NAJSKUPLJI JE DUBROVNIK U unutrašnjosti cijene 5 tisuća kuna i manje po kvadratu, kod nas preko 15 tisuća

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Ukupna vrijednost transakcija na hrvatskom tržištu nekretnina prošle je godine iznosila 27,8 milijardi kuna, ili 7,7 posto bruto domaćeg proizvoda. Radi se o znatnom rastu u odnosu na 2012. godinu, kada je ukupna vrijednost transakcija nekretninama u Hrvatskoj iznosila 22,4 milijarde kuna, istaknuto je na stručnom skupu "Tržište nekretnina Republike Hrvatske", koji su organizirali zagrebački Ekonomski institut i Ministarstvo graditeljstva.

Najskuplja medijalna cijena stana i apartmana je, istaknuto je na predstavljanju u Novinarskom domu, u Dubrovniku, u kojem je prelazila 15.000 kuna po četvornom metru. S druge strane, cijena od 5.000 i manje kuna po kvadratu stana uobičajena je u ruralnim predjelima zemlje, kao i u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. U tim je krajevima bilo i razmjerno malo nekretninskih transakcija, piše Jutarnji.hr.

I po cijenama obiteljskih kuća vrh drže predjeli uz obalu. Tako je medijalna cijena kvadrata obiteljskih kuća viša od 10.000 kuna po kvadratu zabilježena u Vrsaru, Taru-Vabrigi, Rovinju, Dubrovniku i Konavlima. S druge strane, cijene obiteljskih kuća od 2.500 i manje kuna po kvadratu dominiraju u ruralnim krajevima zemlje, središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

"Za jedan kvadrat u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Požeško-slavonskoj se moglo kupiti čak 17,6 četvornih metara kuće", ocijenila je Marina Tkalec, jedna od autorica studije.

I cijene poslovnih prostora na Jadranu daleko su veće od onih na kontinentu. Studija, primjerice, otkriva da su najviše medijalne cijene prodanih poslovnih prostora od 12.000 i više kuna po kvadratu zabilježene u četiri jadranska grada ili općine - Rovinju, Medulinu, Opatiji i Dubrovniku. Nešto niža cijena poslovnih prostora, između 8.000 i 12.000 kuna po četvornom metru, zabilježena je u još 16 jadranskih jedinica lokalne samouprave, a na kontinentu u Velikoj Gorici. Veći gradovi, uključujući tu i Zagreb, imaju nešto niže cijene poslovnih prostora: kreću se, tvrde autori studije, u rasponu od 4.000 do 8.000 kuna po četvornom metru. Slavonski gradovi i općine, s izuzetkom Osijeka, imaju još niže cijene poslovnih prostora - od 2.000 do 4.000 kuna po kvadratu.

Popularni Članci