Renata Pokupić i Daniel Rowland otvorili Stradun Classic festival

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DSO
Proslavljena hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić i renomirani englesko-nizozemski violinist Daniel Rowland uz Dubrovački simfonijski orkestar sinoć su u Kneževom dvoru otvorili drugo izdanje Stradun Classic festivala. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je jedan od najtraženijih mladih azijskih dirigenata, Darrell Ang. 

Publika je imala jedinstvenu priliku uživati u svjetskoj praizvedbi Violinskog koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog, poljskog skladatelja koji se od svog prvog posjeta Dubrovniku više nije selio, već je proveo posljednjih 28 godina svoga života u Gradu koji ga je inspirirao i gdje je, kako je sam autor rekao, doživio svoju umjetničku zrelost.

Uz svjetsku praizvedbu, na programu je bio izbor iz Biblijskih pjesama Antonína Dvořáka u izvedbi Renate Pokupić, te ‘Idila’ Blagoja Berse i Papandopulov ‘Hommage à Sorkočević, stoga je koncert nosio naziv Slavenska večer.

Soliste, orkestar i dirigenta, publika je ispratila uz dugi pljesak i ovacije, a za sve one koji su propustili izvedbe vrhunskih glazbenika, sljedeći koncert Stradun Classic festivala je u nedjelju, 6. listopada, također u atriju Kneževa dvora.  Nastupit će ponajbolji hrvatski i eminentni svjetski izvođači kao što su violinist Daniel Rowland, cellistica Monika Leskovar, pijanistica Martina Filjak, oboist Tom Owen, hornisti Boštjan Lipovšek i Radovan Vlatković, klarinetistica Marija Pavlović, fagotist Pieter Nuytten i kontrabasist Zoran Marković, ali i vrsni izvođači Dubrovačkog simfonijskog orkestra kao što su violinistica Mirabai Weismehl, violist Šimun Končić, oboistica Renata Santini Glavinović, hornist Toni Kursar, klarinetist Stijepo Medo i fagotist Matija Novaković.
Na programu su Schumannov Klavirski trio br. 3 u g molu, Kleinov Gudački trio i Dvořákova Serenada za puhačke instrumente, violončelo i kontrabas u d molu.

Popularni Članci