TUŽNA PRIČA S VOJNOVIĆA: 'Izbacili su nas na ulicu dok mi je supruga bila na zračenju zbog karcinoma'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovčanin Ž.R. sa svojom je nevjenčanom suprugom I.H. preko noći ostao bez svog jedinog doma. Kako kaže, njegov je najmodavac Ž.P. iskoristio priliku dok je njegova supruga bila na zračenju u splitskoj bolnici zbog karcinoma štitnjače te je, tvrdi, provalio u stan na adresi Iva Vojnovića 31 b. Navedeno su, prema njegovim riječima, vidjeli i susjedi, a tvrdi i kako je vlasnik zadržao njihove vrijedne stvari. 

Kako je Ž.R. kazao za Dubrovački dnevnik, ugovor o najmu stana sa Ž.P. je potpisao u lipnju 2016. godine, uz klauzulu kako će stan, osim za život, I.H. koristiti i za rad s obzirom na to kako je vizažistica i ima svoj obrt. Međutim, ubrzo nakon potpisivanja ugovora su krenuli problemi.

'AKO TI NE ODGOVARA, NAPUSTI STAN'

"Od samog početka smo imali problema s njima. U više navrata nisu poštovali ugovor, a svaki put kad bismo im ukazali na to, oni bi rekli da se iselimo ako se nećemo prilagoditi njihovim pravilima. Primjerice, voda nam se naplaćivala bez potvrde kako smo platili vodu. Recimo gore na vodomjeru pokazuje osam kubika, a oni nam naplaćuju 12 i kad pitamo zašto toliko, oni odgovaraju ako nam ne odgovara, da idemo vani. Pristali smo na to, ali smo tražili potvrdu, no to se nije dogodilo. U stanu ima naših stvari više nego njihovih premda je rečeno kako je stan uređen. Imali smo problem s gljivicama, curilo je iz vodokotlića. U stanu je bila stara perilica koja je parala našu odjeću, to smo im više puta govorili, no kad smo vidjeli kako je očito nećemo dobiti, donio sam svoju novu perilicu. Nakon nekog vremena su je kupili i oni, s tim da smo mi organizirali odvoz te njihove stare perilice. Kasnije je naša nova perilica, koja je bila u podrumu, završila na smeću kad su nas izbacili iz stana jer su mislili kako je to njihova stara perilica. Barem smo tako čuli preko posrednika," riječi su kojima je započeo svoju priču Ž.R. dodavši kako je to 'očito njihova filozofija prema podstanarima koji im uredno plaćaju stan i režije'.

Prema njegovim riječima, sličan tretman od strane vlasnika stana imali su svo vrijeme koje su proveli u njihovom stanu. Kaže kako su redovito obilazili stan, čak i nešto češće nego što je uobičajeno, i kako nikada nisu našli neke zamjerke u smislu da im je bilo što oštećeno, uništeno ili otuđeno. Prema riječima bivših najmoprimaca, Ž.P. je sa svojom suprugom dolazio pokupiti poštu i svaki put su zahtijevali da Ž.R. i I.H. budu u stanu kako bi ih ugostili i kako bi pregledali stan. S druge strane, Ž.R. im je u navedenom periodu uputio poruku oko stvari koje bi trebalo promijeniti u stanu, no na to, kako tvrdi, nije dobio odgovor.

'OPERIRALA SAM SE, NISU MI TREBALI MEŠTRI KROZ KUĆU'

Dubrovački je par lani primio loše vijesti koje se tiču zdravstvenog stanja I.H. Naime, dijagnosticiran joj je tumor štitnjače zbog čega je morala na operaciju, a upravo u tom periodu su vlasnici stana najavili kako planiraju određene preinake.

