je kako su samopouzdanje, emocionalno punjenje, aktivno življenje, čuvanje granica i pronalazak osobe od povjerenja ključni za sretan život.

O odnosu mladih i duhovnosti govorio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić naznačivši kako je, prema zadnjih istraživanjima, Crkva izgubila podršku kod mladih. 

- Crkva je doživjela znatan pad, ali to nije direktno povezano s emocijama već se najčešće zamjera bogastvo, uplitanje u politiku, konzervativnost u stavovima... Takve rezultate istraživanja potvrđuje moje iskustvo u radu s mladima. Crkva "kaska" za promjenama u društvu što je pokazatelj tromosti institucije jer je potrebno više vremena za prilagodbe. No, mi u Dubrovniu ipak smo drugačiji od ostalih u smislu otvorenosti - pojasnio je Katušić.

Zanimljivi su pak bili stavovi Ivana Pernara koji je čini se na panel pozvan kao neki oblik nacionalnog ridikula s ciljem nasmijavanja publike.

- Većina onoga što vi danas vjerujete i mislite nije vaše mišljenje. Naprimjer većina vas ste uvjereni da ste katolici, no da ste rođeni u Kini ili Iranu imali biste druga uvjerenja i tek tada bi shvatili kako ona nisu stvar vašeg osobnog odabira već je to sve nametnuto. Isto tako funkcioniraju i mediji koji programiraju društvo putem stvaranja percepcije. Ako oni stvore percepciju o tome da sam kriminalac mnogo ljudi će u to vjerovati - kazao je Pernar nabrojavši kako se Živi zid zalaže za monetarni suverenitet Hrvatske, legalizaciju konoplje te izlazak Hrvatske iz EU i NATO-a. Pernar je istaknuo kako Živi zid koristi društvene mreže gdje najviše komuniciraju sa svojim simpatizerima i glasačima.

Studenti su pitali Pernara koji su stavovi Život zida o nekim generalnim temama, a novinarka UNIDU radija ga je pitala zašto je otkazao gostovanje iako je prethodno potvrdio da će doći na što je on rekao da nije pobornik tradicionalnih medija, a kasnije je uz prijedlog o live stream emitiranju pristao gostovati.

Popularni Članci