ŠTO MISLITE O OVOME? Dubrovački likovnjaci upozoravaju ljubitelje mačaka

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Iz Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika Dubrovnik napisali su zanimljivo, kako su naveli, "upozorenje svim ljubiteljima mačaka".

Naime, na šetnici u Uvali Lapad, ispred Galerije Flora, osvanuo je natpis, u kojemu se mole prolaznici da na zidiću ne hrane mačke. Mole tako iz Flore da se mačke ne hrane na ogradi i u vrtu tik do, kako piše, "šetnjice". Nepismenost na stranu, zanimljivo da je poruka naslovljenika riječju "upozorenja", što bi valjda eto trebalo značiti da će ljubitelji mačaka snositi i neke konzekvence ako ne poslušaju riječi dubrovačkih slikara.
V.S.
Naravno da mačke, osim što su dražesna i slatka bića mogu stvarati nered. Ne kaže stara izreka uzalud da mačka kad se navadi na svijeću preostaje samo ubiti mačku ili razbiti svijeću. Naravno i da ta hrana može smrdjeti pogotovo u ljetnim mjesecima. Sve to uistinu mogu biti razlozi da te mačke smetaju, a recimo ne smeta im drača poviše zidića, o kojoj iz Flore ne mare.

Jasno, drača je tiha i ne smrdi, ali treba znati i da onaj tko hrani mačku čini to iz plemenitih namjera. Znači, da bi nahranio biće koje je po osnovanoj pretpostavci gladno. Za takvo što, prvo treba poći u butigu, odvojiti neku paru, pričekati red, doći do zidića i ostaviti mački hranu. Zato malo bode u oči strogo upozorenje članova dubrovačkog HDLU-a kojima se obraćaju ljubiteljima mačaka.

Možda je paušalno takvo što tvrditi, ali dojam je da bi upravo slikari, kao oni s ponešto drugačijim uvidom u pejsaž duše, ma koliko god da to romantično zvučalo u odnosu na ispišani grm, trebali imati razumijevanja za hranjenje mačaka, odnosno plemenitost prolaznika da se olakša mačji život.

Ali eto očito članovi dubrovačkog HDLU-u ne mare za takvo što.

Popularni Članci