"Tijekom 2017. godine mojoj je supruzi I.H. dijagnosticiran tumor štitnjače, a krajem siječnja ove godine je imala zakazanu operaciju u Splitu. Sredinom siječnja Ž.P. i njegova supruga A.P. dolaze pokupiti poštu u stan i porazgovarati s nama. Tad su pregledali stan i kazali su kako je sve u redu. No, tada nam je A.P. kazala kako su odlučili kako će u stanu vršiti određene preinake i građevinske radove koje se tiču balkona, a koji moraju biti gotovi do sezone. Tad smo im kazali kako nam to nikako ne odgovara u tom trenutku jer moja supruga ima zakazanu operaciju nakon koje će se oporavljati kod kuće, a ne moram ni govoriti koliko je uopće bilo teško prihvatiti činjenicu kako ima tumor. A.P. je u jednom trenutku kazala kako će njena majka puštati meštre u stan dok mi budemo u Splitu, a ja sam kazao kako ne želim da se to događa i da nepoznate osobe hodaju kroz stan dok nas nema. Tu su nam privatne stvari, ušteđevina i takvo što je jednostavno nedopustivo," izjavio je Ž.R.

Njegova nevjenčana supruga I.H. kazala je kako je to bio prvi put kako im je spomenula kako je bolesna i kako ima zakazanu operaciju u Splitu, no od strane vlasnika je, kako navodi, rečeno kako su 'oni tu samo podstanari i kako će oni to ipak odraditi'.

"Jednostavno mi nije odgovaralo da mi u tom trenutku meštri prolaze kroz kuću. Nisu to neki neznatni radovi, to su grubi radovi, ima šuta, vreća, pločica," izjavila je ona.

Predložili su da vlasnici njihov broj daju meštru koji bi ih kontaktirao da se dogovore oko termina. Ž.R. ga je, kako kaže, zamolio da preko skale odradi dio radova, a kako će mu on ostaviti struju i vodu o svom trošku.

"Početkom veljače smo se vratili s operacije, vidjeli smo kako je otpilana ograda i kako su sazidani blokovi. Tijekom cijele veljače sam govorio meštru da dođe što prije kako bi izvršio radove i kako ću mu i ja pomoći. Supruga mi je bila u zaista lošem stanju, sa šavovima na vratu, u šoku zbog bolnice, tu situaciju vam ne mogu opisati riječima. No, čovjek nije mogao doći, imao je neke svoje obveze i probleme, a i mi smo morali svaki tjedan ići u Split na kontrole," izjavio je.

'NISI NI SVJESTAN S KIME SE ZAJEBAVAŠ'

Naime, 14. veljače iz bolnice su ponovno dobili loše vijesti. Prema nalazu tkiva I.H. utvrđeno je kako je riječ o agresivnom karcinomu koji je počeo napadati cijelo njeno tijelo te kako će joj biti potrebna reoperacija kojom će otkloniti cijelu štitnjaču, a nakon nje će morati proći i zračenje. Takva je životna situacija sasvim očekivano izazvala veliki šok i stres kod I.H., ali i kod njenog supruga. No, kako kaže, pritisak od strane vlasnika stana nije prestao, nego se naprotiv situacija dodatno pogoršala.

"Dogodio se taj ključni 17. veljače. Nisam bio kod kuće, a od potresene supruge sam zaprimio poziv kako joj je A.P. poslala poruku kako će sutradan ujutro, dakle u nedjelju, ući u stan s meštrom bili mi doma ili ne, jer smo eto mi krivi što se posao nije odradio premda sam cijelu veljaču radio na tome da čovjek dođe. Nazvao sam meštra, kazao sam kako nikakve radove neće raditi u nedjelju i pojasnio sam mu situaciju. Čovjek je ostao šokiran načinom na koji su se odnosili prema nama, posebno zbog njenog zdravstvenog stanja, kazao je kako razumije i poštuje to što govorim," izjavio je Ž.R.

Kako je kazala I.H., ona je supruzi vlasnika vratila poruku u kojoj kaže kako se radovi mogu ugovoriti, ali ne na takav način i kako nije u redu ni pošteno pisati kako će ući u stan dok se ona oporavlja od operacije, ali i vijesti o lošem nalazu koji upućuje na invazivni karcinom koji je primila svega tri dana prije toga.

"Napisala sam kako je sve to stvar dogovora i kako se sve moglo na lijep način ugovoriti, a ne tako da nam netko govori kako će ući u stan i raditi radove u nedjelju ujutro dok ja ležim kod kuće i oporavljam se," izjavila je.

