Prisjetili smo se postrojbe koja je bila jedina veza Dubrovnika s ostatkom Hrvatske, a niti jedan član nije odlikovan

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HRT screenshot
Šačica naoružanih mladića, okupljena oko Odreda naoružanih brodova, otisnula se 23. rujna 1991. godine s nekoliko brzih glisera u more probijajući višemjesečnu blokadu JNA.

Kako se prisjetio TV Kalendar, osnivanje takve postrojbe potaknuli su Miljenko Bratoš, Aljoša Nikolić i Rudi Butković. Oni su iz Luke Gruž naoružavali glisere među kojima je prvi bio Sveti Vlaho, a nakon toga su uslijedili i ostali da bi na kraju postrojbu činile 22 brodice i 17 pripadnika. Oni su danonoćno prkosili agresoru i izmicali zamkama u priobalju, gasili požare, spašavali brodolomce, prevozili ranjenike i bolesne po najtežim vremenskim uvjetima, zavaravali i uspješno napadali neprijatelja.

Odred nije izgubio niti jedan brod, a njihova borba prozvana je borbom Davida i Golijata. Tijekom rata prešli su 52 tisuće nautičkih milja, prevezili oko šest tisuća vojnika i civila, 200 ranjenika i prenijeli više tisuća tona oružja, goriva, hrane i lijekova. Četvorica pripadnika Odreda su poginula, jedan je bio teško, a nekoliko lakše ranjeno. Začuđujuće je kako  niti jedan od pripadnika tog Odreda naoružanih brodova nije dobio aktivni čin niti bilo koje ratno odlikovanje.

Popularni Članci