'MJESTO ŽIVOTA I BUDUĆNOSTI' Počinje gradnja zgrada za branitelje i mlade u Mokošici, predaja ključeva najavljena za proljeće 2020.

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Povelju o polaganju temeljnog kamena za izgradnju stambenih zgrada za branitelje i mlade grada Dubrovnika potpisali su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj, a polaganjem jednog od primjeraka povelje u zemlju obilježen je početak radova na izgradnji zgrada.

Povodom početka izgradnje dvije zgrade namijenjene hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata gradonačelnik Mato Franković je kazao je kako je danas dana kada se jedna stranica okreće u povijest, a druga u budućnost.

- Ovo će biti mjesto života, smijeha, novih rađanja i budućnosti, ali istovremeno i vraćanje dugova iz prošlosti. Dubrovnik je jedan od rijetkih gradova koji nije do kraja riješio stambeno zbrinjavanje branitelja i ovim projektom ga nećemo riješiti u potpunosti, ali do kraja ovog mandata hoćemo - rekao je Franković dodavši kako će dio stanova ići braniteljima s liste prvenstva, a dio mladim obiteljima koji ne mogu riješiti stambeno zbrinjavanje. Riječ je o modelu dubrovačkog POS-a koji će obiteljima osigurati mjesečno plaćanje od 1500 kuna deset godina nakon čega će moći otkupiti stan po unaprijed dogovorenim cijenama umanjen za uplaćeni iznos.

Franković je najavio i osiguravanje zemljišta za branitelje na Nuncijati gdje će oni moći graditi svoje stanove u 2019. godini, a oni koji ostanu stambeno nezbrinuti, dodao je Franković, pomoći će im se sa stanovima na Pobrežju gdje je Grad kupio 100 tisuća kvadrata zemljišta za gradnju stanova za dubrovačke obitelji.

- Mislim da je konačno došlo vrijeme da se odužimo braniteljima i odamo priznanje što su se borili za naš grad i bili spremni odreći se svojih života za slobodu - poručio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Ministar branitelja Tomo Medved naznačio je kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kroz 20 godina, zbrinuto 625 stradalnika Domovinskog rata od čega je dodijeljeno 245 stanova, 347 stambenih kredita i 33 financijske potpore što je financijski iznosilo oko 200 milijuna kuna. Ministar Medved je istaknuo kako je u županiji ostalo nezbrinuto 679 stradalnika iz Domovinskog rata, a njih 110 je podnijelo zahtjev za dodjelu stana u Dubrovniku.

- Ovim projektom pokazujemo da skrbimo o stradalničkoj populaciji i da nastavljamo organiziranje izgradnje stanova za koje očekujemo da će biti kvalitetno odrađeni u ugovorenom roku - kazao je ministar Medved izrazivši nadu kako će ponovo doći na proljeće u Mokošicu 2020. godine povodom uručivanja ključeva korisnicima.

Ukupno će biti izgrađeno 108 stanova vrijednosti 93 milijuna kuna, a Ministarstvo branitelja u ovom projektu snosi troškove u 2019. godini, od 60,5 milijuna kuna, a u 2020. godini 29,7 milijuna kuna, dok je Grad Dubrovnik darovao zemljište i 10,8 milijuna kuna te snosi komunalne troškove. 

Za branitelje će biti namijenjeno 65 stanova, dok će 43 stambene jedinice, s dodatnih 20 garažnih i parkirališnih mjesta Grad Dubrovnik kupiti za 38 milijuna kuna od Ministarstva temeljem ugovora o kupoprodaji koji će se sklopiti do kraja 2018. godine.

Inače, za izvođača radova izabrana je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Lavčević i Lavčević - inženjering iz Splita.

Popularni Članci