ZNAČAJNI GRADSKI PROJEKTI Otvoren hangar u Orsanu, radi se na senzoričkom parku...

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Protekli tjedan, izneđu ostaloga, Grad Dubrovnik ostvario je važan projekt na polju sportske infrastrukture.

Svečano otvaranje hangara za male jedrilice Optimist i Laser upriličeno je na Orsanu, što je ujedno i prvi sportski objekt koji je izgrađen u Dubrovniku od 1982. godine. Gradnja je trajala gotovo tri godine, a novo zadnje bi trebalo omogućiti djeci skraćivanje vremena treninga, kao i trening u adekvatnijim, boljim uvjetima.

- Posljednjih 40-ak godina u Dubrovniku nije bilo značajnije investicije u sportsku infrastrukturu. No, samo u ovoj godini, osim ovog, gradi se više novih objekata. Uskoro će biti gotov teren u Gospinom polju s tribinama i svlačionicama. Započeli su radovi na rekonstrukciji bivšeg hotela Stadion i novog Muzeja vaterpola. Započeli su radovi na judo dvorani u Mokošici. Uskoro se završava investicija i u novu sportsku dvoranu OŠ Montovjerna koja će svojim sadržajem i prostorom biti u potpunosti adekvatna i za sportska natjecanja. To je sve ono što smo i obećavali prilikom natjecanja za preuzimanje odgovornosti upravljanja Gradom. Izrada Strategije sporta je bila nužna. To je podloga ne samo za ovu gradsku upravu nego i za sve one koji dolaze iza nas," izjavio je dodavši kako je 'nešto izuzetno postizati sjajne rezultate kakve postižu dubrovački sportaši s ovakvom infrastrukturom. - rekao je tom prilikom gradonačelnik Mato Franković.

Naime, izrađeno je idejno rješenje za budući senzorički park koji će izgraditi i opremiti u neposrednoj blizini Opće bolnice Dubrovnik i Centra za djecu s poteškoćama u razvoju na čestici zemlje u vlasništvu Opće bolnice.

POBOLJŠANJE ŽIVOTA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Prema idejnom rješenju arhitektonskog studija NONA d.o.o. senzorički park za djecu s teškoćama u razvoju podijeljen je u pet zasebnih cjelina te predviđa motoričku zonu, taktilno-didaktičku zonu, vodenu i mirnu zonu te ozelenjeni pojas. Temeljem sporazuma o suradnji, kojeg su  gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potpisali u travnju, Grad Dubrovnik će u suradnji sa stručnim djelatnicima osposobljenim za korištenje senzoričkog parka, u ime i za račun Bolnice, izraditi projektnu dokumentaciju i pripremu natječajne dokumentacije kako bi se osigurala potrebna financijska sredstva te provesti prijavu na otvorene javne natječaje.

Prvenstvena namjena budućeg parka, čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna kuna, jest poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Grada Dubrovnika, te poboljšanje standarda pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga.

NATJEČAJ ZA ZAKUP KUĆICA

Napomenimo i da je raspisan natječaj za zakup kućica za vrijeme održavanja Dubrovačkog zimskog festivala. Naime, društvo Grada Dubrovnika - DUBROVAČKA BAŠTINA d.o.o. raspisala je javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup kućica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i djelatnosti trgovine za vrijeme održavanja manifestacije „Dubrovački zimski festival“. 

Kućice će biti postavljene na Stradunu, Pilama (Brsalje), Gundulićevoj poljani, u Uvali Lapad, te jedna kućica u Lazaretima i iste se davaju u zakup u vremenu od 30. studenoga 2019. godine do 6. siječnja 2020. godine.

Javni poziv se provodi od 11. listopada 2019. godine, a razmatrat će se ponude koje su pristigle zaključno do 04. studenoga 2019. godine.

NAPREDUJU RADOVI NA CESTI KROZ GORNJA SELA

Također, iz Grada su izvijestili da napreduju radovi na drugoj etapi ceste kroz Gornja sela. Radi se o cesti Kliševo-Mrčevo, i to na 2,5 kilometara dugom dijelu nerazvrstane ceste koji se proteže od križanja „Kadina ploča“ pa sve do Mrčeva.Izvedena su dva potporna zida predviđena projektom, a radovi se nastavljaju pripremom cjelokupne trase za asfaltiranje koje će se provoditi u fazama.  Podsjetimo, radovi na 3,2 kilometra dugoj cesti nastavljeni su krajem rujna, i to odmah po završetku prve dionice od Kadine ploče do Kliševa duge 700 metara.

