PAMETAN POTEZ ILI POLITIČKA SVINJARIJA? Evo što gradonačelnički kandidati za Dubrovnik misle o 'lex Agrokoru'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL, Dubrovački dnevnik
Hrvatski sabor jučer je većinom glasova donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, u javnosti poznat kao ‘lex Agrokor’. I dok jedni napominju kako je riječ o spašavanju hrvatskog gospodarstva u prvom redu, drugi zamjeraju kako se zapravo radi o spašavanju jednog čovjeka - Ivice Todorića. Dubrovački dnevnik donosi što o 'lex Agrokoru' misle kandidati za mjesto gradonačelnika u Dubrovniku. 

MATO FRANKOVIĆ (HDZ)

Goran Mratinović

-Predlaganje ovog Zakona, a kasnije i većinsko usvajanje ovog zakona u Saboru, omogućio je Vladi da direktno utječe na daljnju budućnost Agrokora. Želio bih napomenuti kako se ovdje ne radi o spašavanju Ivice Todorića kao vlasnika tvrtke Agrokor već isključivo o očuvanju radnih mjesta, ne samo zaposlenika koncerna Agrokor nego i svih njihovih dobavljača, bez obzira radilo se o velikim ili malim dobavljačima poput OPG-ova. Dosad nisu postojale zakonske pretpostavke da se Vlada može umiješati u rad velikih tvrtki, a podsjetit ću kako tvrtka Agrokor u ovom slučaju zauzima 15 posto bruto društvenog proizvoda RH. Stoga je njena sudbina direktno vezana i uz gospodarsko stanje u RH i Vlada nije mogla stajati prekriženih ruku te sa strane gledati što će se dogoditi s 15 posto BDP-a.


TATJANA ŠIMAC BONAČIĆ (SDP)

Goran Mratinović

- Radnici u Konzumu ne znaju hoće li dobiti plaću prije Uskrsa, jer je vlasniku bilo dopušteno raditi što hoće u svetoj privatnoj tvrtki. SDP nije podržao lex Agrokor, jer se tim zakonom građani, dobavljači i radnici ostavljaju na milost i nemilost krupnom kapitalu. Ovo je nova rasprodaja hrvatske imovine, nova pretvorba i privatizacija na HDZ-ov način. Situacija je vrlo ozbiljna jer dug Agrokora, s ovim prijedlogom zakona može postati dug svih građana Republike Hrvatske. Vlada ni sama ne vjeruje da će uspjeti u provođenju ovog zakona. HDZ-ova Vlada morat će sada preuzeti odgovornost, jer vjerovnici će se moći naplatiti od hrvatskih polja, hrvatskih voda, hrvatskih šuma.

ŽELJKO RAGUŽ (DUSTRA)

Goran Mratinović

-Iz kompanije sam otišao prije pet godina. Bio sam direktor za male trgovine i markete na razini cijele Hrvatske. U to vrijeme se zapošljavao ogroman broj ljudi i kompanija je poslovala pozitivno. Nažalost, situacija se promijenila u posljednje vrijeme. Ovo su neke strateške odluke u koje nisam imao uvid niti sam upoznat s tim što se događalo. Država je to trebala kontrolirati. Bez obzira na to što sam tamo radio, nevjerojatno je kako su se stvorili višemilijunski dugovi dok su se mali kafići i male trgovine zatvarale zbog 10, sto ili tisuću kuna. Nadam se kako će svi 'mali' djelatnici Agrokora ostati na svojim poslovima i dobiti svoja primanja, to je najvažnije. Očito je došlo do investicija koje se nisu mogle vratiti ni dugoročno, uzimali su se krediti s lošim kamatnim stopama što je dovelo do prezaduženosti tvrtke. Nažalost, oni koji su vjerojatno bili savjetnici očito svoj posao nisu radili najbolje što su mogli, ali ovo sada više nije problem kompanije nego cijele države.

TEREZINA ORLIĆ (DDS)

Goran Mratinović

-Tu treba odrediti razliku između Agrokora i Todorića. Povici su uglavnom usmjereni prema Todoriću, no Agrokor ne smijemo promatrati kroz prizmu jednog čovjeka. Ovdje se radi o velikom broju dobavljača i o njihovom mogućem kolapsu. U tom smislu prijedlog oko vraćanja duga mi se čini se kao dobar model jer u prvom redu treba misliti o onim 'malim' akterima u ovoj priči s obzirom na to kako je upitan njihov opstanak. Drugo je pitanje je li trebalo doći do ove situacije i jesu li se ove stvari trebale rješavati prije nekoliko godina.


VIDO BOGDANOVIĆ (HSS, radni kandidat)

Facebook

-Mislim da je žalosno gledati sve ove koji posljednjih dana komentiraju navedenu temu, analiziraju je i prave se pametni te time priznaju kako zadnjih 10-ak godina nisu prepoznali što im se događa pred očima. I ministrima, i premijerima, i saborskim zastupnicima, i raznim političkim i ekonomskim analitičarima, sveučilišnim profesorima, svima je taj balon rastao pred očima i sad su svi odjednom jako pametni oko sanacije problema. Nisu bili pametni i nisu znali, ili su s druge strane bili toliko pokvareni da su šutjeli, kad se sve to pripremalo i raslo ispred svih nas. Ovo je jedna obična tragikomična lakrdija čiji su izazivači ukupna politička i ekonomska elita ove jadne države.

MARO KRISTIĆ (Most)

Goran Mratinović

-Zastupnik sam u Saboru gdje se zakon i donio. Mogu govoriti o razlozima zašto je Most nezavisnih lista podržao taj zakon. Činjenica je kako je cijeli koncern Agrokor zapeo u ogromnim problemima i kako trenutna dugovanja Agrokora prema različitim dobavljačima iznose gotovo 5 milijardi eura. 200 tisuća hrvatskih građana je ugroženo, a njihova egzistencija je dovedena u pitanje ako se dogodi kolaps Agrokora. Ovim zakonom Vlada RH, u slučaju da ne uspije pokušaj restrukturiranja Agrokora od strane novih strateških partnera, nastoji omogućiti sudjelovanje u nadzoru i provedi procesa restrukturiranja u tom drugom navratu, ako to ne uspije u prvom pokušaju. Zakon ide u smjeru spašavanja Agrokora, ubrizgavanja novih sredstava od strane privatnih banaka. Država u ovom slučaju ne daje nikakva jamstva niti preuzima obveze i upravo iz tog razloga su banke te koje će ubrizgati nova sredstva u sustav Agrokora, što se i nalazi u prvom naplatnom redu kad Agrokor počne normalno djelovati bez poteškoća.

HRVOJE KUKULJICA (Živi zid)

društvene mreže

-Ovo je zapravo jedna velika svinjarija. Otkako Todorić posluje, on posluje na jednak način, a cijelo ga se vrijeme štitilo i štiti ga se i dalje, dok se malog čovjeka ostavlja da propadne. Zbog toga sam protiv izglasanog zakona. Zdravi dijelovi kompanije mogu opstati i na drugi način, a bolesni bolje da propadnu.

Popularni Članci