KRIPTA ISPOD MUZIČKE ŠKOLE Povirili smo u nekad najvažniji srednjovjekovni sakralni objekt u Dubrovniku (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, Goran Mratinovićn
Dubrovčani okupljeni oko Facebook grupe Dubrovnik nekad danas su posjetili Kriptu koja se nalazi ispod poda Muzičke škole

Nakon obilaska Kripte, koja se nalazi ispod sale za nastupe, posjetili su i Muzičku školu, vanjsku pozornicu kao i još neke zanimljivosti. Stručno vođenje organizirao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen koji je pojasnio kako je Kripta iz ranog srednjeg vijeka, a dio je najstarije crkve, svetog Petra, za koju prema Viđenovim riječima smatraju jednim od najvažnijih sakralnih objekata u Dubrovniku.

- Neki istraživači smatraju kako je to bila i prva katedrala, a Kripta je pronađena 60.-ih godina. Postoje razne interpretacije, ali sigurno je kako je iz perioda 5. i 6. stoljeća te je bogato skulptorski dekorirana kao cjelina - kazao je Viđen dodavši kako su danas imali priliku obići i vrt škole što sve skupa evocira na slojevitost tog dijela grada u cijelom kompleksu iz perioda ranog srednjeg vijeka pa sve do 20. stoljeća.

Ivo Batričević iz grupe Dubrovnik nekad najavio je kako će idući posjet biti brani u Orašcu i akumulacionom jezeru kao i druženje uz glazbu i hranu.

A.Č.

Popularni Članci