Hoće li Dubrovnik uvesti produženi boravak za učenike trećih i četvrtih razreda i prehranu u osnovnim školama

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo je proveo anketu o interesu roditelja za proširivanje usluge produženog boravka u osnovnim školama na učenike trećih i četvrtih razreda osnovnih škola. Paralelno s ispitivanjem interesa o tome, provedena je i anketa o prehrani osnovaca. Ako nakon obrade podataka bude razvidan interes roditelja, sve promjene će biti uvedene od školske godine 2019./2020.

Resorni pročelnik, Dživo Brčić, za Dubrovački dnevnik pojasnio je pobliže razloge ispitivanja koje je naručio Grad Dubrovnik, a antektu provodi Dubrovačka razvojna agencija. Naime, ispitivanje je provedeno početkom lipnja i uskoro se očekuju rezultati, a kako saznajemo oni su poprilično šaroliki.

- Fokus je bio više na prehrani koju želimo osigurati za sve učenike osnovnih škola, a sastojala bi se od marende i užine. To je uobičajena praksa u školama na kontinentu, a kod nas ranijih godina, iz nepoznatih razloga, nije bilo interesa za uvođenjem - rekao je pročelnik osvrnuvši se na pitanje produženog boravka koji je sada omogućen samo učenicima prvih i drugih razreda.

- Sukladno pravilniku, za potrebe dodatnog produženog boravka, moramo formirati razredne odjele koji će imati produženi boravak te osigurati financiranje usluge koja se odnosi na prehranu i plaću učitelja. Nastava bi se onda trebala izvoditi u zasebnim prostorijama što je također dio organizacijskog posla - kazao je pročelnik Brčić dodavši kako će nakon inicijalnih podataka upravni odjel sve staviti na papir i provjeriti o kojem obliku povećanja se radi. Poseban naglasak je, dodaje pročelnik, na organizaciji kuhinja jer one, sukladno trenutnoj opterećenosti, ne mogu podnijeti dodatnu bez novih zapošljavanja.

Budući da su neslužbeni rezultati ankete raznovrsni, upitali smo pročelnika kako će se organizirati uvođenje produženog boravka.

- Jednostavno gdje bude interesa i uvjeta mi ćemo to omogućiti, a tamo gdje nema navedenog nećemo jer nije ekonomski isplativo. Naprimjer u OŠ Ivana Gundulića imamo 140 djece koja su u produženom boravku i povećanje obima posla za školske kuharice iziskuje i zapošljavanje dodatnog kadra i malo drugačiju organizaciju - pojasnio je pročelnik naznačivši ako roditelji ne iskažu interes za produženim boravkom četvrtaša krenut će se samo s trećašima.

Naime, priča o produženom boravku nešto starije djece ima dvije strane, pojašnjava pročelnik Brčić koji dodaje kako su učitelji u prva dva razreda djeci pomoćnici što im znatno olakšava pohađanje nastave i organizaciju obveza. Međutim, dodaje pročelnik, djeca bi kasnije trebala biti samostalnija, a uvođenjem produženog boravka odgađa se ta samostalnost pa kada dođu u peti razred, gdje je potrebno znatno više samostalnog rada, suočavaju se s velikim promjenama.

- Odlučili smo se za ovo zbog interesa roditelja koji su se raspitivali o mogućnostima pa je sada bilo idealno vrijeme za provođenje ankete, a kasnije i organizaciju tog posla, ako većina tako odabere. Prioritet nam je prehrana i spremni smo na povećanje kapaciteta - zaključio je za Dubrovački dnevnik pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Popularni Članci