MARATONSKA SJEDNICA Vijećnici podržali odluku o zaduživanju za kupnju stanova, odabrali novog ravnatelja UGD, podržali kupnju Dubravke i Mimoze (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č., Aida Čakić
Završena je 20. sjednica Gradskog vijeća koja je počela u utorak u 11:00 sati, a završila se u ponoć. Vijećnici su raspravljali o 33 točke dnevnog reda. Između ostalog, prihvaćen je izvještaj gradonačelnika, odobrena odluka o zaduživanju Grada Dubrovnika, kao i odluke o plaćanju naknade za nedostajuće parkirališno mjesto, a Tonko Smokvina je imenovan novim ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik.

TIJEK SJEDNICE

Prezentacija projekta Participativno budžetiranje.

Mato Franković: Ovaj smo projekt željeli prezentirati vijećnicima jer smo željeli da se čuje i vidi što je intencija DURA-e. Cilj nam je napraviti particirativnu formu budžetiranja koju su oni implementirali i osmisli. Cilj je da se osigura iznos i da se da građanima na odlučivanje po gradskim kotarima i mjesnim odborima. Važno je da vijećnici čuju zbog čega je ovo važno, a DURA se potrudila. 

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. (Selmani)

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za predstavke pritužbe i prigovore Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. (Selmani i Ivanković)

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za proračun i financije Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. (Selmani)

 Prijedlog rješenja o izmjeni Rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik. (Drobac)

Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice Javne ustanove u kulturi Umjetnička galerija Dubrovnik.

23:28 Vido Bogdanović: Ne volim biti doveden u ovakvu situaciju da raspravljam bez kriterija i u polušalama. Nezgodno je braniti se u ovome. Kome je Smokvina blizak ili ne predajem se jer ne znam. Da se o mojoj galeriji radi stavio bih nekog najkompetentnijeg.

23:24 Marko Potrebica: Mi smo birani da donosimo odluke. Ne možete nam oduzeti pravo da legitimno predlažemo pravovaljane kandidate. Mi ne kadroviramo već puštamo ljude da slobodno promišljaju i evo ovi se nisu uspjeli dogovoriti pa smo se mi dogovorili i ozbiljno smo pristupili ovoj situaciji. Smokvina nije član političke stranke, nema veze s HDZ-om, a puno je bliži vama.

23:19 Vido Bogdanović: Ne bi volio da ispadne još jedan slučaj u Galeriji iako je ona pogodna za slučajeve jer je 'oteto prokleto'. Ne smeta nas što su je komunisti oteli... Uglavnom, mene ljuti što je ovaj projekt prošao dva tijela imenovana od strane Grada Dubrovnika i oni sad peru ruke. Nemaju što glasati dva dva već imaju sjedati dok ne usuglase stav. Ne mogu razumjeti gospođu Bakiju da nama preporuči prijedlog ovakav. Gospar Lupis nema stav, smatra ih kvalitetnim kandidatima... Što će nama stručna mišljenja kad mi imamo politička. Bit ću suzdržan iako nemam ništa protiv Smokvine. Da biramo šefa kirurgije ne znam bi li izabrali stručnjaka ili doktora opće prakse.

23:15 Nikša Selmani: Imamo dva dobra kandidata i bilo bi dobro da buduća praksa bude da glasujemo i za jednog i drugog kandidata. Riječ je o dva programa, jedan je viši kustos i ima bogato iskustvo i tako kandidatkinja procjenjuje što se može, dok je program gospara Smokvine ambiciozan plan.

23:14 Particija Mage Vidak: DDS će podržati odluku Odbora. Tonka Smokvinu vidimo kao mladog i sposobnog čovjeka koji ima odličnu viziju kako voditi UGD u narednom periodu. Raduje me što Smokvina dolazi iz obrazovnog sustava i dugi niz godina radi s djecom i zna kako doprinjeti razvoju pedagoške djelatnosti. Tako se privlače mlađe generacije u kulturni život grada.

23:12 Katarina Doršner: Svidjelo mi se što je radio s mladima po školama i to mi se čini kao dobar start i kvaliteta. Dobro je održati prijenos estetike i etike te mi je to plus njegovom životopisu.

23:03 Marko Potrebica: Već treću put odbor bila čelnike ustanove u kulturi. Pristupio sam odabiru predloženika za odabir ravnatelja/ravnateljicu UGD. Pristigle su tri pravovaljane ponude. Upravno vijeće utvrdilo je da su prijave Rozane Vojvode i Tonka Smokvine sadržavale sve dokumente, dok od Ivane Jovanović Trostmann nije bila potpuna prijava. Kako su oni odlučili bilo je dva-dva, jedan suzdržan. Odluka o izboru je u nadležnosti ovog Gradskog vijeća, mi smo pristupili odlučivanju i detaljno smo razmotrili dokumentaciju te predložili imenovanje Tonka Smokvinu kao ravnatelja. Njegov program je cjelovit i jasan, on je akademski slikar, pedagog, poznaje procese rada ustanove, smjernice su mu jasne, planirani svi poslovi, stavlja naglasak na veće i manje izložbe, privlačenje posjetitelje, uključivanje lokalne publike... Odbor je donio odluku s jednim glasom suzdržanim, a ostali su ga podržali.

Prijedlog rješenja o imenovanju Povjerenstva za odobravanje izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika. - Đuro Goluža, Kate Dugandžić i Nikolina Matuško

Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst Pravilnika o mjerilima i postupku upisa djece u dječje vrtiće i jaslice Dječjih vrtića Dubrovnik.

Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje športskih priredbi od važnosti za Grad Dubrovnik u 2019. godini.

Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje projekata/programa i manifestacija u području javnih potreba u tehničkoj kulturi za 2019. godinu.

Prijedlog zaključka o preuzimanju obveze prijevremenog konačnog povrata kredita broj 7105815822 i broj 7105835015 na ime Marijana Puhjera i broj 7107353818 na ime Nikša Spremić.

22:00 Mato Franković: Iako navedeno ne ulazi u moje ovlasti smatrali smo da ipak Gradsko vijeće ima uvid u navedeno. Radi se o dva kredita koji se ne mogu otplatiti zbog smrti da ne dovodimo obitelji u tešku situaciju pa predlažem da Grad Dubrovnik preuzme obveze kredita.

Prijedlog zaključka o djelomičnom oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa investitora Ivice Zeka za izgradnju niske samostojeće građevine stambene namjene s bazenom na građevnoj čestici koja nosi katastarsku oznaku 112 k.o. Orašac u Orašcu.

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi, za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 945/3 k.o. Obuljeno, površine 17m2.

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi, za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 615/8 k.o. Gruž, površine 16m2.

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi, za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 615/8 k.o. Gruž, površine 12m2.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Programa ulaganja Grada Dubrovnika u Luku Dubrovnik d.d.

21:58 Željko Raguž: Govori puno o vašem radu da ste nakon gradonačelničkog mandata dobili samo jedno viječnićko.

21:56 Vido Bogdanović: Kao odgovor gradonačelniku u vezi pripitomljavanja. U doba pada Dubrovačke banke bio sam kod predsjednika Tuđmana jer je on bio uvjereni HSS-ovac i otav njegvo. On je rekao da nije onaj budala Čičak obnovio HSS mi ne bi osnovali HDZ već bi ga mi obnovili. 

21:52 Maro Kristić: Prisjećam se i ja tih vremena. Vi ste se postavili nad središnjicom i čestitam vam na tome.

21:51 Mato Franković: Rekao sam kako je ljudski praštati, ali uvijek u svakoj stranci ima divljaka. Pružam vam ruku pomirenja i želim da radimo na strateškim interesima. 

21:50 Nikša Selmani: Sjećamo se kad su HDZ, Vlahušić i Raguž prihvatili arhitektonsko rješenje. Trebalo je izdržati vertikalu i horizontalu. Tada je došlo do političkih smjena, Karamarko je pošao i vi ste odigrali što ste odigrali. 

21:49 Mato Franković: Ostalo je u sjeni početka što je gospar Vido potpisao. Moramo mu svima čestitati na preuzimanju potpredsjednika HSS i nadati se da će predsjednika vratiti u pravi kolosijek.

21:48 Vido Bogdanović: Ja nisam nigdje pošao. Trebali bi provjeriti jesam li prodao gradski kapital i zato sam sudjelovao u toj pravnoj smicalici.

21:47 Mato Franković: Gospar Vido se vratio u prave šine i više razgovarajte s njim. 

21:45 Vido Bogdanović: Ja sam podnio zahtjev za kupnju dionica pred kraj mandata. Moram se i ja pohvaliti kad se svi hvalimo, a to je negdje iza 21 sat. Tako je počela kupnja tih 48 posto. 

21:45 Mato Franković: Moramo se sjetiti pritisaka koji se u tom trenutku stvarao. Bivši gradonačelnik je izlazio iz vijećnice i ja bih dobio poziv iz svoje stranke. Rekli smo pod cijenu bilo čega ne damo luku. Danas izgleda da je bilo jednostavno, ali nije. Uspjeli smo zahvaljujući istrajnosti.

