MLADE GENERACIJE ISELJENIKA U DUBROVNIKU 'Oni su most između Hrvatske i drugih zemalja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirao je Ljetna škola Domovina za mlade generacije hrvatskih iseljenika koji su posjetili Sveučilište u Dubrovniku.

Ljetna škola Domovina novi je projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji se izvodi u suradnji s Hrvatsko-američkim udruženjem stručnjaka te nizom državnih, regionalnih i lokalnih tijela i institucija. Tim povodom, na iskustvenom putovanju, namijenjenom mladim generacijama hrvatskog iseljeništva sudjeluju brojni potomci iseljenika s dubrovačkog područja, a mnogim polaznicima je ovo prvi posjet Hrvatskoj. 

Savjetnica s posebnim položajem za pitanje hrvatskog iseljeništva u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Croatiana Orešković pojasnila je kako je riječ o pilot projektu koji okuplja 33 studenta i studentice. Oni su, prema njezinim riječima, posjetili cijelu Hrvatsku, od Iloka do Čilipa za 16 dana koliko traje Ljetna škola.

- Cilj je da se mladi iseljenici upoznaju s hrvatskim identitetom, baštinom i modernim izazovima pred kojima se nalazi Hrvatska. Želimo jačati veze između domovine i iseljeništva, ali i osnažiti suradnju. Imali smo prezentacije hrvatskih sveučilišta tako da će imati priliku detaljnije upozati se s raznolikom ponudom studijskih programa koji su suvremeni i kvalitetni - kazala je Orešković dodavši kako su studenti izrazili pozitivne dojmove o Hrvatskoj, a dio njih razmišlja o povratku i poslovnoj suradnji.

Prorektor za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku Martin Lazar naznačio je kako je projekt Ljetna škola Domovina novo iskustvo za dubrovačko Sveučilište budući da ono kreće u drugu fazu internacionalizacije.

- Otvorit ćemo naša vrata svima onima koji žele studirati na engleskom jeziku jer imamo u planu pokretanje studijskih programa na tom jeziku. Ciljna skupina su nam Hrvati iz dijaspore i u tom smjeru ćemo krenuti s marketingom. Iseljenici predstavljaju most između Hrvatske i drugih zemalja te nam mogu pomoći u svim segmentima pa i obrazovanju - kazao je profesor Martin Lazar.

A. Čakić

Popularni Članci