STIŽE NAM PRAVO LJETO! Poznati RTL-ov prognostičar: Na jugu Hrvatske puno sunca, temperature rastu preko 25 stupnjeva

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL i RTL
Poznati RTL-ov prognostičar Nikola Vikić Topić za Dubrovački dnevnik prognozira vrijeme na jugu Hrvatske narednih dana i donosi sjajne vijesti - konačno nam stiže pravo ljeto!

"Nna radost mnogih, pred cijelom su zemljom, pa tako i jugom Hrvatske sunčaniji i stabilniji dani, osobito od četvrtka nadalje. Kiša će biti sve rjeđa pojava, a pri tome će temperatura svakim danom rasti pa će vrlo brzo postati vruće. Slobodno možemo reći da konačno stiže pravo ljeto!," prognozira Vikić Topić za čitatelje Dubrovačkog dnevnika te donosi kakvo će vrijeme biti narednih dana. 

"Na području Dubrovačko-neretvanske županije, u utorak i srijedu bit će još nešto promjenjive do povećane naoblake. Lokalno su mogući i kraći, prolazni pljuskovi s grmljavinom. Najveća vjerojatnost  za njih je u poslijepodnevnim satima. Od četvrtka će biti znatno više sunca, a i temperatura će porasti na vrijednosti između 25 i 30 °C.

Stabilnije i vruće ostaje barem sedam dana u kojima vrlo vjerojatno neće biti više kiše, a pri tome će za vikend vrlo vjerojatno biti i pretežno vedro. Što se tiče vjetra, idućih će dana još puhati jugo koje će u četvrtak ojačati na  umjereno do jako. U petak ono slabi, a u nedjelju okreće na umjeren maestral," tvrdi Vikić Topić te iznosi zanimljive podatke o ovogodišnjem vrlo kišnom svibnju. 

"U ovogodišnjem je svibnju na dubrovačkom području manjkalo šest i pol dana sunca ili gotovo cijeli jedan tjedan naspram uobičajenog svibnja. Možda na prvu ne zvuči puno, ali u stvari jest, osobito za voćke, poljoprivredne kulture, ali i našu kožu koja se još nije stigla naviknuti na sunčeve zrake, a već smo blizu ljetnog solsticija. Ništa sunčanije nije bilo niti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tako je na inače najsunčanijem Hvaru manjkalo pet i pol dana sunca, a u Splitu čak punih devet dana! Stoga je u idućim danima i tjednima lipnja potreban pojačan oprez za našu kožu jer stabilizacija samo što nije nastupila, pa će i sunca biti sve više i više. Treba se još samo malo strpjeti dok  ne prođu ovi zadnji trzaji nestabilnosti kojih će biti još danas i sutra," izjavio je RTL-ov prognostičar. 

Popularni Članci