21:39 Marko Potrebica: Ono tijelo koje je donijelo odluku bilo je Upravno vijeće Luke Dubrovnik. HDZ-ovci bili u većini koji su donijeli tu odluku. Kad se sjećam lijepih stvari drago mi je da smo napravili to i proveli smo zakon. To nije bila politička odluka. Kad se avet prošlosti javi i nama docira i krene tumačiti da nešto izgradimo tamo. Neki su nas htjeli potkupiti i nismo na to pristali. Mnoge su se stvari događale. Našao sam se na jednom jadnom mjestu s Božom Memedom i rekao naš ministar Hajdaš Dončić je korumpiran a svi drugi lopovi.  Dobro je da postoji sinergija u koaliciji i da svi želimo napraviti nešto oko Luke Dubrovnik.

21:36 Vido Bogdanović: Nije potrebno previše kopati mrtve i ranjene. Ako je uvjet za zadržavanje dionica to moramo ispuniti. Ovo treba podržati i tražiti put kako sudjelovati u terminalu. Marina je otišla i tko će je kupiti i mijenjati nadstrešnice vidjet ćemo. 

21:31 Mato Franković: 2013 godine reinvestirana je dobit te se tako Grad odrekao povući dobiti. Time smo smatrali da je to argumen, ali je odbijeno od strane CERP-a. Trebamo ići korak po korak. Onaj kocesijski ugovor koji je potpisan nemoguće ga je ispunit. Bivši gradonačelnik je rekao ništa vam nema od Luke, to treba dati ponovo Turcima i Francuzima. Namjera je bilo ugasiti Luku Dubrovniku. Da je bilo sreće, kako kaže gospodin Bogdanović uložilo bi se u marinu i bili bi sad izvrsna tvrtka. Tim područjem se može dobro gospodariti i da terminal uđe u upravljanje. 

21:29 Jadran Barač: Jesmo li mogli dobiti na uvid ugovor. SLažem se da je ovo strateški interes i da bi grad treba ulagati u Luku. Grad je uložio, tj reinvestirao dobit od 3 milijuna kuna. 

21:29 Vido Bogdanović: Drago mi je da je Luka u ovakov odnosu s Gradom zbog djelatnosti koje obavlja i koje bi mogla obavljati. Podržavam ovaj prijedlog s nadom da će se udio povećati. Grad treba biti spreman za preuzeti taj udio. Luka Dubrovnik je izgubila mogućnost izgradnje marine koju je izgradila Marina Frapa i uvjeren sam da bi to bilo drugačije i nisu joj dopustili izgradnju terminala. Nadam se da ovim odnosom snaga da će se malo popraviti odnos te da će se Luka Dubrovnik moći razvijati iz prihoda. Pohvala za ovaj potez.

21:23 Mato Franković: Radi se  nizu korespodencije o CERP-u i Gradu Dubrovnik. Tadašnji gradonačelnik je bez suglasnost GV-a poslao program ulaganja i kasniej poslat dopis Gradu da osigura bianco zadužnice. Nakon toga smo imali više sastanaka s CERP-om. Obveza nije uložiti kompletnu investicuju, jer je Grad jedan od dioničara. Uvjerili smo ih u navedeno, Grad Dubrovnik može napraviti mali program ulaganja u razumnom financijskom iznosu od 2 milijuna kuna. Uložilo bi se u projektnu dokumentaciju i tako bi se ispoštovao odnos s CERP-om i ispoštovao ugovor. Taj posao je potrebno završiti i najpovoljniji je način. Luka Dubrovnik radi na kompletnom ulaganju i zahtjev za imjenu koncesijskog ugovora. Na tome se radi kako bi se došlo do cilja da Luka dd ostane 48 posto u vlasništvu Grada. 

Prijedlog zaključka kojim se ovlašćuje gradonačelnika Mata Frankovića podnijeti Prijavu za sudjelovanjem u javnom nadmetanju prema Javnom pozivu za kupnju dionica trgovačkog društva UTD RAGUSA d.d. Dubrovnik.

21:12 Bogdanović: Nije dobro kad moramo kupovati nešto što je dvaput bilo naše. Cijeli Lovrijenac je bio dubrovački. Grad se ne treba baviti ugostiteljstvom. Pa se pitaju ljudi kako je propalo. Propalo je jer se kralo. Kavanu smo kupili od UTD Raguse, i labirint, i zidine… Zašto je to sve skupa završio u fondu, ali svašta se činilo s prostorima. Meni se stalno prebacuje da sam prodao Dubravku Turcima. Ne jer sam prodao nego jer su Turci. To govori o širini dubrovačkoj tj. onima koji žive u Dubrovniku. I Mimoza i Dubravka na Pilama su bile predmet šarolikih igara i nemali broj ljudi se dobro omastio. Sad smo tu gdje jesmo. Slažem se s predlagateljima da je jedini način da strateški kontroliramo tu točku jest to da budemo vlasnici. Ako to nije tako, nema te regulative koja nam to može omogućiti. Jer 'hoće para gdje burgija neće'.

21:10 Obradović: Kad ste spominjali sva imena, mogli ste spomenuti glavnog krivca koji sjedi u EU Parlamentu. Kao ugostitelj vam mogu garantirati da će cijena koju će ugostitelji ponuditi ići na 6,7 milijuna godišnje. I tu govorim samo o Dubravci, a gdje su još Mimoza i sl. U pet ili šest godina će se to isplatiti. Zašto smo odlučili 21 milijun, zar nije DPDS mogao dati više? Nadam se kako će se ovo vratiti u vlasništvo Grada. 

21:07 Selmani: NIje javni interes kupovanje nekretnina nego planiranje što napraviti s njima. 

21:06 Franković: Ako ovo ne izglasamo, ja ću ukinuti javnu površinu. Pa nek' tamo prodavaju gaćice ili što već žele.

20:58 Potrebica: Ne želim mijenjati vašu kratkovidnost, gospodine Barač, samo želim ispraviti netočne informacije. Prostor Zagrebačke banke je u vlasništvu Grada jedan kroz jedan. Da ga nismo kupili, tada to ne bi bilo tako. Drugo, ovisi koliko će netko osjetiti kvalitetu života ako Gra raspolaže s tim resursom. Ja bih bio sretan kao građanin znajući da to Grad posjeduje. Najam je jedan od mogućnosti, prostor možemo surgat' pod zemlju ili nešto treće. Samo sam vam htio dočarati da bi to bilo naše. U Zakladi nema niti jedan jedini član HDZ-a. Nije lijepo etiketirati ljude. SDP je nasljednik komunističke partije i vi nama govorite da smo komunisti? Svi se raduju tome da uzmemo Dubravku i vi usamljeni. A mi komunisti? 

20:53 Franković: Što je to javni interes? Što je to javni interes jedinice lokalne samouprave? Postoji li javni interes u upravljanju nekretninama, u okviru povijesne jezgre? Je li politika upravljanja nekretninama upravo jedan od elemenata toga? Posjedovanje nekretnina upravljanje njima jest javni interes. Za jedan ugovor ste tražili ništetnost da bi novac pripao Gradu koji bi se koristio za javni interes. Jedno je vezano s drugim, ne budite antiprotivni u svojim izjavama. Benefit za zajednicu je doći u posjed ovih nekretnina. Možda ne kratkoročno, ali dugoročno jest.

20:48 Barač: Prvo treba definirati što je javni interes, tko ga ostvaruje, na koji način. Držim kako interes ostvaruje netko tko vam daje novac. DPDS je ostvario svoj interes kupnjom uredskog prostora Zagrebačke banke. Prvo, građanin Grada neće osjetiti razliku u kvaliteti života u ovom Gradu. Grad se treba graditi najmom, to je rekao Potrebica. Meni tu govori da nitko od HDZ-a ne razumije kako usmjeravati javni novac ni upravljati Gradom. Upravlja se Gradom GUP-om i sl, ovo nije upravljanjem Gradom, gotovo ne tako što biste ga uklonili. Ovo je novi model komunizma u režiji HDZ-a. Zapravo išao bih s novom ocjenom. Grad je preuzeo mentalitet otkupa nekretnina od položaja rente. Naše društvo vraća u feudalni sustav. Imat ćemo zakupce, kmetove, a to potiče lijenost i ubiranje. Ljudi koji upravljaju Zakladom su HDZ.

20:42 Potrebica: Ističu ugovori za najam ove godine i pom mom uvjerenju onaj tko ide u licitaciju ne može dobiti javnu površinu jer ne kupujemo Dubravku da bi prodavali šnicele, prigane patate i lignje. nego da bismo ovladali važnim prostorom na ulazu u Grad. Jedna mogućnost je da iznajmimo prostor za velike solde, a druga da mi to uklonimo. Dobili bismo otvorene Pile i Brsalje. Ovaj prostor je prst u oko. Ako ne budemo znali što s njim, znat će naša djeca, ali neka bude naše. 

