ODBIJENA I DRUGA TUŽBA ZELENE AKCIJE Sud proglasio neosnovanim zahtjev za poništenje lokacijske dozvole za golf na Srđu

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Golf Dubrovnik
Upravni sud u Splitu odbio je tužbu Zelene akcije koju su pokrenuli protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja vezano uz poništenja lokacijske dozvole projekta golfa na Srđu.

Ovo je inače druga odbijena tužba koja se dogodila kroz mjesec dana koje su pokrenule inicijative protiv gradnje golfa na Srđu. Podsjetimo, Upravni sud u Splitu krajem veljače je odbio zahtjev tužitelja Zelene akcije, inicijative građana Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata da se zahvat proglasi neprihvatljivim za okoliš. U oba slučaja riječ je o prvostupanjskim, nepravomoćnim presudama, a Zelena akcija i Srđevci najavili su žalbu u slučaju rješenja o prihvatljivosti za okoliš.

Razvoj golf je 2015. godine dobio lokacijsku dozvolu, no ista je poništena kao i Studija o utjecaju na okoliš koja nije obuhvatila i susjedne projekte na Bosanci koji su u njoj već bili. Izbačeni su jer je to od investitora zatražilo Ministarstvo. Novo Rješenje Studije je prošle godine ponovno prihvaćeno od strane Ministarstva, a slijedom istog izdana je i nova lokacijska dozvola zbog čega su pristigle nove tužbe Zelene akcije i Srđevaca koje su, kako je Upravni sud ocijenio, neosnovane.

U obrazloženju presude stoji kako Zelena akcija nije dokazala da bi provedbom lokacijske dozvole nastala bilo kakva šteta. Upravo suprotno, Sud smatra kako može porasti vrijednost nekretnina u njezinu vlasništvu. Sud je također odbacio tvrdnju Zelene akcije o pogrešno definiranom projektu u obuhvatu od 310 hektara. Tako se ističe kako je lokacijska dozvola izdana u skladu s važećim županijskim prostornim planom koji je nedavno kao takav i prihvaćen na sjednici Županijske skupštine.

Iz presude koju je donio Upravni sud u Splitu vidljivo je kako se Zelenoj akciji nalaže i podmirivanje sudskih troškova koji iznose nešto manje od deset tisuća kuna.

Za komentar o odbijanju zahtjeva Zelene akcije za poništenjem lokacijske dozvole upitali smo potpredsjednika Enesa Ćerimagića koji je još jednom naglasio kako se radi o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi.

- Mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju da pravomoćna presuda bude različita od prvostupanjske – kazao je Ćerimagić dodavši kako je mišljenja da nije primjereno sadržajno komentirati presudu van sudnice. Odluka o odbijanju tužbe Zelene akcije za poništenjem lokacijske dozvole projekta golfa na Srđu, dodao je Ćerimagić bila je očekivana budući da je nedavno odbijen tužbeni zahtjev koji su podigli s ciljem da se zahvat proglasi neprihvatljivim za okoliš.

Postavlja se pitanje što zapravo protivnicima golfa na Srđu dalje preostaje jer Upravi sud u Splitu još jednom je potvrdio da projekt zadovoljava sve formalne uvjete. Unatoč najavljenim žalbama od strane civilnih organizacija koje se protive izgradnji golfa na Srđu, sudske presude, među kojima je i ova posljednja, potvrđuju da je projekt u skladu sa svim propisima i izdanim dozvolama.

Podsjetimo, zbog navedenih opstrukcija projekta tvrtka Razvoj golf pokrenula je postupak pred arbitražnim sudom u Washingtonu u kojem od Republike Hrvatske traže odštetu od pola milijarde eura zbog kočenja projekta.

Popularni Članci