TJEDNI PREGLED AKTIVNOSTI GRADSKE UPRAVE Povučena ogromna bespovratna sredstva, a ovo su projekti!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
I ovog petka donosimo vam tjedni pregled aktivnosti i projekata gradske uprave. 

Dodatna sredstva odobrena i za obnovu OŠ Marina Držića, iz vanproračunskih izvora pokriveno 70 posto investicije

Nakon što su za EU projekt energetske obnove zgrade OŠ Ivana Gundulića Grad Dubrovniku odobrena dodatna bespovratna sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, naknadna sredstva odobrena su i za energetsku obnovu OŠ Marina Držića, koja je također u tijeku.  

Dubrovački dnevnik

Sredstva iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu dodjeljuju se u najvišem iznosu do 230.200,97 kuna radi sufinanciranja udjela koji je Grad Dubrovnik dužan osigurati iz vlastitih izvora.

Projekt energetske obnove OŠ Marina Držića vrijedan je 816.713,13 kuna, a za isti je Grad Dubrovnik putem Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još prošle godine osigurao bespovratna EU sredstva, dodijeljena u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, i to u iznosu 344.062,57 kuna, što predstavlja 42 % ukupno prihvatljivih troškova projekta koji iznose 804.464,50 kuna.

Novim sredstvima dodijeljenim iz državnog proračuna udio Grada Dubrovnika u projektu dodatno se smanjuje, pa umjesto 460.401,93 kuna iznosi 230.200,96 kuna ili nešto manje od 30 posto.

Policiji osigurani novi prostori

Radovi obnove prostorija Policijske postaje Dubrovnik financirani iz sredstava Grada Dubrovnika su dovršeni, a jutros su ih obišli načenik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević i gradonačelnik Mato Franković. Riječ je o prostorima u kojima će raditi policijski službenici PP Dubrovnik sa svojim strankama, dakle u kojima će građani i posjetitelji prijavljivati probleme s kojima se susreću. 

"Ovo je prostor u koji dolaze svi naši sugrađani, ali i gosti Grada. Bilo je bitno da taj prostor izgleda adekvatno. To je dosad bio jedan derutan prostor, neprimjeren Gradu šampionu hrvatskog i svjetskog turizma," kazao je gradonačelnik koji je dodao kako je za tu namjenu izdvojeno nešto više od 800 tisuća kuna kako bi policijski službenici radili u kvalitetnim prostorijama, ali kako bi i dojam o Gradu bio kvalitetniji za sve one koji dolaze u Dubrovnik. 

Goran Mratinović

Franković je istaknuo kako će Grad nastaviti s ulaganjem u sve žurne službe. 

"Kao što znate, potpomažemo Zavod za hitnu medicinu, HGSS, Opću bolnicu Dubrovnik te na taj način sudjelujemo u zajednici jer znamo kako te ustanove, iako Grad nije njihov osnivač, borave na području Grada Dubrovnika i našim građanima pružaju usluge. Zato je bitno da su dobro ekipirani, da imaju kvalitetnu opremu i dobre uvjete za rad," izjavio je. 

Imamo najbolji sustav!

Završen je projekt ''Izrada ortofoto snimka administrativnog područja Grada Dubrovnika'' što je zapravo nadogradnja i dopuna postojećem Geografsko-informacijskom sustavu (GIS) Grada Dubrovnika novijim i preciznijim snimkama te je povodom toga danas održana koferencija za medije na kojoj su prezentirani 3D Smart i 2D Smart Portali.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako će sustav sugrađanima i planerima osigurati lakše planiranje i bolje informiranje o prostoru. Sustav će također biti puno jednostavniji, pojasnio je Franković, za službenike Grada Dubrovnik jer će sve evidencije komunalne i cestovne infrastrukture biti na jednom mjestu u 3D formatu.

Goran Mratinović

- Imovina nikad do sad nije bila ovako struktuirano obrađena; počevši od javnih površina pa do cijele imovine Grada i baza podataka je doista velika. Ovim sustavom sve je omogućeno pa tako jednim klikom imate cijelu kartu grada na jednom mjestu i brzo se možete snaći, a ne morate ići na sud ili katastar - naglasio  je gradonačelnik dodavši kako je ovaj sustav kao takav najbolji u Hrvatskoj.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić pojasnila je kako je ugovor s tvrtkom koja je bila izvođač projekta GDi d.o.o. iz Zagreba potpisan prošle godine, a vrijednost je bila nešto više od milijun i pol kuna.

- Sustav će omogućiti naprednije urbano planiranje i bolju komunikaciju s građanima. Prednosti sustava su jako velike - naznačila je Lončarić dodavši kako je za ovaj projekt Grad dobio priznanje kao najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad.

Povučena dodatna bespovratna sredstva za projekt ReDu

Gradu Dubrovniku dodijelit će se dodatna sredstva za EU projekt „ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika. Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske donijelo je odluku o sufinanciranju projekta bespovratnim sredstvima u najvišem iznosu do 104.023,50 kuna.

Sredstva se dodjeljuju iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu s namjenom 50 postotnog sufinanciranja udjela koji je Grad Dubrovnik dužan osigurati iz vlastitih izvora, a koji je do sada iznosio 208.047,00 kuna. Novo dodijeljenim sredstvima dio koji je Grad Dubrovnik dužan izdvojiti iz proračuna umanjen je točno za 50 posto, dok udio vanproračunskih sredstava u projektu ukupno prelazi 92 posto.

Završena prva dionica 3,2 kilometra duge ceste Kliševo-Mrčevo, radovi odmah nastavljeni

Završena je prva dionica nerazvrstane ceste od Kliševa do Mrčeva. Riječ je o 700 metara dugoj dionici od križanja „Kadina ploča“ do naselja Kliševo.  

Odmah po završetku sanacije i asfaltiranja ove dionice nastavljeni su radovi na preostalom dijelu ceste do Mrčeva dužine 2,5 kilometara sa završetkom radova predviđenim za kraj godine. 

Sanacija cjelokupne ceste punom profilu od 5,5 metara izvodi se u sklopu programa pojačanog održavanja gradskih prometnica, a koji provodi ugovorni izvođač, tvrtka Tehnogradnja, a prema nalogu i uz nadzor nadležnog upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika.

Ukupna vrijednost ove investicije, koja će omogućiti kvalitetnu povezanost ovog dijela Dubrovačkih gornjih sela, a time i novi poticaj razvoju ruralnog turizma, iznosi 8 milijuna kuna.  

Popularni Članci