20:38 Franković: Ono što je problematično jest činjenica da ne možemo mene ovlastiti za veći iznos nego što je proračunom određeno. Možemo se prilagoditi, čekati odluku CERP-a. Ovdje postoji javni interes. Istina je kako se radi o ugostiteljskoj djelatnosti, ali i prostoru koji je pod zaštitom. Bavit ćemo se najmom dok ne krenemo u to i ne ugasimo društvo, jer što će nam 200 društava? Vjerujemo kako će na osnovu ovih naših argumenata CERP poništiti natječaj. 

20:33 Kristić: Naš amandman se razlikuje od prijedloga gradonačelnika jer smatramo kako ne bismo trebali ograničavati gradonačelnika u licitaciji nego ga pustiti da licitira.

20:30 Franković: Proračunska sredstva imamo, samo je potrebno meni dati ovlast. Uz sve navedeno, od objave poziva su se izmijenile činjenice oko broja dionica. Cerpu je u interesu prodati cijeli portfelj, a ne samo dio. Poništavanje toga Gradu se omogućava veći manevarski prostor da ih Grad kupi. Neće svijet pasti ako ih ne kupimo, ali nije dobro da se to dogodi jer se radi o prostorima na ulazu u povijesnu jezgru. Važno ih je imati u vlasništvu.

Prijedlog godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području Grada Dubrovnika za 2019. godinu. - usvojeno

20:17 Stjepko Krilanović (JVP Dubrovački vatrogasci): Ove godine smo najviše išli naprijed što se tiče objekata vatrogastva, Osojnik je napravljen, Zaton je u planu. Bio je problem na otocima s tim objektima koje su koristili vatrogasci jer su bili u vlasništvu RH. Što se tiče opreme, nikad nismo imali manje intervencija, ali nikada nisu bile teže. Uspostavilo se da nam treba nova oprema, ali je jako skupa tipa aparati za disanje i sl. To smo shvatili na intervenciji u HE u Platu. Imamo dobar vozni park, među mlađima je u RH. Kad se dogodio požar kuće na Mrtvom zvonu, vatrogascima je to bila 43. intervencija taj dan. 

Prijedlog programa dodjele potpora male vrijednosti ženama poduzetnicama na području Grada Dubrovnika. - usvojeno

20:08 Marko Miljanić (pročelnik): Program je lani startao uz iznos od 100 tisuća kuna. Stalno se mijenjaju uredbe i odluke, ove godine je donesen zaključak da bi to bilo najbolje napraviti putem Grada tj. da Grad raspiše javni natječaj za dodjelu potpora.

Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan Povijesne jezgre. - usvojeno

20:05 Zdenko Medović (pročelnik): U povijesnoj jezgri nema izmjena i dopuna, a ovdje je zasjedalo Povjerenstvo da na Brsaljama dodijelimo taracu. Ta taraca je vraćena Gradu Dubrovniku. Drugi je bio prijedlog da se ispred Solske baze postave stolice i stolovi.

Prijedlog izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2019. godinu. - usvojeno

Prijedlog odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova - usvojeno

Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra radi sanacije postojećeg spoja ribnjaka s morem na dijelu čest. zem. 1347/1 k.o. Gruž. - usvojeno

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o visini dnevnog obroka u Dječjim vrtićima Dubrovnik. - usvojeno

Prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva u 2019. godini. - usvojeno

Prijedlog odluke o plaćanju naknade za nedostajuće parkirališno mjesto. - usvojeno

19:52 Bogdanović: Poslije toga je izgrađena na Ilijinoj glavici. Također, i ona koja bi trebala biti jedan od modela, a to je ona u Stjepana Cvijića. I takve garaže bi trebalo graditi po gradu. Investirali su stanari.

19:40 Rossetti: Bio sam dožupan, Bogdanović gradonačelnik. Kako govorim talijanski, zamolio me kad smo bili u Italiji da mi pokažu gdje su napravili garaže. Vidio sam kako to izgleda. Dočekali su nas ljudi koji su znali o čemu govore i koji poznaju Dubrovnik. Rekl isu da ne gradimo veliku garažu nego više manjih. Bogdanović je dobio naše izvješće, izgubio je izbore i to se nikad nije ostvarilo. Prošlo je 20 godina i ono što su nam Talijani rekli nisu bile gluposti. Dubrovnik se ne može rješavati garažama. Treba nam više mjesta, puno manjih garaža, 50 ili 100 mjesta. Bio sam u Monte Carlu, tamo je sve pod zemljom. 

19:46 Jelčić: Otkad nemam auto, lijepo je doći u Mokošicu s autobusom. Život mi se poboljšao 100 posto, ne moram se misliti, nema stresa. No, 2019. godina je i nismo došli do stupnja gdje auto neće biti neko sredstvo koje samo koristimo, ali nismo vlasnici. Glasat ću za ovu odluku jer glasamo po situaciji u kojoj smo. Mislim kako za koju godinu parkirna mjesta više neće ni trebati. Ako investitorima ne dopustimo plaćanja, oni će moći napraviti manje apartmana i stanova. Mislim kako će nakon ove odluke cijene stanova dodatno porasti, barem 500 eura po kvadratu.

19:37 Orlić: Slažem se s oslobođenjem plaćanja za prvu građevinu. No, ovo što je proizašlo od nemogućnosti gradnje, ne znam koliko ste svjesni situacije da ćete posrednim putem poduzetnike koji su u građevini dovesti u veliki problem.

19:32 Potrebica: Investitor neće moći izgraditi zgradu, ako nema parkirališna mjesta. Neće moći platiti. 

19:30 Bogdanović: Neće to platiti investitori nego će platiti kupac stana. Pa ako želite stanove za mlade obitelji, razmislite o tome. Ako vlasnik Mompasa hoće imat goste bez auta, što će mu garaža? 

19:10 Franković: Izgubit ćemo u prihodima, to će se vidjeti i na kraju godine, ali ćemo dobiti u činjenici da će se početi graditi parkirališna mjesta. Postoji niz zgrada koje nisu izgradile parkirna mjesta. Drugi do njih bi izgradio mjesta, onda bi on uzeo dva mjesta u zakup i riješio bi problem.

Grad Dubrovnik uskoro kreće u izradu garaže iza Grawea. Ono što je problem jest to što vidimo situaciju po cijelom gradu gdje garaže postaju apartmani. Ne znam u što sve to naši jadni gosti dođu. 

18:59 Potrebica: Ne bih htio da se zapetljamo u formalno-pravne uvjete pa da je zasjenimo na taj način. Pogledajte Kompas, koliko ima soba, a koliko garaža. Izračunali ljudi da im se isplate nedostajuća parkirna mjesta pa imamo to što imamo.

Garaže su nam postali apartmani. Kad pitam kako je moguće, kažu – nismo nadležni nego ured državne uprave. Ne znam odgovor kako ćemo se obraniti od toga, ali vidjet ćemo kako riješiti problem. Ovo je dobar prvi korak.

18:34 Franković na Kristićeve amandmane: Amandman 2 smo prihvatili, a sve ostale ne prihvaćamo jer osiguravaju nove koridore i putove koji bi uveli novu manipulaciju prostorom. 

18:22 Kristić: Intencija je kvalitetna i podržavamo ovu odluku. Ključno pitanje koje je po meni bilo zapostavljeno su sugrađani koji rješavaju prvi put stambeno pitanje na način da nadograđuju kuću. Temeljnom odlukom je to bilo predviđeno samo za one koji imaju građevinsko zemljište, a tko to ima?

18:13 Franković: Pred vama se nalazi prva od niza točaka oko izmjene prostorno-planskih uvjeta gradnje na području Dubrovnika. Cilj je natjerati sve investitore da prilikom gradnje grade parking mjesta, dakle dva po jednoj stambenoj jedinici. To će donijeti manji broj auta u garažama i parkiralištima te bi se tako trebao riješiti jedan od problema Grada. Plaćanje naknada se, između ostalog, može dobiti investitoru kad na čestici nije moguće osigurati parkirališni prostor. Bit je da se svi oni kojima uvjeti omogućuju da izgrade svoje garaže to isto i naprave da u budućnosti bude jedna etaža manje stanova, ali će to biti etaža za garaže i parkirališta. Za sve one kojima ova odluka omogućuje da plate naknadu za nedostajuće mjesto, ista se znatno povećava u odnosu na prije, dakle, duplo. Ova cijena od 100 tisuća kuna u prvoj zoni je već postojala u Gradu prije 10 godina pa je smanjena na 50 tisuća i ista je generirala nered jer je omogućila da svaki investitor koji razmišlja da mu je lakše platiti kaznu ako će imati stan.

Nakon ovoga ide drugi korak, a to je proces ciljanih izmjena GUP-a.

18:13 Most i gradonačelnik Mato Franković su podnijeli amandmane.

6.  Prijedlog odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika - usvojeno

18:12 Nikša Selmani: Grad ima problem sa stovanjem i kakav kadar treba dubroniku i kako promišljamo. 

