Promocija policijskog zanimanja krenula iz Dubrovnika: 'Za očuvanje sigurnosti potrebne su nam mlade snage i budući naraštaji'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
U sklopu promocije policijskog zanimanja, danas su u Dubrovniku načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica Policijske škole "Josip Jović" Renata Odeljan i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević pojasnili kako se može postati policajac i policajka.

Voditeljica Policijske škole "Josip Jović" Renata Odeljan istaknula je kako je cilj promotivnih aktivnosti promocija Policijske škole uz demonstraciju raznih rodova policije, opreme i tehnika kojom se služe u svakodnevnom radu. Odeljan je opisala koji su uvjeti i tijek školovanja te kako se provodi obrazovanje da bi na kraju pojedinac postao policajcem i policajkom. Za početak, osnovni uvjeti su hrvatsko državljanstvo, do 28 godina, tjelesna i zdravstvena spremnost, posebno razvijene motoričke sposobnosti i da je pojedinac dostojan raditi taj posao i nije član niti jedne političke stranke. Nakon zadovoljenja osnovnih uvjeta, kandidati prolaze motorička i psihološka testiranja, opće znanje, kao i znanje informatike i engleskog jezika.

- Nakon zbroja rezultata testiranja pošaljemo obavijest je li osoba koja je zainteresirana zadovoljila uvjete ili nije. Školovanje traje 18 mjeseci od kojih se 11 mjeseci pohađa program koji nudi policijska škola, šest mjeseci je vježbenički staž unutar kojega se provodi praksa u policijskim postajama koja traje tri mjeseca. Nakon toga ide državni ispit i onda pojedinci mogu reći da su postali policajci i policajke - kazala je Odeljan dodavši kako su zastupljeni različiti policijski programi od kriminalistike, prometa, sporta, samoobrane, policijskog naoružanja...

- Kroz naše obrazovanje nastojimo potaknuti mlade da budu aktivni, dok su praktične vježbe jako važne jer nam je stalo da po završetku Policijske škole budu kompletni i ne moraju dodatno ulagati napore kada krenu raditi već da znaju određene poslove. Također, cilj je da puno vježbaju, povežu teoretsko znanje i prilikom izlaska iz škole postanu aktivni policajci - pojasnila je voditeljica Policijske škole "Josip Jović" Renata Odeljan.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak kazao je kako je promidžbena kampanja smišljeno pokrenuta iz Dubrovnika zbog njegova položaja.

- Na krajnjem jugu zemlje je granica Europske unije, a Dubrovnik je svjetski brend. Naša stalna zadaća je stvarati sigurnost u takvom turističkom gradu. Hrvatska je lijepa zemlja, ima krasno more i ljude, ali jedan od naših najvećih benefita je sigurnost za što su u velikoj mjeri zaslužne policijske snage - kazao je Novak izrazivši nadu kako će uspjeti na području Županije odabrati dovoljan broj kandidata koji žele upisati Policijsku školu. Kao najvažniji dio Policijske akademije, Novak je istaknuo, školovanje policajaca srednje stručne spreme na što je usmjerena posebna briga jer prema njegovom mišljenju, upravo ti policajci se susreću najviše s građanima i prvi dolaze na sva događanja.

- Proteklih godina iz Dubrovačko-neretvanske županije nije bilo previše policajaca i policajki, ali su bili među onima koji su postizali najbolje rezultate. Vjerujemo kako ćemo njihovim zapošljavanjem na ovom području osigurati da Dubrovnik i dalje bude lijepa i sigurna Meka za sve turiste ovog svijeta - poručio je Novak, dok je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević pozvao sugrađane da prihvate program Policijske akademije i postanu policajci i policajke.

- Želim da se priključe uspješnom timu koji već dugi niz godina postiže zavidne rezultate, posebno mlađe policijske snage, za koje se nadam da ni ovaj put neće izostati. Policija nudi širok spektar zanimanja i poslova od prometne, interventne, kriminalističke i raznih drugih specijalnosti. Iskreno se nadam da će netko prepoznati sebe, preuzeti ovo časno zanimanje i ponosno nositi odoru hrvatske policije – kazao je Pavličević dodavši kako je zbog uspješnog rada policije Hrvatska danas slobodna, a granice Europske unije i budućeg Schengena sigurne.

- Za očuvanje te sigurnosti potrebne su nam mlade snage i budući naraštaji policajki i policajaca - zaključio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Popularni Članci