PRIVATIZACIJA HOTELA MAESTRAL Uskoro će biti utvrđena nova početna cijena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hoteli Maestral d.d.
Novi zakon o upravljanju državnom imovinom ni ovaj četvrtak Vlada nije uputila u Sabor na drugo čitanje, a resorni ministar Goran Marić uporno čeka da se zakon konačno donese, pa da izradi i svoj prvi plan upravljanja imovinom RH. Kako se donošenje zakona oduljilo (prvotno je bilo planirano da ga se donese do ljeta prošle godine), odgađa se i donošenje nove dugogodišnje strategije, budući da je postojeća lani istekla, te godišnjeg plana koji bi trebao biti temeljen na toj strategiji.

Iz tog dokumenta saznat će se i što konkretno država planira privatizirati u ovoj godini, a s obzirom da se već zagazilo u drugo tromjesečje, zanimljivo je da će uskoro uslijediti javna rasprava i usvajanje ne jednog, nego dva plana upravljanja imovinom - jedan za 2018., drugi za 2019. godinu, donosi Poslovni.hr.

Te dokumente, inače, i prema važećem i novom zakonu upravljanja Vlada treba usvojiti u jesen, prije kreiranja državnog proračuna za narednu godinu, kako bi se moglo realno procijeniti proračunske prihode. Ministarstvo državne imovine izašlo je ovih dana u javnost s prvim nešto detaljnijim procjenama privatizacijskih i drugih prihoda koje očekuje dobiti od državne imovine. U dokumentu koji se zove Strateški plan Ministarstva državne imovine za razdoblje 2019. - 2021.  zbrojem prihoda po različitim osnovama dolazi se do brojke od 1,94 milijarde kuna.

U tijeku je novi pokušaj privatizacije dubrovačkog hoteljera  Maestral, za kojeg je lani bio iskazan ogroman interes, no zaprimljena samo jedna obvezujuća ponuda, koja je na kraju odbačena. U ponedjeljak će biti zatvoren prvi krug, a na temelju prikupljenih ponuda utvrdit će se nova početna cijena. U prošlom pokušaju privatizacije ona je bila određena na 114 milijuna kuna, koliko je jedini ponuđač, češki J&T IB Capital Markets, bio spreman platiti, međutim, prodavatelja nije zadovoljio uvjetovanim jamstvom za najavljena ulaganja. Što bi država mogla staviti na tržište osim ovog hoteljera, te nekoliko manjiskih paketa u uglavnom manje atraktivnim tvrtkama, koje se upravo nudi na CERP-ovim stranicama, još nije poznato, donosi Poslovni.hr.

Popularni Članci