18:10 Mato Franković: Što se tiče kriterija razgovarajući s ministarstvom branitelja i agencijama da ne idemo u raspisivanje natječaja jer će tako odabrati tko ulazi u stanove, a oni imaju problem.  U praksi im se pokazalo to loše, i početkom iduće godine će biti gotove zgrade.

18:09 Miho Obradović: Ovaj projekt je dobar. Bilo bi dobro da se zna kad će ići kritetiji.

18:06 Mato Franković: Zahvaljujući gradu ova se investicija realizira. Nismo željeli da propadne ovaj projekt i zato smo prisupili Ministarstvu branitelja. Privodimo kraju priču oko Nuncijate. U dvije godine možemo riješiti zbrinjavanje svih branitelja. 

18:02 Tatjana Šimac Bonačić: Ovo zaduženje podržavamo upravo zbog svrhe. Projekt stambenog zbrinjavana je model koji je jako dobar i mogućnost je da mladi dođu što prije do nekretnine. Čitajući cijeli priču - podižemo kredit, kamata je ok, a brine me stambeno zbinjavanje ranih vojnih invalida. Pomjšana su dva projekta - invalida i mladih obitelji. Hoćemo li u kriterijima stavljati iste postupke

17:57 Vido Bogdanović: Podržavam da se jedinice lokalne samouprave pođu baviti stambenom politikom. Većina ljudi je bila prepuštena lihvarima i sad je dobro da grad pođe voditi sambenu politiku. Grad mora odgovoriti na brojne potrebe po pitanju stanova. Nakon deset godina opet ljude prepuštamo bankama. Grad bi ih trebao prodavati na leasing i tako bi bili cijelo vrijeme vlasnici stana i ne bi se mogli iznajmljivati nikako. Bilo bi mi drago da su Blaga djela dali novce za ovo, a ne za ono.

17:55 Marko Potrebica: Previše ste puta upotrijebili riječ POS jer je on u nas sinonim za manipulaciju. Jedan moj prijatelj se prijavio za stan i nije ga dobio, a kasnije je živio kao postanar u POS-u. Moralne ništarije ih iznajmljuju. 

17:50 Mato Franković: Ovdje se radi o početku rješavanja stambene problematike za mlade. Puno smo govorili o dubrovačkom POS-u. Grad Dubrovnik će se zadužiti za kupnju 43 stana s parkingom u Mokošici i nakon što otkupimo postojeće stanove dat ćemo u desetogodišnji najam po 1500 kuna mjesečno i nakon toga će naši sugrađani moći otkupiti stan za umanjen za onaj iznos koji su plaćali deset godina. Mladim ljudima se teško zadužiti, dići kredit, a s druge strane vidjeli smo kako se manipuliralo POS-ovim stanovima tako što bi se nakon par godina prodali. U ovom stanu ljudi će morati živjeti, neće ga moći dati nikome. Vlada RH je pokrenula izmjene po pitanju POS stanovanja i mislim da će dubrovački POS biti primjer za buduće jedinice lokalne samouprave.

5. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2019. godinu - usvojen

17:34 Vido Bogdanović: To se događa kad su Blaga djela došla u svrhu politike. Oni ne postaju vlasnik već doniraju gradu u namjenu koja nije humanitarna. Oni su prespecifični i jasno profilirani kroz stoljeća. Sila Boga ne moli, to je stara, ali nemojte opravdavati donaciju sredstava kao humanitarne. Oni nisu novčarska ustanova, ali tako ste odlučili. Prije par godina nisu htjeli donirati novce za kat umirovljenika bez knjiženja.

17:32 Maro Kristić: Zaklada živi od nekretnina. Ništa dvojbeno u donaciji nema. 

17:31 Jadran Barač: Predložio bih da se provjeri zakonitost donacija. Zaklada je humanitarna i kupnja nije u skladu sa statutom. Po ugovoru će biti zakupci i ne vidim da će bilo koji građanin osjetiti u kvaliteti života. 

17:29 Katarina Doršer: Nisam mislila da ću morati braniti kupnju ovih nekretnina. Očekujemo imati gradsku upravu koja će strateški, domoljubno i dalekosežno razmišljati jer vrijedne nekretnine se moraju vratiti pod vlasništvo grada. Ugostitelje treba motivirati da rade i tijekom zime.

17:24 Mato Franković: Rasprava se očekivano proširila na kupnju dionica UTD Raguse. Svima je poznata lokacija nekretnina kao i povijest društva koje je bilo važno za Dubrovnik. Našli smo dobar mdel sufinanciranja i Grad bi teško mogao sam. DPDS i Blaga djela pokazuju kako se može biti partner. Oni nisu prije imali novaca, ali su uvijek uskakali kad mogu. Postoje i drugi modeli, ali njih će trebati kupiti. Tražili smo s CERPU da poništi natječaj za kupnju dionica UTD Rasuge. Cilj je da imovina postane imovina Grada. Bila bi žal da to ne kupimo, neće past svijet. Ako možemo sve napraviti pokušat ćemo to kupiti. 

17:19 Jadran Barač: Istaknuo bih više problema. Kupnja ugostiteljskog poduzeća, zanima me interes građana kao i zakonitost prikupljana novaca. Blaga djela daju donaciju od 7 milijuna kuna za kupnju dionica. To nije njihova svrha Blagih djela jedino ako će se tu otvoriti pučka kuhinja. DPDS ima ulogu koju ima. Predložio bih ako je DPDS koji je ostvario 47 milijuna kuna viška neka nam to daju i da gradimo stanove z mlade obitelji od gotovine. Grad treba upravljati nekretninama od strateške važnosti. Zašto nismo kupili Maestrale ili parcele Srđa? Grad bi trebao biti servis građana, a ne agencija za nekretnine. 

4. Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2019. godinu - usvojen

17:11 Mato Franković: Za sve su potrebna financijska sredstva. Jasno je da Grad Dubrovnik ne može sam sve financirati. Nije dobro ići na prevelika zaduživanja. Dobro je ostvariti prihode kao naprimjer od žičare. 

17:08 Terezina Orlić: Zbunjena sam jer nam za sve trebaju financijska sredstva. Moram se vratiti na žičaru. Prošle godine smo donijeli odluku i bili smo sretni jer smo očekivali 8-9 milijuna prihoda i danas nam DORH upozorava da to nije bilo dobro. Čula sam ohrabrujuću činjenicu da ćemo poduzeti drastične mjere ako koncesionar ne prihvati. 

17:07 Maro Kristić: Konačno se zna gdje će biti mjesto novog azila. Ne mogu se složiti s lokacijom koja gravitira odlagalištu koje nije sanirano. Pričekajmo dok se ispune sanitarni uvjeti, puno šire područje je kontaminirano. 

17:02 Mato Franković: Što se tiče lokacije za azil, ona je uz Grabovicu veličine 15 tisuća kvadrata. Bila je vlasništvo Grada Dubrovnika. Na Grabovici i danas rade ljudi u smjenama 24 sata. Ne možemo slati poruku da je njihov život nečim ugrožen. Napravit će se projekt i kad s steknu uvjeti krenut će se. Cesta dijeli Grabovicu s budućim azilom. Ne bi se ugrozli životi sve i da se Grabovica ne sanira. Na Žarkovici im je kvaliteta života izuzetno loša, a ovdje bi bilo primjereno. Mislim da neće biti problema prelaskom na tu lokaciju. Kad se sanira Grabovica tamo će ljudi dolaziti na piknik. 

17:00 Matija Čale Mratović: Trebalo bi pričekati da se sanira Grabovica za gradnju azila.

16:51 Marko Potrebica: Čuli smo razloge zašto se golf nije našao u studiji sporta jer nije izvjesno kad će se izgraditi. Imam pravo na mišljenje i reći da se vjerojatno neće izgraditi za deset godina. Važno je odgovorno upravljanje i ne smijemo nešto činiti što bi naštetilo arbitražnom postupku za golf. 

16:47 Vido Bogdanović: Rossetti je rekao da je golf gotova stvar, a vi govorite da od golfa nema ništa. Dobri ste s izrađičavem studije pa sam zbunjen.

16:45 Jelka Tepšić: Mi smo iz ladica izvukli strategiju turizma i zajednički smo donijeli izmjene kao i smjer u kojem će ići turizam. 

16:42 Nikša Selmani: Dobro sam pogodio čim ovakva paljba dolazi. Količina projekata ne znači da se dobro radi. Trebalo bi svakako zasaditi sadnice posvuda. 

16:40 Mato Franković: Niste korektni jer ste trebali pozvati Grupu birača Srđ je Grad na odgovorni rad. Zbog niske razine pošumljenosti Srđa trebalo bi organizirati sadnju. Trebali bi kupiti motike, saditi i pokazati da je Srđ naš.

Marko Potrebica: Ne možemo staviti golf ako nemamo igralište. Ako se golf dogodi kao sport prilagodit ćemo strategiju sporta. 

16:34 Blaž Pezo: Kolega Selmani se non stop vraća na kruzere. Bilo bi dobro da nam pojasni neke stvari da zamo dugoročne i kratkoročne ciljeve.

