MINISTAR ŠTROMAR: POS stanovi se iznajmljuju turistima, izmijenit ćemo zakon

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) u intervjuu Hini najavljuje izmjene zakona u prvom tromjesečju iduće godine kojima bi se trebalo stati na kraj zlouporabama POS-ovih stanova i ponovno vratiti povjerenje u program društveno poticane stanogradnje.

"Pokazalo se da postoje slučajevi zlouporabe - pojedini vlasnici POS-ovih stanova, prije svega na obali, svoje stanove iznajmljuju kao turističke apartmane. Ispitali smo zakonske mogućnosti djelovanja i odlučili da u prvom tromjesečju iduće godine idemo u izmjene zakona po kojima će svakome tko stan koristi u druge svrhe osim za stanovanje, kredit odmah sjesti na naplatu. Dakle, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) će obavijestiti kreditnu instituciju, koja će dalje postupati," piše Index.

Objasnio je da će APN obavljati kontrolu te da su u kontaktu s Ministarstvom turizma.

"U današnje vrijeme online usluga i društvenih mreža, koje se koriste u takvim poslovima, iskustvo je pokazalo da su građani skloni prijavljivanju onih koji zloupotrebljavaju model. Siguran sam da ćemo takvima stati na kraj, a pozitivni utjecaji POS-a i danas su izvanredni," zaključio je.

Popularni Članci