Međutim, odgovor od strane A.P. je, kako kaže I.H., bio taj kako 'moraju odseliti u roku od nekoliko dana jer 1. ožujka u stan ulaze novi podstanari'. Nakon toga ju je nazvao i sam Ž.P., no Ž.R. ga je zamolio da više ne zove njegovu suprugu zbog zdravstvenog stanja i zbog toga što joj dodatni stresovi, koji su joj prouzročili i tahikardiju, zaista ne trebaju. Kako kažu, u konačnici je I.H. blokirala njihove pozive i poruke kako bi se mogla oporavljala miru.

"U tu spornu nedjelju sam nazvao Ž.P. kako bih još jednom na miran i ljudski način pokušao riješiti taj problem. Međutim, on meni kaže kako su odlučili da selimo za nekoliko dana i kako 1. ožujka ulaze novi podstanari u stan. Kazao sam mu kako imamo ugovor i kako se trebamo držati ugovora i zakona, na što mi je on kazao kako ću 'imati problema' i kako 'nisam svjestan s kim se zajebavam'. Poklopio sam, uopće nisam htio tako razgovarati," izjavio je Ž.R.

Kako tvrdi, u tom je trenutku znao kako će imati velikih problema i kako će u srcu sezone ostati bez smještaja, no također navodi kako više nije htio ići linijom manjeg otpora. Sutradan ujutro je, kako kaže, pošao na policiju odakle su upozorili Ž.P. da ih ne uznemirava.

"Nisam psihički mogao podnijeti taj pritisak. Jednostavno nisam mogao. Nisam mogao prihvatiti njene loše nalaze, nisam mogao prihvatiti ni da nas netko tako maltretira," izjavio je.

OTKAZIVANJE UGOVORA BEZ IJEDNOG RAZLOGA

Nakon toga je uslijedilo upravo ono što je i pretpostavio kako će uslijediti. Naime, krajem veljače zaprimio je dopis u kojem Ž.P. traži da se odsele iz stana i postavlja otkazni rok za iseljenje.

"Niti je u tom dopisu naveden razlog zbog kojeg nam nalaže da odselimo iz stana, niti smo mi prekršili neku stavku našeg ugovora. Nama u ugovoru, koji je ugovor na neodređeno, stoji kako je otkazni rok 30 dana, ako se obje ugovorne strane slože, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Zakonom su definirani rokovi i u njima stoji koliko vremena unaprijed vlasnik stana nama mora javiti da selimo, a to su rokovi od tri do šest mjeseci. Također, dopis je isti dan, s potpisom, došao s Mljeta i iz Zagreba, a s obzirom na to kako Ž.P. nije mogao biti na dva mjesta u isto vrijeme, pretpostavljam kako jedan od ova dva potpisa nije pravovaljan," izjavio je Ž.R. dodavši kako je o svemu navedenom Ž.P. obaviješten, uz navode kako ne može nenajavljeno ulaziti u stan niti uznemiravati najmoprimce, ali kako ih navedeni nije kontaktirao oko toga.

"Mi zaista nismo neki ljudi koji su tu htjeli biti dovijeka ako su oni htjeli da odselimo niti tražimo išta izvan zakona. Dakle, samo smo tražili da sukladno zakonu i ugovoru, navedu razlog zbog kojeg nas otpuštaju i da se potom ispoštuju zakonski rokovi u kojima bismo mi napustili taj stan," kazala je I.H.

'PROVALILI SU U STAN, TO SU VIDJELI I SUSJEDI'

U međuvremenu, mladi se par suočava s bolešću I.H. te ugovaraju zračenje 9. travnja u Splitu. Prije dolaska su, kako kažu, promijenili bravu na ulaznim vratima kako bi mirno prošla kroz zračenje i kako ne bi morala misliti o tome je li netko ulazi u stan i o tome hoće li netko praviti dodatne probleme. I.H. tvrdi kako je imala loš predosjećaj.

"Već sutradan me zvao Ž.P. koji je ponovno počeo prijetiti zbog čega sam ponovno kontaktirao policiju koja ga je ponovno upozorila. Potom me je ponovno nazvao i prijetio, bez obzira na prethodno upozorenje od strane policije, nakon čega ga je policija ponovno kontaktirala," izjavio je Ž.R.