16:28 Mato Franković: Kad uzmemo ovaj dokument, tj izvješće o radu gradskih upravnih odjela možemo vidjeti strateško promišljanje. Možete pronaći razvoj školskih ustanova, javnih sportskih sadržaja, rješavanje stambenog pitanja, izgradnju domova umirovljenika... On je strateški i jasno daje presjek svih prioriteta Grada Dubrovnika i građana. Svega smo se dotakli. Što se tiče projekta Respect the City neki možda ne vide pozitivne efekte. Vrijeme je najveća istina i možemo utvrditi da je Grad Dubrovnik zabilježio značajno povećanje zahvaljujući direktnoj povezanosti letovima. Vrijeme i statistike su vas dematirale. Molim vas da nam povjerujete nekad. Vaši članovi su vrijeđali mene, obitelj i glasače i molim vas da surađujemo za grad i da se izdigneteiznad sebe. Nije Respect the City tračnica koja ide u jednom smjeru. Bilo bi dobro da se svi uhvatimo za jedan štap. Molim vas da zajednički nastupamo i ne morate reći za CNN već meni. Imali ste dobih prijedloga, ali ste znali zalutati.

16:21 Nikša Selmani: Ovo je važno izvješće jer se iz njega može procijeniti promišlja li grad strateški svoj razvoj. Iako ima puno projekata ne mora značiti da Grad promišlja strateški. Srđ je Grad je zaključio čitajući dokument možemo zaključiti da ovaj dokument devastira prostor. Mi smo uvijek govorili da je GUP loš i samo je trebalo poslušati ljude koji su to znali. Projekt Respect the City treba biti obrazložen jasno i građani moraju znati kako se prilagoditi. Iz ove strategije nije jasno kakav turizam želimo. Mi Srđevci ćemo razviti kulturni turizam. Jedini dokument koji ima vrijednost je strategija sporta. Samo izvješće se može promatrati kroz dvije razine, a prva je struktura. Bolji je od prethodnog, ali treba raditi na jasnoći i transparentnosti i onda bi trebalo uvesti početak i kraj projekata. Sam sadržaj izvješća 

16:20 Mato Franković: Vidjet ćete početkom 2020. godine kad se mnoge stvari završe. 

16:18 Rikard Rossetti: Ja bih volio da oni ne plate ništa i da mi to zaplijenimo i da Grad postane vlasnik žičare. Oni prihode stvaraju od pogleda na grad. Što se tiče izvješća, njega nije lako sastaviti i ostvariti. Mislim da ako pola se ostvari bit ćemo na konju. Hangar u Orsana je završen, a bilo bi dobro početi raditi onaj u Neptuna. Ne vjerujem da će se sve ostvariti ovo planirano u sportu. Uloženo je puno truda za napisati izvješće. 

16:14 Mato Franković: Nemamo mi problem jer je postupak započeo i u tijeku. Nećemo ništa poništavati već idemo u izmjenu odluke s 15 na 30. DORH je detaljno pristupio problemu.

16:12 Maro Kristić: Pratim zakone i što se događa. Zakon o žičarama je opet izmijenjen i donesena je nova odredba da koncesiju donosi Vlada RH. Tvrdim da moramo to riješiti, a svi trebamo podržati da se naplati dug.

16:11 Mato Franković: Bivša gradska uprava se borila ali verbalno, a mi smo smali požurnice. Svaki četvrtak smo slali. Tehnička ispravnost je jedno i ono ne ulazi u funkciju i obavljanje gospodarske djelatnosti. Zakon je jasan samo ga treba provoditi.

16:09 Tatjana Šimac Bonačić: Bivša uprava se također borila s rješavanjem ovog problema. Dozvola za rad žičare se zasniva na tehničkoj ispravnosti zanima me kako im možemo zabraniti rad.

16:06 Mato Franković: Ministarstvo financija je naplatilo, na zahtjev Grada. Oni su to naplatili kao jedino tijelo koje može. Što se tiče DORH, postoji zakonska obveza kad su osjetljive situacije. 

16:05 Jadran Barač: Nije mi jasno jer ste izjavili da je više od 17 milijuna kuna naplaćeno temeljem ovrhe i da će to biti raspoloživo proračunu. Oko svake bitne teme DORH se itekako miješa.

16:01 Mato Franković: Iako vi posjeduje znanje o koncesijama, zamjenica glavnog državnog odvjetnika posjeduje više znanja. Grad Dubronik ne smije odluku staviti van snage već samo izmijeniti. Nismo dovedeni u nepovoljan položaj.  Konačno je od 2011. godine DORH pomogao, institucije su profunkcionirale. Neko je obavaljao djelatnost bez koncesije  sticao dobiti. Grad Dubrovnik mora naplatiti dug, a tvrtki je u interesu da posluju. Jasna je poruka  da se mora platiti i potpisati pa voziti. 

15:59 Maro Kristić: Možda ste vi nespretnim izjavama skrenuli pozornost na krivo. Dali ste izjavu da ste naplatili 17 milijuna kuna. Čudno mi je da DORH utvrđuje koncesijske naknade. Nikad nećemo platiti za ovo što je prije bilo. Trebali bi staviti odluku van snage. Očistimo se problema i zavšimo tu komunikaciju.

15:57 Vido Boganović: Ovo su zanimljive teme i uvijek ih se dotičemo. Predlažem da imamo pet do šest važnih tema koje će biti uvijek na Gradskom vijeću. Ovako opterećujemo javnost kojoj sad nije ništa jasno. Ako netko zna ponoviti što je gradonačelnik rekao ubijte me. 

15:50 Mato Franković: DORH nakon što je GV usvojio visinu konc. naknade od 15 posto zasutavili su potpisivanje jer su smatrali da Excelsa nisu ispunili uvjet, a to je plaćanje koncesijske naknade. Zbog toga je DORH zabranio potpisivanje ugovora i nakon toga smo išli u DORH i u konačnici su rekli da Grad ne smije sklopiti ugovor dok se ne plati za prethodne. Onda je carina kaznila Excelsu za 17 milijuna kuna. To nije novac koji će nužno pipasti gradu. Grad je pokrenu spor protiv Excelse za 30. milijuna i čekamo presudu do kraja ožujka. Isto to napravljeno je za RH u iznosu od 8 milijuna kuna. U međuvremenu održan je niz sastanaka gdje se upućivalo da su dužni platiti naknadu a oni su ponudili plaćanje od 3 milijuna kuna, a DORH je rekao da moraju platiti onoliko koliko su dužni. Kasnije je utvrđeno kako je koncesijska naknada od 15 posto mala jer koncesionar ostvaruje veliku dobiti. Zbog toga se smatra da je primjerena koncesija od 30 posto. Nakon toga održan je sastanak s Excelsom te je DORH 1. ožujka uputio žurni dopis kako se razješava imovinsko pravni odnos. Pozvali su ih na očitovanje jesu li voljni sklopiti nagodbu s državom. Ovdje se daje koncesija na zahtjev i onda to mora iznositi 30 posto i ako koncesionar podnese zahtjev sazvat ćemo hitno sjednicu Gradskog vijeća i izmijenit ćemo odluku s 15 na 30 posto. Oni prethodno moraju uplatiti 30 milijuna. U protivnom žičara će od 1. travnja biti zatvorena. Ovaj se spor mora riješiti. 

15:46 Maro Kristić: Bili bi dobro da mi pojasnite ovo oko Excelse. Izjavili ste da je DORH naložio potpisivanje za koncesiju, a danas ste rekli da su Excelsi naložili, kasnije ste rekli da naknada treba biti 30 posto što je utvrdio vještak. Koji su sljedeći koraci koje možemo očekivati i što ćemo mi kao gradski vijećnici napraviti. Ja cijenim ulaganje u sportsku infrastrukturu. Dubrovnik treba ključna ulaganja u kapitalnu infrastrukturu i to je najvažnije.

15:44 Marko Potrebica: Ako mi za našega mandata ne završimo projektnu dokumentaciju za dvoranu onda možemo reći da nismo bili uspješni po pitanju sportske infrastrukture. Bit ćemo sretni ako uspijemo nešto učiniti.

15:31 Mato Franković: Nemojte biti oporba jer sam kolegici Lujić obećao da to niste. Ja ne mislim da je kolegica Lujić oporba i ne bih to želio. Neki projekti su projekti kontinuiteta. Što se tiče pročistača to je jedna od najtežih odluka koja je bila ispred mene. Imali smo poloču i bočne zidove, a bilo je najavljeno da je gotov projekt. Imali smo problema s podizvođačem, sve smo riješili. Izgradili smo ga i došli smo do kraja, ali je bio problem u dokumentaciji koje je trebalo dostaviti nadzornom inženjeru što se ranije nije činilo. Pisao sam pismo pomoći ministru vanjskih poslova, veleposlaniku i pred. uprave Suzea. Rekao sam da je Grad Dubrovnik taoc tvrtke Suez koji nisu dostavljali dokumentaciju. Svi su se uključili i dostavili su nam. Uvodimo red u GUP uvođenjem plaćanja za nepostojeće parkirno mjesto.  Da sam donosio GUP 2005. i 2014. godine na Babinom kuku bi bila šuma. To tamo izgleda kao da je netko izvadio živi zub. Mi nismo mogli promijeniti, ali možemo uvesti mjeru u prostor.

