DUBROVNIK IMA NAJBOLJI SUSTAV U HRVATSKOJ Jednim klikom možete pristupiti svim prostornim podacima Grada

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Završen je projekt ''Izrada ortofoto snimka administrativnog područja Grada Dubrovnika'' što je zapravo nadogradnja i dopuna postojećem Geografsko-informacijskom sustavu (GIS) Grada Dubrovnika novijim i preciznijim snimkama te je povodom toga danas održana koferencija za medije na kojoj su prezentirani 3D Smart i 2D Smart Portali.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako će sustav sugrađanima i planerima osigurati lakše planiranje i bolje informiranje o prostoru. Sustav će također biti puno jednostavniji, pojasnio je Franković, za službenike Grada Dubrovnik jer će sve evidencije komunalne i cestovne infrastrukture biti na jednom mjestu u 3D formatu.

- Imovina nikad do sad nije bila ovako struktuirano obrađena; počevši od javnih površina pa do cijele imovine Grada i baza podataka je doista velika. Ovim sustavom sve je omogućeno pa tako jednim klikom imate cijelu kartu grada na jednom mjestu i brzo se možete snaći, a ne morate ići na sud ili katastar - naglasio  je gradonačelnik dodavši kako je ovaj sustav kao takav najbolji u Hrvatskoj.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić pojasnila je kako je ugovor s tvrtkom koja je bila izvođač projekta GDi d.o.o. iz Zagreba potpisan prošle godine, a vrijednost je bila nešto više od milijun i pol kuna.

- Sustav će omogućiti naprednije urbano planiranje i bolju komunikaciju s građanima. Prednosti sustava su jako velike - naznačila je Lončarić dodavši kako je za ovaj projekt Grad dobio priznanje kao najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad.

Predstavnik tvrtke GDi Vojkan Gavrilović je predstavio projekt koji je prema njegovim riječima "vrhunac 20-godišnje suradnje Grada Dubrovnika i tvrtke". Gavrilović je istaknuo kako je riječ prvenstveno o upravljanju imovinom Grada, prostorno-planskim dokumentima, izdavanjem dozvola, legalizacijskih postupaka...

Građani naime imaju broje benefite od ovog sustava, a Gavrilović je istaknuo da se u svakom trenutku naprimjer može znati, na bilo kojoj katastarskoj čestici ili kućnom broju, kako je prostor tog dijela reguliran prostornim planovima, a mogu se i dobiti detaljne informacije o katnosti zgrade ili kuće .

- Sve ono zbog čega su ljudi ranije morali ići u određene institucijame, danas mogu dobiti korištenjem javno dostupnog servisa. Također, građani mogu aktivno učestvovati u ovom sustavu - kazao je on te naveo kako građani mogu nakon jave rasprave prijedloga prostornog plana, ako imaju javni interes, dati mišljenje na to.

- Takav sustav omogućava brzu i interaktivnu komunikaciju građana s gradskom upravom i obrnuto - dodao je. Također, prema njegovim riječima Grad može detektirati ako se dogodi neki kvar i tako djelovati.

Gavrilović je predstavio višenamjenski alat koji služi za potrebe planiranja, upravljanja i zaštite prostora grada.

- Omogućili smo alat u kojem će se moći strateški upravljati vrijednim resursima u svim aspektima u kojima Grad upravlja. Jedna od mogućnosti ovakvog sustava je izrada solarnih potencijala kakve Grad ima tako da sve to skupa čini 'smart city' upravljanje koji uključuje javnost i stučnjake - kazao je Gavrilović istaknuvši digitalnu transformaciju koja ima zadatak sistematizirati sve ono što je vrijedni resurs Grada.

Gavrilović je istaknuo kako je glavni naglasak na 3D modelima zgrada i ostalih elemenata koji čine prostor grada.

- Cilj je bio da oplemenimo postojći 3D sustav koji je uspostavljen 2012. godine. Radili smo aviosnimanje i snimanje dronom, a sve je u preciznoj rezoluciji tako da je sustav sastavljen od puno dijelova; od upravljanja javnom rasvjetom, katastrom zelenila, kompletnom komunalnom infrastrukturom, imovinom grada, poslovnim površinama i integracijom u 3D - pojasnio je Vojkan Gavrilović iz tvrtke GDi te dodao kako Grad Dubrovnik tako ima izvrstan alat za daljnje strateško upravljanje vodeći računa o zaštiti okoliša te poštujući prostor za razvoj.

Popularni Članci