JAHTAŠI U ČUDU Ovo je razlog zbog kojeg nijedna jahta iz pravca Crne Gore danas ne može uploviti u Dubrovnik

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: L.K.
Kako bi jahte koje dolaze iz pravca Crne Gore mogle uploviti u hrvatsko teoritorijalno more i dubrovački akvatorij, moraju proći graničnu kontrolu u Cavtatu. No, one to danas ne mogu napraviti jer je danas praznik, a Lučka kapetanija Dubrovnik - ispostava Cavtat ne radi. 

Naime, kako bi jahte mogle uploviti, potrebno je obaviti kontrolu od strane policije, carine i Lučke kapetanije. S kontrolom od strane policije i carine zapreke ne postoje, no postoje kad je riječ o Lučkoj kapetaniji koja ne može obaviti kontrolu jer je danas praznik. Drugim riječima, 20. lipnja, usred turističke sezone, jahtaši koji uplovljavaju u Dubrovnik iz smjera Crne Gore su u problemu jer Kapetanija ne radi. 

Isto se događa cijele sezone i na ostale praznike te nedjeljom, kao i radnim danom nakon 15:00 sati, jer Kapetanija u Cavtatu iza tih ura ne radi. Jahtaši imaju problem i subotom nakon 13:00 sati, dokad je radno vrijeme Kapetanije. 

Što jahtaši tada mogu napraviti? Iz neslužbenih izvora doznajemo kako u tom slučaju oni, nakon što su uplovili u Cavtat, bivaju savjetovani ili da se usidre i pričekaju da Kapetanija započne s radnim vremenom, ili da pođu do Dubrovnika na kontrolu, čime su prisiljeni na prekršaj jer su već uplovili u hrvatsko teritorijalno more bez kontrole. 

Upućeni koji su imali priliku razgovarati s jahtašima tvrde kako su zbog navedenog gosti u čudu te kako se ovakvom praksom definitivno ne šalje najbolja slika Dubrovnika u svijet, posebno ako se u obzir uzme kako su jahtaši obično ozbiljni gosti visoke platežne moći. 

Popularni Članci