15:24 Maro Kristić: Kolegica Lujić i ja nećemo glasati za ovo izvješće jer ono ne proizvodi nikakve rezultate. Ovo bi trebalo samo dti na znanje. Dosta ste toga pokrenuli, hvalevrijedni projekti su tu, naišli ste na jako puno problema i netransparentnih postupaka. Već dvije godine ste na vlasti, a pročistač nema uporabnu dozvolu, Lapadska obala je daleko od početka gradnje... Morali bi biti malo samokritični jer stvari bi trebale ići malo brže.Mislim da je odmah trebalo napraviti izmjene GUP-a, nije trebalo čekati dvije godine da se dogodi nešto loše. Što se tiče sportske inicijative moram pohvaliti što se nešto pokrenulo. Što se tiče azila na pravom ste putu, ali ne treba trčati zbog neriješenog problema s Grabovicom.  

15:23 Tatajana Šimac Bonačić: Mi smo bili prvi grad koji je uveo Mensa učenje i bilo bi dobro da pogledate ako se ne radi više po tome da se vrati jer se tako potiče razmišljanje.

15:17 Mato Franković: Nisam rekao, a stavit ću u iduće izvješće, rekonstruirat će se Gradska vijećnica, pod se rasuo i to treba urediti. Što se tiče Lapaske obale, tu smo pri samome kraju, rješavaju se imovinsko pravni odnosi koji su nužni. Aglo,meracija je važan projekt koji je bio u niskoj fazi gotovosti. Gospodin Valentin Dujmović nam je pomogao i bio je korektan i konstruktivan te nam je pomogao u završetku. Mi ne prisvajamo sve samo sebi.

15:14 Miho Obradović: Problem je i smrad u Gružu osim rekonstrukcije Vukovarske ulice. OŠ Ivana Gundulića i Marin Držić piše da je početak radova uskoro. Bilo bi dobro precizirati datum. Aglomeracija Dubrovnik je bio do prije godinu dana neizvediv a danas je glavna točka. Neka ga

15:06 Mato Franković: Cilj je biti temeljit i nemam problema s tim da podijelimo po upravnim odjelima. Što se tiče prometa naveden je plan ubrane mobilnosti. Što se tiče odnosa s Vladom to će biti u idućem izvješću jer smo imali sjednicu Vlade. Uključit ćemo i akte koje šaljemo Gradskom vijeću. Cilj je da svi izaju što je radila gradska uprava, važno je istaknuti projekte koji su biti za građane, ali i vijećnike. 

15:01 Tatjana Šimac Bonačić: Kad gledamo ovo izvješće ono je koncipirano u nabrajanju projekata da se vide faze za pojedini projekt. Ako vam je bio cilj zadiviti s velikim brojem projekata onda ok, ali ja ne vidim kako rješavamo glavne prioritete. Jedan od glavnih problema je promet. Ide nam sezona i bit će veliki broj taksist. Bilo bi dobro da imamo izvještaje svakog upravnog odjela i bilo bi bolje da se tako struktuira. Trebali bi podnijeti izvještaj o suradnji s Vladom i što dobivamo od države kao i suradnju s gradovima prijateljima. Koje akte vi kao gradonačelnik dostavljate Gradskom vijeću? To bi bilo dobro vidjeti. 

14:58 Katarina Doršner: Usudila bih se reći kroz novu paradigmu grada ovo projekt Grad za djecu. Mislim da to govori o tome da gradom rukovode ljudi koji se vode javnim interesom. Samo uprava čisti ruku može prvlačiti EU sredstva. Mi gradimo grad po mjeri građana. Ne znam što bi ova gradska uprava mogla napraviti po pitanju puta. Mi smo naviknuti da se radi nešto loše, ali nije tako. Učinili smo sve, predali smo dokumentaciju i pravorijek je takav.

14:51 Mato Franković: Podnijeli ste kaznenu prijavu protiv mene i institucije će to provjeriti. Ja sam radio sve po zakonu, imamo stotinu primjera gdje Grad sukladno zakonu nekoga opunomoći. Važno je zapitati se - jesam li ja kao gradonačelnik oštetio Grad za lipu u slučaju davanja lokacijske dozvole? Što se tiče Vukovarske, Grad raspisuje avnu nabavu i odabire izvođača i nazdire putem svojih nadzora i tvrtki. To je sve što smo imali napraviti. Cilj je da se sve radi transparentno i javno.

14:49 Jadran Barač: Ako je netko nešto krivo napravio vaše je da ga prijavite. Treba reći kakvi su to projekti kada je u slučaju da se netko opunomoći. U ovom je slučaju privatnik koji radi cestu u ime Grada Dubrovnika. 

14:48 Marko Potrebica: Ne očekujete valjda da će se gradonačelnik baviti anonimnom prijavom u svom izvješću. Gradonačelnik je naveo što se sve dogodilo do 7. prosinca. 

14:44 Mato Franković: Grad Dubrovnik, moji prethodnici, više puta su znali opunomoćiti sukladno zakonu neke tvrtke. Kad se dobije građevinska dozvola mog se izvoditi radovi. Nije navedena rekonstrukcija jer treba ishodovati pravomoćnu građevinsku dozvolu što bi vi trebali znati. Lokacijska dozvola je jedno, ali nije dovoljna. Što se tiče Vukovarske ulice, u projekt se ušlo pripremljeno, međutim prilikom izvođenja radova došlo je do spoznaja o kanalizacijskom vodu koji se raspao. Nismo zadovoljni s brzinom radova, oni su se mogli puno prije izvesti i naplatit ćemo penale. Dobro je da smo konačno počeli rješavati probleme odvodnje i mi smo započeli te projete koje nitko prije nije radio. 

14:40 Jadran Barač: Ovdje piše kako je Povjerenstvo odlučilo da Orlanda Tokić nije u sukobu interesa što je krivo jer je postupak u tijeku. Niste naveli rekonstrukciju Liechtensteinovog puta jer ste opunomoćili privatnu osobu. Temeljem čega je gradonačelnik privatnu osobu po rekonstrukciji Liechtensteinovog puta opunomoćio?

13:25 Mato Franković: Zbog javnosti moramo proći kroz sve projekte. Na početku istaknut ću sve projekte koji su pokrenuti ili završeni: POS stanovi po dubrovačkom modelu, a tu su: Mokošica; započeli radovi 43 stana, Solitudo; okončan je postupak javne nabave, OŠ Lapad, završen projekt energentske obnove, izgradnja vtića Palčica, cesta Most-Pobrežje, Vukovarska ulica; rekonstrukcija igrališta OŠ Ivana Gundulića, igralište Trsteno, uređenje novog vrtića u Mokošici, javni wc Kalamota, pedijatrijska ambulanta u Mokošici, sanacija i zatvaranje Grabovice, rekontrukcija toplinske centrale Knežev dvor, dizalo u zgradi Pred Dvorom, rekonstrukcija dvorane OŠ Lapad, rasvjete Osojnik, Mirinovo, rekonstrukcija Lapadske obale, parking HRVI, škola Ilija Saraka, Dom umirovljenika Gruž, azil za životinje, uređenje hotela Stadion i muzej vaterpola, vrtić Pčelica, dom umirovljenika ispod bolnice, vrtić Solitudo, cesta Osojnik-Ljubač, cesta Gornja sela-Kliševo, trg i obala na Šipanu, sanacija rive u Rožatu, Kardinala Stepinca i Iva Dulčića, šetnica Nika i Meda Pucića, Ulica Andrije Hebranga i oborinska odvodnja, javna rasvjeta i oborinska odvodnja Stare Mokošice, boćalište Nova Mokošica, groblje Dubac, trg Suđurađ, škola Marina Držića i energetska obnova. Do kraja ove godine bi mogli imati i dvije škole i dva vrtića obnovljena. Pripremili su projekt vrijedan preko 20 milijuna kuna za obnovu dvorane u Gospinom polju. Nabava spremnika za odvajanje otpada, novi autobusi Libertasa, uređenje staza botaničkog vrta na Lokrumu, aglomeracija Dubrovnika 680 milijuna kuna je vrijedost i Vlada ga je proglasila od strateškog značaja... Grad Dubrovnik je 75 tisuća kvadrata kupio na Pobrežju gdje će naši mladi živjeti, studentski dom, Državni arhiv, kupnja vatrogasnog broda... O projektu Poštujmo Grad već sam govorio, možemo ga voljeti ili ne, ali činjenica je kako je poslao pozitivnu priču u međunarodne krugove, sve što je komunikacijski odrađeno bilo je prijeko potrebno. Naš grad radi na tome da postane održiva turistička destinacija. Važno je da je usvojena strategija sporta i sukladno tomu u ovoj godini očekujemo investicije poput ulaganja u hangar Orsan, rekonstrukciju zgrade Stadion koji će biti ljepši nego Poljudska ljepotica, hangar Neptun... To su prva ozbiljna ulaganja u zadnjih 40 godina. Cilj nam je srediti priču vezanu za javne površine, smanjiti broj stolova u povijesnoj jezgri. Tu su i moje protokolarne obveze, gdje sam bio, što sam radio...

