'ULAZ SLOBODAN, IZLAZ SE NAPLAĆUJE' Prepuna knjižnica na dubrovačkoj verziji 50 godina Alana Forda (FOTO)

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: Alena Hadžić, DD
Povodom obilježavanja 50 godina od nastanka stripa Alana Forda, čiji je prvi broj objavljen u Italiji 1969. godine, Dubrovačke knjižnice Dubrovnik organizirale su proslavu obljetnice u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Knjižnica je bila prepuna, a na samoj ceremoniji otvaranja uz 'siromašni' domjenak svi okupljeni poslušali su predavanje politologa i velikog obožavatelja Alana Forda Pera Maldinija, a Željko Tutnjević izveo je priče iz Broja 1.

"Je li Alan Ford imitirao naš život ili smo mi živjeli Alana Forda," pitao se Maldini te kazao kako mlade generacije nemaju senzibilitet jer im, kako kaže, stariji nisu dovoljno jasno prenijeli.

"Nema više okvira i pritisaka iz kojih je izlazila ova kritika i groteska kojoj smo se smijali kada je Alan Ford prikazivao, na jedan vrlo satiričan način, društvene odnose i karakteristike, prije svega u negativnom smislu, još uvijek ima i više nego dovoljno razloga da bi Alan Ford itekako mogao biti interesantan i aktualan pa je ovo skromni primjer osvježavanja svega onoga što je Alan Ford bio. Možda mlađe generacije zaplove istim kritičkim vodama," kazao je Maldini. Ovom prigodom zaposlenik knjižnice Vedran Levi utjelovio je lik Grunfa.

"Mi kao djeca ovaj strip nismo razumjeli kako bi trebali i tek sad kao stariji, u novim čitanjima, shvaćamo dubinu i bit stripa koji je prikazaivao jedno doba i način života. Alan Forda sam tada doživljavao kao jedan igrokaz, antijunake svih junaka. Izvući omiljeni trenutak je nemoguća misija," kazao je Levi.

Organizirana je izložba na kojoj su se mogli vidjeti originalni kadrovi iz stripa i informativni plakati o povijesti stripa, autori i likovi iz stripa te zanimljive činjenice.

Posjetitelji su se mogli fotografirati s likovima iz Grupe TNT u ambijentu cvijećarnice.

Izložba će trajati tri tjedna i biti stalno dostupna te će se u cvjećarnici moći provoditi vrijeme u raspravi i čitanju Alana Forda.

Popularni Članci