I DALJE ŠOU U VRTIĆIMA Roditelj doveo necijepljeno dijete, a ovi ga stavili na 'crnu listu' i prijavili sanitarnoj inspekciji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Na snazi su nove represivne mjere protiv roditelja necijepljene djece

Novi radni tjedan donosi novi šou vezan uz zabranu dolaska necijepljene djece u vrtiće diljem Dubrovnika i okolice zbog takozvane epidemije ospica. Jedna majka koja je jutros ostavila svoje necijepljeno dijete u vrtiću na širem području Grada, ispričala je što je doživjela.

-Ostavila sam svoje necijepljeno dijete u vrtiću, i tom prilikom oni su mi pročitali mjeru  izdanu na temelju dopisa doktora Bernarda Kaića iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji preporuča necijepljenu djecu izostaviti iz kolektiva. Roditelji koji, unatoč mjeri, odluče ostaviti svoje necijepljeno dijete u vrtiću stavljaju se na 'crnu listu'. Svi takvi roditelji, uključujući mene, bit će prijavljeni sanitarnoj inspekciji – kazala je ova mama.

Podsjetimo, zbog ospica na snazi je zabrana dolaska necijepljene djece u vrtić do daljnjega, kao i zabrana upisivanja necijepljene djece u predškolski odgoj. Iako je zakon (Program zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima op.a.) još prije 16 godina zabranio upis necijepljene djece u vrtić bez obzira na epidemiju ili ne, sve do pojave ovogodišnjih ospica, poprilično se gledalo kroz prste. Dubrovački odvjetnik Darko Butigan pak smatra da je spomenuta stavka zakona čisto kršenje ljudskih prava, te je stoga podnio kaznene prijave protiv nadležnih.

-Zakon iz 2002. godine koji nas obvezuje na cijepljenje u vezi upisa u vrtić je ništavan jer je u suprotnosti s Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine iz 2003. godine. Ta konvencija je iznad svih zakona i govori kako se „zahvat koji se odnosi na zdravlje može izvršiti samo nakon što je osoba na koju se zahvat odnosi o njemu informirana, te je dala slobodan pristanak na njega“. Kod cijepljenja vidimo kako nadležni ne poštuju tu Konvenciju, odnosno slobodnu volju, nego se vrše represivne mjere – istaknuo je Butigan.

Dubrovački odvjetnik ističe još jednu važnu stvar.

-U Konvenciji o ljudskim pravima također stoji da svi ljudi imaju jednako pravo na odgoj i obrazovanje, a kako vidimo iz ovog dubrovačkog primjera, necijepljena djeca nemaju jednako pravo na odgoj i obrazovanje – naglašava odvjetnik.

Zanimljivo kako u najrazvijenijim europskim zemljama, poput Norveške, Njemačke i Švedske cijepljenje nije obvezno, nego je stvar izbora.

-Borbe u mnogim europskim zemljama i dalje traju. U Italiji je jedan sud presudio uzročno-posljedičnu vezu između cjepiva i autizma, te je naložio državi da do kraja života djeteta isplaćuje odštetu u visini od 1500 eura mjesečno. Jedino gdje su u Europi cjepiva obvezna su visoko korumpirane zemlje poput Hrvatske – zaključuje Butigan.

Ponovo smo pokušali doći do komentara ravnateljice dubrovačkih Dječjih vrtića Boje Mustać, ali opet nam se nije javljala.

Maro Marušić

Popularni Članci