U Zračnoj luci Dubrovnik jedanaest godina stoji avion koji nema vlasnika i nitko ga ne želi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Zrakoplov Piper PA-31 Navajo, posljednji iz flote nekadašnje aviokompanije Air Adriatic, već jedanaest godina stoji prizemljen na stajanci Zračne luke Dubrovnik i baš nitko nema interesa da nešto s njime učini. 

Riječ je o malenom avionu kapaciteta četiri do šest putnika, čija se klasa proizvodila od sredine šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dok je bio aktivan, zrakoplov registarskog broja 9A-DSG kojeg su vlasnici nazvali "Future Horizon", uglavnom je služio za prijevoz posade Air Adriaticovih zrakoplova. A onda je 2007. prizemljen zbog nagomilanih dugova kompanije, piše portal Express.hr.

Priča o Air Adriaticu i njihovoj propasti izuzetno je zamršena i u njoj se isprepliće više vlasnika, uključujući i kapital iz Kazahstana, a zrakoplov Future Horizon posljednji je vidljivi trag njihovog postojanja. U Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo rekli su nam da su avion prošle godine izbrisali iz Registra civilnih zrakoplova, te mu oduzeli registarsku oznaku 9A-DSG pod kojom je plovio. Drugim riječima,zrakoplov više formalno "ne postoji". No, on je i dalje tu, a nitko ne zna što s njime učiniti. Jedan od "spottera" iz Facebook grupe 9Aero - Croatian Aircraft Spotters snimio ga je ovih dana na zadnjem dijelu stajanke dubrovačke zračne luke.

"Zrakoplov proizvodača: Piper Aircraft Corporation /USA/, proizvođačeve oznake Piper PA-31 Navajo, serijski broj: 31-7912098, registracijske oznake: 9A-DSG, upisan pod rednim brojem: 343 brisan je iz Hrvatskog registra civilnih zrakoplova dana 04. svibnja 2017. godine u postupku brisanja zrakoplova po službenoj dužnosti. Naime, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je pokrenula postupak brisanja po službenoj dužnosti  zrakoplova kojima Svjedodžba o plovidbenosti ne vrijedi duže od 5 godina, pa tako i zrakoplova registracijske oznake 9A-DSG kojem je Svjedodžba o plovidbenosti prestala vrijediti 18.07.2006. godine", odgovorili su iz Agencije za Express

Agencija je prije nešto više od dvije godine uputila javni poziv da se jave osobe ili tvrtke koje imaju dokaz da su vlasnici zrakoplova. Posljednji vlasnik bila je turistička agencija Pezzulich iz Viškova, no i oni su u međuvremenu prestali postojati. Dosad se nitko nije javio. U zamršenoj pravnoj priči kojoj se ne nazire kraj službe pokušavaju riješiti status i sudbinu simpatičnog malog aviona, no izgledno je da će on još dugo vremena naprosto stajati (i trunuti) na zadnjem dijelu stajanke Zračne luke Dubrovnik. 

Popularni Članci