LANI PORUŠENI SVI TURISTIČKI REKORDI Po prvi put ostvareno preko četiri milijuna noćenja, evo koji gosti nas najviše vole

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Druga sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Dubrovnika održana je danas, a tom prilikom su prikazani podaci i uspjesi TZ-a tijekom protekle godine.

Gradonačelnik Mato Franković nije stigao na sjednicu koju je umjesto njega vodio gradski pročelnik Marko Miljanić, a direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić održala je prezentaciju o aktivnostima dubrovačkog TZ-a, broju noćenja i dolazaka tijekom 2017. godine, turističkim trendovima i prihodima.

Veliki porast u privatnom smještaju

Na samom početku svog izlaganja, Vlašić je istaknula kako je 2017. godina u Dubrovniku bila itekako turistički uspješna. Tako je lani po prvi put ostvareno preko četiri milijuna turističkih noćenja, uz ostvarenih milijun dolazaka čak mjesec i pol dana ranije nego prethodne godine. Sveukupno ostvarenje turističkog prometa u 2017. godini je 1 218 101 dolazaka i 4 212 523 noćenja.

Najviše dolazaka na dubrovačkom području ostvarili su hoteli, i to više od 644 tisuće što je povećanje od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. Slijedi privatni smještaj u kojem je ostvareno preko 386 tisuća dolazaka što je povećanje od 29 posto. Povećanje dolazaka u odnosu na prethodnu godinu ostvarili su obrti i tvrtke, i to za 57 posto, jednako kao i nautika. Nekomercijalni smještaj ostvario je povećanje dolazaka od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče kruzerskih gostiju, ostvarena su povećanja u svim mjesecima, osim u kolovozu gdje se dogodilo smanjenje od jedan posto te rujnu gdje je zabilježeno smanjenje kruzerskih gostiju od sedam posto. Ostvareno je preko 742 tisuće dolazaka i 538 ticanja brodova.

Amerikancima nije bitno samo sunce i more

Najveći broj noćenja na dubrovačkom području ostvaren je u hotelima, i to 2 120 942, što je povećanje od četiri posto u odnosu na prethodnu godinu. Privatni smještaj ostvario je povećanje od 24 posto u odnosu na prethodnu godinu s 1 355 950 noćenja. Povećanje broja noćenja je ostvaren i u nautici (55 posto), nekomercijalnom smještaju (14 posto), kampovima (17 posto) te obrtima i tvrtkama (51 posto).

Kad se govori o nacijama koje najradije posjećuju Dubrovnik, na prvom su mjestu tradicionalno gosti iz Velike Britanije koji prednjače i u dolascima i noćenjima. Na drugom mjestu su turisti iz Sjedinjenih Američkim Država koji se na tom mjestu nalaze tijekom cijele godine. Što se dolazaka tiče, na trećem mjestu su Francuzi, četvrtom Nijemci, petom Španjolci, šestom domaći gosti, sedmom turisti iz Južne Koreje, osmom Australci, devetom Talijani, a desetom Kanađani.

Kad je riječ o noćenjima, na trećem su mjestu Nijemci, četvrtom Francuzi, petom domaći gosti, šestom Španjolci, sedmom Australci, osmom Šveđani, devetom Finci, a desetom Irci.

Kod svih navedenih gostiju lani je zabilježen porast dolazaka i noćenja s obzirom na prethodnu godinu.

Vlašić je naglasila i porast gostiju dalekih tržišta poput Kine (55 posto), Argentine (47 posto), Brazila (32 posto) i Indije (63 posto) gdje se posebno radi po pitanju vjenčanja.

Po pitanju povezanosti, Vlašić ističe pozitivnu suradnju s Croatia Airlinesom, British Airwaysom kao i Turkish Airlinesom koji, preko Istanbula, Dubrovnik spaja s dalekim destinacijama.

Želimo sezonu tijekom cijele godine

Po pitanju aktivnosti TZ grada Dubrovnika, Vlašić je naglasila kako se posebno radi na produljenju turističke sezone. Očekivano, turistički najuspješniji mjeseci su srpanj i kolovoz, no veliki porast bilježe travanj, rujan i listopad, kao i studeni kad se, kako je izjavila Vlašić, malo toga događa. Posebno je istaknula važnost kongresnog turizma u predsezoni i posezoni.

Također je izjavila kako je Dubrovnik postigao svoj vrhunac po pitanju glavne sezone.

„I Gradu dnevno imamo i po 26 tisuća gostiju koji spavaju u Gradu. Ako bismo povećavali taj broj, trebali bismo tom porastu prilagoditi i prometnu i drugu infrastrukturu,“ izjavila je Vlašić.

Dino Merlin je ipak bio pun pogodak

Fotografije s dočeka nove 2018. godine koje prikazuju prepun Stradun, dokaz su itekako uspješnog projekta. Tome u prilog idu i brojke TZ grada Dubrovnika. Naime, nova godina donijela je povećanje od 28 posto turista u odnosu na prethodnu godinu.

Koliko se uprihodovalo?

Govoreći o financijama, Turistička zajednica grada Dubrovnika ostvarila je za 4 posto veće prihode od planiranih u 2017. godini. Ukupni prihodi iznosili su nešto više od 22 600 000 kuna, a rashodi nešto više od 22 105 000 kuna.


Turistička zajednica grada Dubrovnika je poslovnu godinu završila s viškom prihoda u odnosu na rashode od 549 158 kuna.

Pozitivne brojke kao rezultat predanog rada

Poznato je kako je Dubrovnik sam po sebi brend, no za ovakve rekordne rezultate svakako su bile potrebne brojne kampanje, prezentacije i akcije. Vlašić je istaknula kako je poseban naglasak stavljen na daleka tržišta. Najbolji primjer je Indija. U Gradu se bilježi veliko povećanje gostiju iz Indije koja predstavlja ogromno tržište.

Čini se kako je povećanje broja gostiju u predsezoni i posezoni, a pametno raspoređivanje gostiju u glavnoj sezoni temeljna ideja vodilja. Tako je u tijeku razrada projekta Respect The City koji za cilj ima održivi turizam u službi održivog razvoja kako se Dubrovniku turizam ne bi 'događao' nego kako bi postojao određeni plan upravljanja.

Sve ono što Dubrovnik jest prepoznali su i brojni ugledni svjetski mediji koji su o njemu i tijekom 2017. godine izvještavali kao o jednoj od najpoželjnijih svjetskih destinacija.

Popularni Članci