MITSKI PISAC IGARA ZA KRAJ DRAMSKOG PROGRAMA 'Današnji svijet je sve više otuđen, uvijek smo sami čak i kad smo u paru'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
Treći premijerski dramski naslov Geranium, nastao prema istoimenoj propovjetki Iva Vojnovića te pripovjetki Otok Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović prema dramaturgiji Ivana Penovića, Festivalski dramski ansambl izvest će u utorak 20. kolovoza u parku Umjetničke škole.

O premijeri je govorila intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski koja je istaknula važnost izvedbe.

- Premijera okrunjuje zanimljivu i raznoliku kazališnu sezonu 70. Igara, a ujedno je praizvedba Vojnovićevog djela što je čin koji predstavlja partikularan potez ne samo za Igre već i čitanovo hrvatsko glumište. Mitski pisac Igara Ivo Vojnović i njegov bogati dramski upus je tijekom 70 godina Festivala uvijek bio prikazivan samo kroz dva djela, a to su Ekvinocijo i Dubrovačka trilogija tako da je to još jedna zanimljivost koja prati Geranium jer se skreće na Vojnovića kao autora iz šireg spektra - kazala je intendantica dodavši kako je djelo "snažno, otvoreno i hrabro progovara o ženskosti". Prema riječima Ruždjak Podolski, Vojnović je u ovom slučaju predan u ruke mladoj autorskoj ekipi koja, kako je dodala, stvara nove smjerove u hrvatskoj kulturi.

Pomoćnik za dramski program Saša Božić istaknuo je pak kako se s Vojnoviće pokušavaju otkriti manje poznati, zaboravljeni dijelovi opusa.

- Adaptacije proznih djela su izvrstan način da redatelji i umjetnici oslobode svoj kreativni opus i tako se pokažu u punini. Mlada autorska ekipa hrabro i inovativno je pristupila adaptaciji Geraniuma interpolirajući u njega Otok Antuna Šoljana kao svojevrsno snoviđenje koje nam pokazuje da smo zapravo uvijek sami čak i kada smo u paru - pojasnio je Božić koji je istaknuo ulogu Doris Šarić Kukuljice.

- Ona je naslovna junakinja Mare koja pokazuje motiv žene žrtve uzvišene u isto vrijeme. Doris Šarić Kukuljica je velika glumica i zvijezda našeg ansambla koji daje suvremenu notu što je jako bitno za vrijeme buđenja novog konzervativizma - kazao je Saša Božić dok je Doris Šarić Kukuljica naznačila kako je Vojnović i prije upozoravao na stanje društva govoreći o samoći i drugosti u svijetu.

- Izazov mi je bio raditi propitujući te vrijednosti kroz tekst. Trebamo se pitati zašto izbjegavamo dati jedni drugima sebe dok živimo zajedno, jedni za druge i jedni od drugih. Divno je da u svim Vojnovićevim dramama on sebe opisuje kroz lica žena i ja to obožavam. Sva njegova lica imaju jake moralne integritete i stavove bez obzira koliko se muče. Iznad svega stoji viša ideja, a meni se čini kako ih više danas nema, zamijenili su ih mali i egoistični interesi - kazala je Doris Šarić Kukuljica dodavši kako su ljudi danas puno više sami i površni iako se prema njezinom mišljenju stvara iluzija da nije tako.

Redateljica Marina Pejnović pojasnila je kako je Geranium priča o samoći i o onima koji se ne vide i ne čuju.

- Današnji svijet je sve više otuđen, a Vojnović se time bavi još od 1880. godine pa tako komunicira s nama i danas - kazala je redateljica Pejnović pojasnivši kako je Vojnovićem determinizam dodatno prikazan kroz "Otok" Antuna Šoljana.

- Tu je puno filmskih rezova i skokova, a prostor škole predstavlja kadrirane situacije i nadam se da ćemo iznijeti cijelu kompleksnost i strukturu - dodala je Marina Pejnović.

Dramaturg Ivan Penović mišljenja je kako je priča posebna jer nije unikatna.

- To je priča koju možemo vidjeti svaki dan, u bilo koje vrijeme. Ona se ponavlja više puta i u tome leži njena snaga i dramaturški problem, a nadam se da ćemo taj potencijal održati - naznačio je dramaturg Ivan Penović.

Josipa Vodenac, direktorica PC Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke kao pokrovitelja Dubrovačkih ljetnih igara uručila je ček ravnateljici Ivani Medo Bogdanović.

Popularni Članci