TJEDAN U RETROVIZORU Počeli radovi na cesti Zaton-Štikovica, velika investicija i za dubrovačku bolnicu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U ovom radnom tjednu Grad Dubrovnik realizirao je bitne infrastrukturne projekte za građane-

Završen glavni projekt za cestu Tamarić u Mokošici, uskoro ishođenje građevinske dozvole

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, proveo je izradu glavnog projekta za cestu Tamarić u Mokošici koji je predan na ishodovanje građevinske dozvole. Gradska spojna cesta od OŠ Mokošice do bivše županijske ceste Ž6254 planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i pripadajućom infrastrukturom unutar prometnice. 

Projekt će obuhvatiti dijelom i rekonstrukciju bivše županijske ceste. Zbog važnosti koridora i velikog prometnog toka na ovoj prometnici, u sklopu projekta formirat će se odvojeni trakovi za lijeve i desne skretače na križanju sa spojnom cestom, uredit će se autobusno ugibalište te izgraditi nogostupi uz sjeverni rub kolnika. Projektnim rješenjem predviđene su i instalacije komunalne infrastrukture, odnosno oborinska odvodnja prometnih površina, vodoopskrba i hidrantska mreža te fekalna kanalizacija. Izgradnjom fekalnog kolektora sustav će se spojiti na postojeću odvodnju fekalnih voda, dok je za odvodnju oborinskih voda predviđena ugradnja slivnika. Radovi će obuhvatiti i postavljanje javne rasvjete na novoj dionici, kao i telekomunikacijske instalacije.

Započela 22,8 milijuna kuna vrijedna sanacija dionice državne ceste Zaton Veliki – Štikovica

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem i članom Uprave Hrvatskih cesta Nikšom Konjevodom obišao početak radova na rekonstrukciji državne ceste DC8 na dionici Zaton Veliki – Štikovica.

Cesta dužine 3,2 kilometra koja prolazi kroz naselja Mali Zaton i Veliki Zaton već duži niz godina predstavlja ozbiljnu ugrozu kako za pješake tako i za vozače. Osim što cesta nije bila opremljena po standardima državnih cesta  ujedno je i oštećena zbog intenzivnog teretnog prometa tijekom cijele godine, jer je riječ o jedinoj cestovnoj vezi za Grad Dubrovnik u lokalnom i tranzitnom prometu. Predviđeni rok trajanja radova je osam mjeseci, nakon čega će jedna od najlošije opremljenih dionica dobiti novi asfaltni zastor, oborinsku odvodnju, nogostupe za pješake i javnu rasvjetu.

Investitor u projektu su Hrvatske ceste, a ukupna vrijednost ove kapitalne investicije je 22,8 milijuna kuna. Na obnovu ove iznimno važne dionice s neadekvatnom infrastrukturom mještani Zatona su čekali više od 25 godina, a njenom sanacijom znatno će se poboljšati sigurnost pješaka, ali i uvjeti za prometovanje vozila.

Potpisan ugovor o isporuci učioničkog i uredskog namještaja te opreme za OŠ Montovjerna

Grad Dubrovnik i zajednica ponuditelja sastavljena od tvrtki Di Čazma d.o.o. i Školski servis d.o.o. sklopili su ugovor o isporuci učioničkog i uredskog namještaja i opreme za Osnovnu školu Montovjerna. 

Ugovor je vrijedan 2.596.463,75 kuna s PDV-om, a njime se isporučitelj obvezuje isporučiti i ugraditi namještaj i opremu koja je predmet nabave. Rok za isporuku i montažu opreme iznosi 60 dana, a isti je počeo teći potpisom ugovora.

Podsjetimo, nabavka opreme za OŠ Montovjerna podijeljena je u tri grupe: uredski i učionički namještaj i oprema, oprema za dvoranu te oprema za kuhinju, za koju je ugovor već prethodno potpisan. Posve opremljena, nova škola učenike će primiti s početkom nove nastavne godine. Riječ je o prvoj školi koja se u Dubrovniku izgradila nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna. 

WIFI4EU – EU sredstvima besplatni internet na javnim prostorima

Grad Dubrovnik instalirao je besplatni internet u povijesnoj gradskoj jezgri, na Pilama i u Lazaretima i to koristeći 15 tisuća eura bespovratnih EU sredstava. U okviru inicijative ,,WiFi4EU - promicanje internetske povezivosti u lokalnim zajednicama’’, Dubrovnik je jedan od sto gradova u Republici Hrvatskoj koji je putem natječaja osigurao ovu potporu.

Vaučer WiFi4EU pokriva troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi mrežu. Dodijeljenim sufinanciranjem Grad Dubrovnik je izgradio ukupno deset pristupnih točaka za besplatnu bežičnu internet mrežu na javnim prostorima, a izabrane su lokacije gdje će benefit imati i građani i gosti.

Grad Općoj bolnici donirao suvremeni ginekološki UZV uređaj, a Zaklada Blaga djela sustav za testiranje na COVID-19

U Općoj bolnici Dubrovnik predstavljen je suvremeni uređaj za ginekološku, ultrazvučnu 4D dijagnostiku, kupljen zahvaljujući donaciji Grada Dubrovnika kao i uređaj za testiranje na COVID-19, čiju nabavku je financirala Zaklada Blaga djela.

Ginekološki UZV uređaj GE VOLUSON S8 već je u funkciji, a vrijedan je 420.256,96 kuna te je u cijelosti financiran sredstvima Grada Dubrovnika, i to temeljem Ugovora o donaciji sklopljenim između Grada i Opće bolnice u ožujku. Ugovor o donaciji ukupno iznosi 990.000 kuna, a uključuje sredstva predviđena za nabavku drugih uređaja za potrebe bolničkih odjela i jedinica.

Od 15. lipnja funkcionalan je i sustav za molekularnu dijagnostiku, odnosno PCR uređaj s pratećim laboratorijem za testiranje na COVID-19, a nabavljen je zahvaljujući donaciji Zaklade Blaga djela.

Popularni Članci