Sanaciju cjelokupne ceste u punom profilu od 5,5 metara izvodi tvrtka Tehnogradnja, a prema nalogu i uz nadzor nadležnog upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika. Ukupna vrijednost investicije cestovnu infrastrukturu koja će omogućiti kvalitetnu povezanost ovog dijela Dubrovačkih gornjih sela, a time biti i novi poticaj razvoju ruralnog turizma, iznosi 8 milijuna kuna.  Za dionicu Mrčevo-Riđica u tijeku je izrada projektne dokumentacije, izvijestili su iz Grada Dubrovnika. 

OBNOVLJENO IGRALIŠTE U ZATONU

Kroz program redovnog održavanja sportskih terena i dječjih igrališta Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika potpuno je obnovljen sportski teren Zaton - Soline, uz državnu cestu D8 u Zatonu.

U sklopu provedenih radova postavljen je novi sloj asfaltne podloge debljine pet centimetara, uklonjena je zastarjela oštećena metalna konstrukcija tribina te su izgrađene nove betonske tribine sa zaštitnom ogradom. Za košarku je postavljena potpuno nova konstrukcija s obručem, dok su dva malonogometna gola i dva mala gola obnovljeni i na njih su postavljene nove mrežice. Popravljena su i dvoja ulazna vrata, kao i pocinčana ogradna konstrukcija terena, a staro žičano pletivo zamijenjeno je novim visine oko pet metara. Popratni radovi obuhvatili su bojenje zidova, podzidova i tribina.

Potpuno novi izgled igrališta zaokružen je iscrtavanjem linija za mali nogomet, košarku i odbojku, kako bi ovaj novoobnovljeni teren bio funkcionalan za više sportova. Okoliš je hortikulturno uređen uklanjanjem raslinja i košnjom trave oko terena. Radove sanacije je izveo ugovorni izvođač Grada Dubrovnika, tvrtka Tehnogradnja d.o.o., a ukupan iznos investicije je 427.637,00 kuna s PDV-om.

IZGRADNJA TENISKE DVORANE

Grad Dubrovnik nastavlja i ulaganja u sport.

Naime, Grad Dubrovnik pokrenuo je otvoreni postupak javne nabave za „Izvođenje radova na natkrivanju tenis terena“ u Lapadu. Riječ je o I. fazi projekta rekonstrukcije tenis terena i pratećih građevina Tenis kluba Dubrovnik. Projekt se odnosi na natkrivanje dva terena (četvrtog i petog) tenis centra na Šetalištu kralja Zvonimira izgradnjom suvremeno oblikovane dvorane lučne konstrukcije visine 10 metara i raspona 38,45 metara, a prema projektu koji je izradila tvrtka Alfaplan d.o.o. i sukladno građevinskoj dozvoli izdanoj u ožujku ove godine.

Konstrukcija kojom se natkrivaju tereni sastoji se od primarnih drvenih lameliranih nosača, čelične konstrukcije te čeličnih stupova koji su dijelom obloženo armiranim betonom. Planirano je zatvaranje natkrivenih terena spuštanjem vertikalnih automatiziranih prozirnih tendi na bočnim stranama građevine. Sveukupna natkrivena površina iznosi 1479 metara kvadratnih. Procijenjena vrijednost radova iznosi 12 milijuna kuna s predviđenim rok izvođenja 10 mjeseci od dana uvođenja odabranog izvođača u posao.

Projektom se postiže veća kvaliteta, bolja funkcionalnost i estetska vrijednost okruženja tenis centra, a Tenis klubu Dubrovnik omogućit će organizaciju različitih međunarodnih natjecanja te priprema kroz čitavu godinu, a time i kontinuitet rada.

Druga faza odnosi se na uređenje tribina kapaciteta 850 mjesta s fitness centrom, svlačionicama, skladištem i uredima za administraciju.

Podsjetimo, projekt rekonstrukcije tenis terena u Lapadu jedan je od 11 strateških ciljeva definiranih Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture Grada Dubrovnika. Izgradnjom tenis dvorane u Lapadu kao i drugim ulaganjima pokrenutim u posljednjih nekoliko mjeseci - hangar za jedriličare u Orsanu, nogometni teren u Gospinom polju, judo dvorana u Mokošici te rekonstrukcija objekta bivšeg hotela Stadion s prvim muzejom vaterpola u svijetu, Grad Dubrovnik započinje snažne promjene po pitanju izgradnje sportske infrastrukture.

Popularni Članci