PREGLED TJEDNA Excelsa će platiti dugove, bolji uvjeti za vozače Libertasa, rekonstruirana rasvjeta u Uvali Lapad

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Niz važnih odluka i aktivnosti donijela je gradska uprava ovaj tjedan. 

ZATVARANJE ŽIČARE URODILO PLODOM! Franković: Žičara će nam samo ove godine platiti 36 milijuna kuna!

Danas sam uputio gradskim vijećnicima materijale u kojem je definiran sporazum plaćanje dugova iz prošlosti s Esxelsa nekretninama oko žičare, oni će ukupno platiti Gradu Dubrovniku, Republici Hrvatskoj i Ministarstu financija veliki iznos novca, rekao je gradonačelnik Mato Franković na današnjoj konferenciji za novinare.

- Radi se tu o 46 milijuna kuna devetogodišnjih dugovanja. Nama će pripasti tu 26 milijuna kuna te 10 milijuna kuna redovne koncesije jer ćemo potpisati ugovor na 15 posto godišnje naknade. - objasnio je Franković dodavši kako je time razriješen 'gordijski čvor u odnosu Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnine'.

- Veliki je to novac kojeg ćemo utrošiti u poboljšanje infrastrukture, od sportske pa nadalje. Što se tiče odnosa u budućnosti, upućen je ugovor koji je bio ugovoren, s kojim bi Grad dakle uprihodovao 10 milijuna kuna. Moram se prisjetiti i činjenice da nisu svi blagonaklono gledali na zatvaranje, ali vjerujem da je doprinijelo da se odnos riješi. Godine i godine pokušavanja na drugačiji način nije urodio plodom. - objasnio je Franković te dodao kako je u materijalima koji će se naći pred gradskim vijećnicima na idućoj sjednici sporazum o plaćanju dugovanja iz prošlosti i novi prijedlog ugovora. Najavio je kako će se novac od dugovanja uložiti u poboljšanje infrastrukture poput sportske i ostale.

Kazao je gradonačelnik kako nikome ne odgovara zatvorena žičara.

- Nikome ne odgovara zatvorena žičara, ona znači da se kvalitete pružene usluge ne odvija na razini kako to gosti očekivaju. Cilj je bio dovesti stvar do kraja, ali naplatiti ono što su ljudi bili dužni. - naglasio je Franković, objasnivši kako vjeruje da žičara može proraditi 1. srpnja.

GRADONAČELNIK SE SASTAO SA SINDIKALCIMA Definirani koraci za poboljšanje radnih uvjeta u Libertasu

Na temu unapređenja radnih uvjeta djelatnika Libertasa, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je u srijedu sastanak s predstavnicima Samostalnog  sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) i Sindikata Hrvatskog vozača.

Sastanak u Gradskoj upravi najavljen je još prošlog tjedna na skupu radnika, koji je gradonačelnik Franković održao u Libertasovoj remizi u Komolcu, a uz sindikaliste jučerašnjem sastanku nazočili su i predstavnici Radničkog vijeća dubrovačkog javnog prijevoznika.

Predstavnici oba sindikata iznijeli su ovom prilikom svoje prijedloge koji bi poboljšali uvjete rada vozača

i ostalih djelatnika Libertasa, a da bi se prijedlozi mogli implementirati potrebno je definirati novo financijsko opterećenje za Grad i Društvo.

Nakon što stručne službe izrade navedene projekcije i nakon što se utvrdi jasno stanje održat će se novi sastanak, očekivano već kroz dva tjedna, a kada će se predstavnicima sindikata i djelatnicima Libertasa prezentirati svi koraci koji će se poduzeti u kratkom roku, ali i sve što je planirano dugoročno.

Gradonačelnik je istaknuo kako Grad Dubrovnik želi snažnu tvrtku koja se uspješno nosi sa zahtjevima suvremenog tržišta te je poručio da se nakon što je provedena konsolidacija Društva i trenutni problemi mogu riješiti razgovorima i suradnjom svih uključenih strana.

Sastanci slične prirode, najavljuje gradonačelnik Franković, održat će se i s predstavnicima sindikata te radničkim vijećima gradskih tvrtki Čistoća i Vrtlar. 

NAJAVLJENA SJEDNICA Ide rebalans proračuna, raspravljat će se o imenima ulica, donosi se odluka o podjeli Dječjih vrtića

Najavljena je još jedna, 23. po redu, sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i održat će se u četvrtak, 27. lipnja s početkom u 11:00 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Na ovoj sjednici Gradskog vijeća rasrpravljat će se o ukupno 17. točaka.

Najvažnije su svakako točke o financijama Grada Dubrovniku odnosno proračunu. Osim toga, tu se našao i prijedlog odluke o podjeli Dječjih vrtića Dubrovnik. Također, vrlo važna je i odluka o radu žičare.

Također, ono što će građane posebno zanimati je prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika.

Sve detalje možete pročitati ovdje.

ZAVRŠENI RADOVI Rekonsturirana rasvjeta na šetnici u Uvali Lapad

Završeni su radovi na rekonstrukciji dijela javne rasvjete Šetališta kralja Zvonimira, i to na potezu od križanja s ulicom Masarykov put do hotela Kompas.

Ukupno je na dionici dugoj 120 metara postavljeno sedam stupnih mjesta (uklonjeni su dosadašnji oštećeni mesingani stupovi) sa 14 energetski učinkovitih svjetiljki s LED izvorima uz znatno poboljšanje nivoa rasvijetljenosti šetnice.

Radovi vrijedni 120 tisuća kuna provedeni su u sklopu godišnjeg plana investicijskog održavanja sustava javne rasvjete Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika.

GRADONAČELNIK PREDLOŽIO Uklonit će se svi bankomati ukoliko vlasnici ne ishode odobrenje konzervatora

U suglasnosti sa Ministarstvom kulture Republike Hrvatske gradonačelnik Mato Franković uputio je Gradskom vijeću Grada Dubrovnika prijedlog izmjena i dopuna Odluke o komunalnom redu.

Sukladno predloženim izmjenama na otvorima zgrada u povijesnoj jezgri Grada zabranjeno je postavljanje bankomata kao i drugih uređaja te reklamnih ormarića.

U odnosu na postojeće bankomate u povijesnoj jezgri utvrđeno je kako se isti moraju ukloniti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Odluke ukoliko vlasnik/korisnik prostora ne ishodi suglasnost, odnosno odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Iako se bankomati nalaze u privatnim prostorima postavljanjem istih na pročelja i u otvore zgrada narušavaju se vizure povijesne jezgre, UNESCO-ovog zaštićenog lokaliteta, stoga je za postavljanje istih neophodno ishoditi suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela.

Uređuje se 2,5 kilometra duga dionica ceste Suđurađ-Šipanska Luka 

U tijeku su radovi na sanaciji i uređenju nerazvrstane ceste Suđurađ-Šipanska Luka na otoku Šipanu, koje u sklopu godišnjeg plana investicijskog održavanja prometnica provodi Upravni odjel za promet putem ugovornog izvođača.

U sklopu radova započetih prošlog tjedna sanirat će se i presvući novim asfaltnim zastorom dionica ceste duljine 2,5 kilometra.

Vrijednost investicije iznosi dva milijuna kuna s PDV-om, a očekuje se da radovi sukladno planu završe krajem ovog tjedna.

Popularni Članci