MOKOŠICA DOBIVA SASVIM NOVU PERSPEKTIVU! Franković obišao gradilište 'Tamarića': Ovo je preduvjet za dogradnju škole, ali i ulaganje u vrtić! (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Mato Franković je danas, sa suradnicima i predstavnicima izvođača radova, obišao radove na projektu izgradnje nove dvosmjerne spojne ceste Tamarić u Mokošici. 

„Riječ je o ključnom infrastrukturnom projektu u Mokošici koji će osigurati u budućnosti normalnu komunikaciju do škole, a istovremeno će osigurati svim stanovima Ulice Bartola Kašića puno lakši, jednostavni život i komunikaciju do njihovih stanova. Projekt kao što vidite, je u visokoj fazi, no postoji jedno područje koje je iznimno zahtjevno. Potrebno je izraditi prelaz potoka Tamarić i spojit se sa drugim dijelom ceste. Započeli su radovi na izgradnji fekalne i oborinske odvodnje“, izjavio je Franković pa kazao nešto više o rokovima.

„U planu je da sam projekt bude završen negdje u listopadu ove godine, vjerujemo da će se taj plan ispuniti, ali smo svjesni isto tako činjenice da se tijekom radova naišao na vrlo loš teren, da je trebalo cijeli niz nasipa odraditi i u konačnici je trebalo doći do zamjene materijala, što je uzelo jedan dio vremenskog perioda koji nismo prethodno bili ukalkulirali. No, unatoč tome, prema posljednoj situaciji odnosno terminskom planu koji je izvođač poslao, listopad i dalje stoji kao mjesec ključan za završetak navedenog projekta“, kazao je Franković.

Projekt će omogućiti i komunikaciju manjim autobusom do same škole.

„Mislim da je to iznimno važno za istaknuti, s obzirom na to kako je Osnovna škola Mokošica jedna od rijetkih škola na području grada do koje nema autobusne linije, odnosno udaljenost od prve autobusne stanice je iznimno velika u odnosu na poziciju same škole. Drugo, kao što sam rekao, osigurava se normalno prometovanje Ulicom Bartola Kašića. Ovo će biti jednosmjeran prolaz do same ceste iz Ulice Bartola Kašića, cesta će biti dvosmjerna i ono što će također biti važno jest sigurnost za pješake. Kolnik će biti napravljen upravo tako“, izjavio je Franković.

Nakon ove investicije, omogućit će se i realizacije dogradnje Osnovne škole Mokošica.

„Za to smo dobili već potrebna europska sredstva. U tijeku smo izrade prostorno-planinske dokumentacije, odnosno ishođenja građevinske dozvole  za izgradnju, odnosno dogradnju buduće Osnovne škole Mokošica, koja je po broju učenika najbrže rasuća škola u gradu Dubrovniku. Kako sada stoji, u idućoj godini ćemo imati čak šest prvih razreda u toj osnovnoj školi i nužno je potrebno što prije proširiti kapacitete navedene škole kako bismo osigurali jednosmijenski uvjet, kao i svim ostalim školama na području grada“, izjavio je Franković.

Najavio je i ulaganja u vrtić u Mokošici.  

„Odmah do same škole, odnosno budućeg proširenja, nalazi se i vrtić za kojeg također imamo ishođenu građevinsku dozvolu i nadam se da ćemo kroz neki od budućih europskih natječaja, odnosno programa, dobiti značajnije finananciranje i tog projekta vrijednog gotovo 10 milijuna eura. Također iznimno zahtjevan projekt koji se ne bi mogao realizirati, isto kao i škola Mokošica, bez ove infrastrukture, bez normalne komunikacije sa školom cijele te građevinske operative koja je potrebna za izgradnju takvog jednog objekta“, izjavio je Franković.

Cesta Tamarić je projekt koji je vrijedan tri milijuna plus PDV te se financira isključivo iz proračuna Grada Dubrovnika.  

Popularni Članci