I TUGA I PONOS Na Srđu vijenci i molitva za sve koji su životom platili ono što je Dubrovnik najviše cijenio - slobodu (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Molitva i polaganje vijenaca u čast poginulim braniteljima održani su danas, točno u podne, na Srđu, povodom 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik. 

Tom prilikom na Srđ su stigle obitelji stradalih branitelja i sami branitelji te predstavnici Grada i Županije kako bi i ove godine odali počast onima koji su životom platili ono što je Dubrovnik oduvijek najviše cijenio - slobodu. Molitvu je predvodio don Marin Lučić. 

Podsjetimo, napad je probudio Dubrovčane točno u 6:00 sati kad je više od 13 tisuća pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć rezervista iz Srbije i Crne Gore, napalo područje Dubrovnika i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka. Među agresorskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa i pripadnici 9. vojno-pomorskog sektora Boka uz jaku potporu zrakoplovstva, naoružani s više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera.

Tog prvog dana Grad je ostao bez vode i struje, a kako bi postigao dodatnu blokadu dubrovačkog područja, agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze. Prve granate na Grad su ispaljene iz topova JNA i od strane rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja, a pale su na uže dubrovačko područje, Mokošicu, Bosanku i Srđ. 

Popularni Članci