NAJMISTERIOZNIJE DUBROVAČKO MJESTO SLAVI OBLJETNICU! 'Uredit ćemo staze, vrtove, tvrđavu, a sigurnost podići na veći nivo' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Znanstveno-stručni skup 'Otok Lokrum - od znanstvenih spoznaja do upravljanja zaštićenim područjem' povodom 70. obljetnice zaštićenog Rezervata Lokrum održava se danas i sutra na sveučilišnom Kampusu. 

Tom prilikom niz izlagača danas predstavlja svoja izlaganja na različite teme vezane uz Lokrum; od raznolikosti i očuvanja leptira na tom području i rizika pojave potkornjaka, preko Maksimilijanovih vrtova, do otpada u moru. 

"Prilika je ovo za istaknuti sve izazove oko upravljanja ovim jedinstvenim područjem s kojima se suočava JU kako bi se postigao skladan razvoj otoka i pomirenje ponekad suprostavljenih interesa posjetitelja i zaštite prirode te kulturnih dobara. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode, primarna zadaća ustanove je očuvanje i zaštita područja. U tom je smislu bilo potrebno kontinuirano jačati kadrovske kapacitete ustanove, a posebno naše stručne službe. Rezultati jačanja naše stručne službe danas se predstavljaju na skupu," izjavio je ravnatelj Javne ustanove Rezervat Lokrum Ivica Grilec koji je otkrio što će ustanova raditi u narednom razdoblju. 

"Na istom tragu ćemo jačati suradnju sa svim relevantnim domaćim, europskim pa i svjetskim ustanovama, institucijama, udrugama i pojedincima kako bismo postali relevantan centar izvrsnosti i upravljanja zaštićenim dijelom prirode. Kako bi se osigurala odgovarajuća sigurnost tijekom posjetiteljske sezone, ova JU će u narednom periodu realizirati projekt hidrantske mreže visoke zone gdje ćemo našu protupožarnu spremnost dignuti na jednu višu razinu. Spomenuti veliki interes posjetitelja razultira visokim prihodima i pozitivnim poslovnim rezultatima. No, to stavlja pred nas i obvezu u smislu obnove kapitalnih objekata na otoku. U ovom momentu smo u različitim fazama obnove benediktinskog samostana i Maksimilijanovog dvorca, zajedno s klaustrom, vrtnim kompleskom te pristupnim šetnicama. Uskoro kreće i obnova tvrđave Fort Royal koju financira DPDS. Svakako, trebat će se pristupiti obnovi svih šetnica i pješačkih staza na Lokrumu," istaknuo je. 

Predsjednik Upravnog vijeća JU Rezervat Lokrum Zoran Obradović kazao je nešto više o radu Vijeća. 

"UV je spona između operativnog upravljanja JU i Grada Dubrovnika, našeg osnivača. Tu se uglavnom bavimo usklađivanjem prioriteta, praćenjem da te suradnje budu dobre, da Grad na adekvatan način ostvari ono što želi, da Ministarstvo bude zadovoljno, ali i da imamo dobru suradnju s ostalim dionicima zaštite prirode, kulturne baštine i svega što Lokrum predstavlja," izjavio je.  

Gradska pročelnica Jelena Lončarić istaknula je pozitivnu suradnju između Grada i JU Rezervat Lokrum. 

"Grad Dubrovnik kao osnivač JU preko našeg Upravnog odjela je podrška Rezervatu s ciljem ostvarenja njegove temeljne djelatnosti, a to su zaštita i očivanje područja otoka Lokruma. Uz kontinuirano praćenje rada JU i administativnu podršku, podržali smo i sufinancirali brojne projekte; obilježavanje Međunarodne noći šišmiša, preliminarno istraživanje faune leptira otoka Lokruma, projekt istraživanja vodozemaca i gmazova, urbani prostor za prirodnu baštinu, Zelena čistka," kazala je Lončarić. 

Županijski pročelnik Miho Baće istaknuo je tri važne dimenzije zbog čega Lokrum ima jedinstvenu funkciju. 

"Razmišljajući o Lokrumu imam nekoliko refleksija koje su mi na pameti. Prvenstveno je to nekakav osobni kontekst Lokruma koji je vezan uz djetinjstvo, ali i sadašnjost te predivno vrijeme koje se na njemu provodi, uživajući u prirodi. Druga stvar je i određeni povijesni kontekst koji je vezan uz legende o brodolomima, o kletvama i slično. Treće i vjerojatno najvažnije jest činjenica kako je već prije 70 godina netko imao viziju zaštititi nešto što se nalazi u neposrednoj okolici Grada," izjavio je pročelnik. 

Predsjednik Hrvatske udruge za arborikulturu Milan Pernek kazao je kako je arborikultura nova disciplina o kojoj će se također govoriti na skupu. 

Svi sudionici čestitali su JU Rezervat Lokrum na dugogodišnjem uspješnom poslovanju. 

Popularni Članci