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu gradonačelnika Grada Dubrovnika u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. godine - usvojen

13:21 Franković: Igralište Mokošica uslijed obavljanja igrališta se raspalo, što je bio moto prošle gradske uprave. Ide se u sanaciju. U mjesec dana će igralište biti sanirano.

Što se tiče JU Lokrum, imamo Javnu ustanovu koja ima kontrolno tijelo dakle Upravno vijeće. Ako je dvaput vijeće srušilo sistematizaciju, to znači da nije bila dobra i da je ravnatelj treba popraviti. Nemam informaciju oko zapošljavanja s osnovnom školom, molimo da date imena i prezimena, oni koji su to napravili, snosit će sankcije.

13:19 Marina Vučković Matić (HNS): Uništena je oprema  na igralištu., odnosi se na antistres podloge.

Jeste li upoznati oko problema sa sistematizacijom na Lokrumu. Zapošljavaju se ljudi s osnovnom školom tamo gdje je potrebna visoka.

13:17 Jelena Lončarić (gradska pročelnica): Došlo je do izmjena, prije smo morali napraviti izvješće, a sada se ono dostavlja izvršnom tijelu, dostavlja ga Županiji i onda smo ga dužni objaviti u službenom glasilu.

13:15 Franković: U suradnji sa Sanitatom započet je projekt 'Uzite moje mjesto' to smo postavili table, a radimo i na drugim projektima. Puno puta naši sugrađani parkiraju na invalidsko mjesto. Radit ćemo na jednak način pokrivanja automobila s invalidskim znakom kao što se to radilo u Splitu tako da dobro razmisle o tome.  

13:12 Tatjana Šimac Bonačić (SDP): Prema riječima sugrađana, u najvećem broju  parkirna mjesta za sobe s invaliditetom dimenzijama odgovaraju običnim mjestima što predstavlja problem osobama s invaliditetom prilikom ulaska i izlaska iz automobila.

Jedinice lokalne samouprave su dužne do 31. ožujka za prethodnu godinu izraditi izvješće o gospodarenju otpadom.

13:12 Tatjana Šimac Bonačić (SDP): Prema riječima sugrađana, u najvećem broju  parkirna mjesta za sobe s invaliditetom dimenzijama odgovaraju običnim mjestima što predstavlja problem osobama s invaliditetom prilikom ulaska i izlaska iz automobila.

Jedinice lokalne samouprave su dužne do 31. ožujka za prethodnu godinu izraditi izvješće o gospodarenju otpadom.

13:11 Franković: Upravni odjel će odmah postupiti, ispričavam se što to nije napravljeno navrijeme.  Što se tiče Sanitata i činjenice da je nakon Kunice došao Kapetanić, revizijom je uopćen niz nedostataka u obnašanju dužnosti direktora Sanitata. Ova gradska prava nije odredila kolike će biti otpremnine nego jedna bivša u čijoj vlasti ste i vi bili.

13:05: Matija Čale Mratović (nezavisna): Što ćete napraviti s fašističkim simbolom na zidu tik uz šetalište u Mokošici, a nedavno mu se pridružio  i jedan na poklopcu od kontejnera. Molim vas kao građanina Mokošice da to riješite.

Kad je bilo govora oko smjene Kunice, bila je i visoka otpremnina za jednu gospođu. Nakon Kunice ste vratili Kapetanića. Vratili ste ga i pretpostavljam da je vraćen da to ispravi. Ako nije ispravio, zašto to nije problem? Radi se o kolektivnom ugovoru.

13:03 Franković: Vezano za Petku, može crtati tko hoće i što hoće, ali ga nikada neće izgraditi. Da sam bio gradonačelnik za vrijeme Gimana, on se ne bi nikada dogodio. To je primjer najveće devastacija u Gradu Dubrovniku, uz marinu Frappu.

13:00 Miho Obradović (HNS): Grad će ipak kupiti dionice UTD Raguse, ali ne i Luke Dubrovnik. Je li još čvrst vaš stav da se na Petki neće ništa graditi?

12:47 Franković: Oko Zatona sam detaljno odgovorio.  Jedno da prijeđemo preko kuće? Imamo neke vaše istaknute članove koji su prešli preko puta, onda mi valjda možemo i preko kuće.

Što se tiče kruzera, 2017. godine je naš grad bio pod iznimno teškom paljbom. Negativni marketing od strane svjetskih medija koji je isticao smrt Dubrovnika, grad koji nestaje, grad koji umire. Trebalo je promijeniti taj negativni imidž. Mogla je nastati ogromna šteta. Nismo pobijedili niti smo vodili bitku nad kruzerima. S nikim se nismo bili. Nikome nismo prijetili nego smo sjedali za stolom i razgovarali. Više puta smo rekli kako Grad kvalitetnim rasporedom može primiti i veći broj kruz gostiju kroz godinu, ali ne da su isti koncentrirani u istom razdoblju.

12:43 Nikša Selmani (KLGB Srđ je Grad): Po pitanju čestice zemlje u Zatonu. Franković je kazao kako bi mu bilo drago da se postupak zaustavi. Ministarstvo je objavio javni poziv za kupnju nekretnina u vlasništvu RH gdje je i ta čestica. Ministar Marić je ovim činom zanijekao nepisano pravilo da je javni interes prije privatnog i da uloga lokalne zajednice jest štititi javni interes prije privatnog. Krajnji rok je 18. ožujka. Došlo je do promjene čestice zemlje, postupak se može zaustaviti.

Povećanje broja puutnika s kruzera se za ovu godinu procjenjuje na pest posto, kako ste dobili bitku s kruzerašima?

12:36 Franković: Cesta od mosta do Porežja, sve predradnje su napravljene, treba napraviti postupak izvlaštenja. To bi moglo biti u lipnju, bili smo na razgovorima. Njima to dinamički i odgovara. Početkom ili sredinom lipnja će se započeti s izvođenjem radova.

Što se tiče Čingrije, moram iskazati zadovoljstvo jer smo kupili navedenu vilu. U suradnji sa Županijom smo u razradi projekta centra kompetencije za koji možemo dobiti 30 milijuna kuna i to bi bilo uloženo u Čingriju. Čingrija bi radila kao restoran, ali bi bila i edukacijski centar i na usluzi građanima i posjetiteljima.

12:35 Ivan Maslać (HDZ): Što je s cestom prema Pobrežju od dubrovačkog mosta? Što se tile Vile Čingrije, dosad je bila zatvorena za javnost, kad možemo očekivati početak radova?

12:31 Franković: Započeli smo pregovore s projektantom, vjerujem ako ćemo uskoro doći do rješenja. Da je bio projekt doveden do kraja, izgledao bi drugačije. Počelo je gdje je počelo. Vidimo kako je to nesretno rješenje i želimo novo. Lokacija mora biti na Pilama, ali treba utvrditi je li ova trenutna primjerena.

12:31 Ivo Lučić (HDZ) je postavio pitanje vezano uz spomenik braniteljima na Pilama.

12:29 Franković: Ne znam jesam li vas spomenuo da ste Muppet show? Jeste li vi opozicija? Ne mislim se ispričati, stojim iza svojih riječi.

Što se tiče zemljišta, u to moramo do detalja ući, ima tu puno problema.

12:28 Dolores Lučić (Most): Mislite li se ispričati vijećnicima koje nazivate Muppet showom?

Drugo pitanje se tiče zemljišta u Peytonu. Imamo saznanja kako Grad nije bio uknjižbeni vlasnik prije.

12:22 Franković: Održan je sastanak na kojem je dogovoreno kako će se sanirati krovovi. Ono što je bura napravila dobro jest da je otpuhala nadsrešnice u marini Frapi koje tamo ne priliče.

Sve smo završili po pitanju projektne dokumentacije, nakon projekta opreme doma krećemo i proces izrade Studije opravdanosti, nadam se da ćemo u rujnu izvoditi projekt.

12:22 Marijo Bekić (HDZ): Što je s Domom umirovljenika u Gružu? Nedavno nas je iznenadila snažna bura, odnijela je krovove. Koji su procijenjeni troškovi?

12:16 Franković: Projektira se azil, nadam se da će u listopadu moći početi s radovima i imati izvrsno uređen azil za pse. Park za pse je nešto novo što radimo, radit će se u Mokošici, po meni Bogišićev park za to nije primjeren.

Što se tiče magistrale, mi je malo po malo uređujemo. Radimo projekte vezane uz Nuncijatu. Napravljeni su svi parametri, riješeno je pitanje oborinske odvodnje. Vjerujem kako ćemo skoro imati investiciju Hrvatskih cesta u magistralnu cestu.