Prema onome što je naknadno saznao od susjeda, Ž.R. tvrdi kako je Ž.P. stigao u Dubrovnik s bratom svoje supruge, kćeri i dva muškarca iz zagrebačkog osiguranja te kako su 'uz pomoć bušilice provalili u stan na Vojnoviću u kojem su se nalazile sve njihove stvari'.

"Iz Splita smo krenuli dan prije nego što je došlo do tog provaljivanja u stan, a put je dugo trajao jer se I.H., očekivano, fizički jako loše osjećala nakon zračenja i jedva je podnijela put. Zbog toga smo ostali na Pelješcu, imali smo neprospavanu noć. Oko podne sam zaprimio poziv od Ž.P. koji me obavijestio kako je u stanu i kako imam sat vremena za iznijeti sve svoje stvari," izjavio je Ž.R.

Nakon navedenog su Ž.R. i I.H. pošli na policiju gdje su se zadržali satima te su inzistirali na podnošenju kaznene prijave zbog narušavanja nepovredivosti doma, no u policiji prijavu nisu prihvatili. Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su za Dubrovački dnevnik kazali kako kaznena prijava nije prihvaćena s obzirom na to kako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Nakon napuštanja zgrade policije, par se zaputio prema zgradi kako bi uzeli svoje stvari iz stana.

'OSJEĆALA SAM SE ODVRATNO I PONIŽENO'

"Pozvonili smo, otvorila su se vrata stana, unutra su bili Ž.P., njegova kćer B.P., M.O. kojem je Ž.P zet i dva lika od dva metra iz nekog zagrebačkog osiguranja. Nisu nam dali da uđemo u stan kako bismo uzeli najosnovnije potrepštine nego su kazali kako moramo dovesti kamion i iznijeti sve stvari inače kako će mi naplaćivati ležarinu za stan za koji smo već platili stanarinu sukladno ugovoru. Dozvolili su mojoj supruzi, koja je bila totalno izmorena i ispaćena, ući u stan uzeti osnovne stvari koliko joj je stalo u ruke," izjavio je Ž.R.

"Uzela sam lijekove, dio dokumenata, naše pečate od poslova i za to vrijeme su me pratili u stopu. Uzimam lijekove i higijenske potrepštine, nadamnom visi nepoznati muškarac od dva metra i gleda me kako to radim. Osjećala sam se odvratno i poniženo," kazala je I.H. kojoj je ubrzo pozlilo te su napustili mjesto.

S obzirom na to kako njihove obitelji ne žive u Dubrovniku, oko smještaja 'za prvu ruku' su im pomogli prijatelji kod kojih su spavali na kauču premda zbog zračenja nije bilo preporučljivo da spavaju u istom krevetu. U međuvremenu su njihove stvari izbačene na ulicu ispred zgrade u kojoj se nalazi stan, a njihova je nova perilica, kako kaže Ž.R., pogreškom bačena na smeće.

"Naše stvari su izbacili na ulicu. Naš život su spremili u crne vreće i izbacili ih na ulicu. Došli smo ispred zgrade, ne mogu opisati kako sam se osjećao. Osjećao sam se silovano. Naše stvari i dokumente su dirali i pregledavali, znam to jer ništa od toga nije bilo na svom mjestu ni u svojoj fascikli. Prebirali su nam po osobnim dokumentima," kazao je Ž.R.

Naknadnim su pregledom, kako kažu, utvrdili kako im nedostaje puno vrijednih stvari među kojima LCD televizor, elektronika, vrijedne planinarske čizme, nakit, zlato, skupa kuhinjska oprema i pribor, bonsai drvo, nadmadrac. Kako kažu, nedostaje i dobar dio dokumentacije, poslovni računi, ali i privatne fotografije. Također, nedostaje im i oprema za rad zbog čega su Ž.R. propali transferi, ali i profesionalni stol za kozmetiku koji je potreban I.H. za rad.

"To je bio naš jedini dom. U taj smo stan donijeli frižider, perilicu suđa, perilicu robe, komodu, stolice. Dio je vraćen, ali puno vrijednih stvari nije koje su zadržali za sebe," tvrdi ovaj par koji trenutno živi kod roditelja Ž.R.

Dubrovački dnevnik kontaktirao je i Ž.P. putem telefona za izjavu, no on je bio nedostupan.

Popularni Članci