„Promičite dijalog i toleranciju“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: duzs.hr
Godišnji susret biskupa Mate Uzinića s predstavnicima medija održan je jutros, 24. siječnja u dvorani Ivana Pavla II, a osim njega, glavnu riječ su imali Krešimir Magdić i dubrovački paroh Goran Spajić.

Biskup je odabrao prigodan dan za ovakav susret, budući da se danas slavi blagdan sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara i pisaca. „On je bio svojevrsna preteča novinarstva. Naime, kad je stigao propovijedati u druge zemlje, dosjetio se kako bi mogao te propovijedi pisati i dijeliti građanima“, rekao je Uzinić te dodao kako bi svi novinari trebali slijediti njegov primjer i širiti dijalog i toleranciju bez napada na neistomišljenike.

Tom prigodom se osvrnuo i na to kako ga je Papa prije točno dvije godine imenovao biskupom. Također je naglasio poveznicu između Franje Saleškog i starih Dubrovčana. Naime, slavi se 300. godina od početka služenja liturgije u dubrovačkoj Katedrali koja je započela upravo na današnji blagdan. Ove godine se također slavi i 400. godišnjica rođenja i 330. godišnjica smrti Stjepana Gradića koji je svojevrsan obnovitelj grada prilikom velikog potresa, ali i 10. obljetnica posjeta pape Ivana Pavla II Dubrovniku.

Magdić i Spajić potom su najavili i predstavili program osmih Dana kršćanske kulture u Dubrovniku koji će se odvijati od 16. do 25. ožujka. Program će otvoriti biskup Mate Uzinić, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Kvartet Sorkočević. Istog dana posjetitelji će moći prisustvovati izložbi u prigodi 1700 godina od Milanskog edikta pod naslovom „Od Jeruzalema k svim narodima“ , a sve to u atriju palače Sponza. Osim toga, moći će se vidjeti i likovna izložba akademskog slikara Luke Petrača „Križni put“.

U sklopu programa, održat će se pet koncerata te će nastupiti već spomenuti Kvartet Sorkočević i klape Amfora, Oštro, FA Linđo, Subrenum, i Ragusavecchia, ali i Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački komorni zbor, Katedralni madrigalisti i Mješoviti zbor Libertas. Paroh Spajić posebno je naglasio koncert duhovnih napjeva muškog zbora „Hilandarska pjevnica“ iz Beograda. Osobito atraktivan dio programa je Noć crkvenih muzeja koja se najavljuje za 23. ožujka, dok je tradicionalni Križni put na Srđ zakazan za 17. ožujka. Manifestaciju će zatvoriti biskup Mate Uzinić u crkvi Male Braće, a glazbeni dio programa priredit će Krešimir Magdić.
 

Popularni Članci