12:13 Krešimir Marković (HDZ) je uputio pitanje oko izgradnje azila i što će biti s prostorom na Žarkovici.

12:11 Franković: Nogostup neće biti gotov do početka sezone. Neće se rješavati samo nogostup nego i puno drugih problema. U drugoj polovici ove godine, nakon sezone, ćemo započeti s radovima. Što se tiče DSO-a, istina je kako su vodili određene postupke. Imovinsko-pravni odnosi su tu komplicirani i činjenica je kako prilikom pokušaja uknjižbe isti su odbijeni. Vidjeć ćemo hoće li Sveučilište u ljetnikovcu ostati, a ako ne bude željelo, hoće li pripasti DSO-u.

12:09 Katarina Doršner (HDZ) je uputila pitanje oko nogostupa u Ulici branitelja Dubrovnika te prostor DSO-a.

11:53 Franković: Što bi se reklo, afera za aferom. Zbog čega se nije tražila ništetnost ugovora za Revelin? Nema odgovora. Kako se gospodarilo javnim prostorom? Zašto se građanima oduzeo dio prihoda iz Revelina i je li za to netko kriv? U redovnom procesu je prihvaćena optužnica i trebalo je započeti suđenje Vlahušiću. No vještvom odvjetnika, bježeći od pravosuđa, skrivajući se i lažući, do danas kao kukavica, skriven u kantunu, skriva se od lica pravde Andro Vlahušić. Lako je iza kantuna gledati i reći – preskače mi srce i ne mogu doći u Split. Ali je mogao poći u Moskvu jer je tamo klima i zrak odlična pa će mu se srce umiriti. Sramotno je da takvi ljudi imaju obraza išta reći. Najlakše je u životu biti kukavica, skrivati se, manipulirati, lagati. Grad će zatražiti svoju zadovoljštinu za to što je oduzeto građanima. Intertnost pravosuđa nam je dovela državu u probleme i po pitanju ne samo ovog slučaja, jer ne bježim reći da su dva doktora bila u Rusiji i bježala od suda; jedan je Sanader, drugi Vlahušić.

DURA je danas stabilna tvrtka. Prekjučer je DUR A u potpunosti vratila svoj dug. Tako se vodi i tako se upravlja tvrtkom.

11:51 Blaž Pezo (HDZ): Afera Revelin nikako da dobije epilog, čini se kao da ide u zastaru. Je li Grad  pretrpio kakvu štetu?

Drugo pitanje, kakva je situacija u DURA-i. Ne tako davno se govorilo o različitim nepravilnostima. Nisu se proslavili ni povlačenjem novaca iz EU fondova.

11:48 Franković: Projekt je dobar, cilj je promicanje lokalnih vina i vinara i treba ga promicati. Što se tiče uljare na Šipanu, u zadnje vrijeme sam jako zabrinut. U trenutku kad dva bivša gradonačelnika odluče proglasiti ništetnim nešto što su oni napisali. Što je onda sa svim drugim ugovorima? Je li ništetan bio i ovaj za Šipan ili Pucić Palace, a bilo ih je dosta? Zabrunit sam za razdoblje, cijelo do 2017. godine.

11:47 Željko Raguž (DUSTRA): Zbog čega je FestiWine dobio duplo više novca u odnosu na prošlu godinu?

Što je s uljarom na Šipanu? Prošlo je više od 20 godina od podizanja kredita, za projekt osuđen na propast. Vrtlar je zapao u probleme, uljara nije zaživjela.

11:40 Franković: Činjenica kako je Raguž trebao tražiti odobrenje konzervatora, dogodila se omaška, više se neće dogoditi. Srđevci su se digli kako je to neka devastacija prostora, ali smo vidjeli kako je to izgledalo prije. Možda neki žele postaviti lijepi, bijeli kamen, ali to je protiv toga da želimo da ljudi ostanu u Gradu jer ako se izvuku barke, više taj kamen nije ni bijeli, ni lijepi nego crveni ili plavi. Nikakvu devastaciju nije napravio; bio je beton i bilo je ruglo. A nekima odgovara i da je ruglo. 11:39 Gordan Špero (HDZ) je postavio pitanje oko Posata.

11:32 Franković: Imate puno jednostavnih, a kompliciranih pitanja. Vjerujem kako je za vašu struku ovo jednostavno pitanje. To nije neka novost, više puta se raspravljalo i sigurno nije ništetna, ali njenu štetnost možemo usporediti sa štetnošću plinova iz automobila koji se svakodnevno kreću u Dubrovniku. S Lučkom upravom dogovaramo uvođenje struje s kopna. Luka u Los Angelesu ima patent koji su izumili Hrvati i koji bez problema spaja struju s kopna na brod i brodovi imaju obvezu čim uđu u luku se spoje na struju. To je ono što nas čeka u budućnosti, HEP je napravio cijeli projekt.

11:29 Vido Bogdanović (HSS): Nekoliko puta je u medijima izlazila informacija kako jedan kruzer ima emisiju štetnih plinova kao milijun automobila. Ako je to tako, onda je uznemirujuće. Mislim da bi bilo dobro da gradonačelnik u razgovoru s operativcima kruzing kompanija provjeri te da se poduzmu neke mjere da se dovede u prihvatljivo stanje.

11:26 Franković: Ovdje je određena granica pomorskog dobra. DORH je  predlaže, Vlada usvaja. Tu će biti nogostup, osvjetljenje i sve što treba našim sugrađanima. Ta čestica se nalazi u uskom pojasu, međutim, u njemu paralelno se nalazi i jedan srušeni objekt u privatnom vlasništvu. Ima sve dokumente. Razlog zašto Grad smatra kako kupnja nije potrebna jest jer s istom ne možemo ostvariti nikakvu namjenu.  

11:26 Emlijo Puljizević (HDZ): Ministarstvo je otvorilo natječaj za kupnju  zemljišta  u Zatonu koji se koristi kao šetnica i parkiralište. Postoji li šansa da Grad kupi zemljište?

11:15 Mato Franković (gradonačelnik): Prvo je Excelsa nekretnine, Grad Dubrovnik je podnio tužbu protiv tvrtke zbog nezakonitog stjecanja određenih novčanih sredstava odnosno zbog neplaćanja koncesije. Iznos koji je Grad zatražio iznosi 30 milijuna kuna. Mi smo se usuglasili s DORH-om I upozoreni smo kako smo dužni podnijeti navedeno jer ako to ne napravimo dovest ćemo Grad u nepovoljni položaj I dio bi pošao u zastaru. Zbog čega nitko do trenutka ove gradske uprave nije podnio tužbu, a mogao je? Na to pitanje nemamo odgovor osim da se bivša gradska uprava namjeravala nagoditi s Excelsom, platiti oko 18 milijuna kuna i završiti priču. Nismo išli tom formulom. U cijelom slučaju komuniciramo s DORH-om. Zato smo podnijeli tužbu, prvo i posljednje ročište je održano, krajem ožujka očekujemo presudu.

Zbog novonastalih okolnosti isto je napravila i RH, zbog dijela duga koji se odnosio na dug RH, prvostupanjskom odlukom Općinskog suda je presuđeno u korist RH zbog čega Excelsa mora platiti dio njima. Održan je sastana u DORH-u s Excelsa nekretninama i samnom. DORH je dao jasan rok da se do kraja ožujka usklade s pozitivnim zakonima RH i da plate koncesijsku naknadu iz svih prethodnih razdoblja. Do 1. travnja su dužni potpisati koncesijski ugovor s Gradom. Ako se to ne dogodi, onda će DORH zatvoriti rad žičare jer radi protuzakonito. U suradnji s DORH-om je napravljeno je novo vještvo. Koncesijska naknada je procijenjena na 30 posto, dakle poništit će se stari prijedlog oko 15 posto i predložiti 30 posto. Ono što ulijeva sumnju je zbog čega je proteklo toliko vremena da bi se podigla tužba protiv Excelsa nekretnine. Je li to napravljeno jer se netko s nekim dogovorio? 

Što se tiče Belvederea, ova gradska uprava neće donositi odluke dok se ne utvrdi službena granica pomorskog dobra. Ona još uvijek nije utvrđena. DORH će je uskoro utvrditi.

 

11:14 Jadran Barač (SDP) :Jeste li u siječnju kako je Grad podnio tužbu pa vas molim o čemu se radi? Kazali ste kako ste se oko Belvederea  konzultirali s DORH-om. Točka nije uvrštena u dnevni red, što se događa?

11:10 Željko Raguž (DUSTRA) kao predsjednik Mandatnog odbora izvijestio je kako je Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) stavio svoj mandat u mirovanje, a kako ga u vijećničkim klupama mijenja Nikša Selmani. Selmani je prisegnuo kao novi vijećnik. 

11:10 Prijedlog odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika povučen je s dnevnog reda. 

Ivona Butjer/Aida Čakić

Popularni Članci