OTVOREN AGROBIZNIS CENTAR Raguž: 'Neće više biti francuskih vina i rumunjske janjetine' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U organizaciji grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije u Dubrovniku u prostorima DURA-e održano je svečano otvaranje Agrobiznis centra u sklopu projekta 'Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji'.

Okupljenima se obratila direktorica DURA-e Andrea Novaković, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž te Mia Hrnić, voditeljica projekta za DURA-u .

Novaković je rekla da je danas svečano otvaranje Agrobiznis centra koji je na ispomoć svim OPG-ovima na dubrovačkom području i šire. 'Već neko vrijeme ured funkcionira i svi zainteresirani se mogu javiti. Sve informacije o poticajima, na koji način se može pomoći OPG-ovima da ojačaju, te sve ostale informacije su dostupne kroz ured koji se nalazi u DURA-e', kazala je Novaković.

Na svečano otvaranje stigla je i Marija Proleta, projekt-koordinator na Agrobiznisu i stručni suradnik za poljoprivredu Općine Ravno. 'U Ravnom je implantacija ovog projekta na velikom nivou jer se u ovom projektu rješava ono što je bitno za općinu Ravno i poljoprivredu. Bitno nam je da sve ono što unesemo u Ravnom će vidjeti i naši kolege u Dubrovniku, odnosno naši potencijalni kupci', kazala je Proleta.

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž kazao je da je bilo puno sastanaka da bi se došlo do ovoga. 'Ovo je povezivanje svih OPG-ova s hotelima i restoranima koji vape za domaćim proizvodima', kazao je Raguž te dodao da je Grad Dubrovnik puno puta pomagao OPG-ove s određenim financijskim iznosima.

'Ono što se puno puta u Dubrovniku može čuti jest da se piju francuska i talijanska vina, da se jedu kalifornijske lignje, kupuju kineski suveniri, a janjetina se uzima iz Rumunjske', zorno je objasnio Raguž te dodao da će u budućnosti biti sve više domaćih proizvoda.

Mia Hrnić kazala je da je projekt financiran iz Europske unije u okviru prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ukupna vrijednost projekta je 372.171,00 eura.

Cilj projekta „Agrobiznis“ je ojačati "unutarnje" regionalne poljoprivredne kapacitete, promicati inovativne pristupe karakterističnom poljoprivrednom sektoru i pružanje potpore malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzetnicima kako bi bili konkurentniji i spremniji odgovoriti na zahtjeve tržišta u svrhu ostvarenja većih prihoda.

Andrea Novaković podsjetila je i na jedan pilot projekt turističkih izleta koji uključuje dubrovačko područje ali i šire. Već se desetak malih agencija javilo za suradnju, ali i dvije veće.

Otvaranju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave i organizacija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u implementaciji projekta.

Popularni Članci