'UZMITE NOVAC STRANKAMA' Dubrovački političari začudo složni: 'To su floskule, licemjerje i anarhizam!'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: DD
Dubrovački političari ne slažu se s idejom inicijative Uzmite novac strankama koja je počela prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka.

Naime, organizatori su 11. svibnja najavili da će štandovi biti raspoređeni diljem zemlje na više od 500 lokacija sa više od 4000 aktivista od kojih je njih preko pola iz redova Živog zida. Dubrovački dnevnik pitao je što misle o ovoj ideji HDZ-ove Sanju Puticu i Marka Potrebicu, nezavisnu vijećnicu u dubrovačkom Gradskom Vijeću matiju Čale Mratović, DUSTRA-inog Željka Raguža te SDP-ovog Jadrana Barača. Svi oni protiv su takve inicijative.

PUTICA: TO VODI PREMA NEUREĐENOM DRUŠTVU

Saborska zastupnica Sanja Putica kaže da je "ono što predlaže Živi zid potpuno neprihvatljivo".

- To ne samo da nije praksa u europskim i svjetskim državama već to vodi u anarhizam, a poturječno je i oko njihovog dosadašnjeg financiranja kampanje. Vjerujem da sve to predlažu u nedostatku saborskih rasprava pa moraju skrenuti pozornost na sebe u trenucima dok im ankete ne daju dobre izglede pred izbore. - govori Putica.

Goran Mratinović

- Mislim da to vodi i prema neuređenom društvu. Do sada ipak imamo jednakost među strankama, financiranje od strane bogatih pojedinaca vodilo bi prema jednoj potpuno drugačijoj segragaciji u politici. A onda se pitam što bi oni sljedeće tražili? Možda da se prestanu financirati udruge iz državnog proračuna ? To jednostavno nije dobar prijedlog. - navela je Putica.

POTREBICA: PRODAVAJU FLOSKULE

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazao je kako ne podržava referendumsku inicijativu iz nekoliko razloga.

- Prvo, kad financiranje političkih stranaka ne bi bilo iz proračuna stvorila bi se mogućnost da se samo bogati, ili oni u koje bogatiji slojevi računa ulažu novac,  bave ozbiljnim političkim radom. Na taj način bi bili puno podložniji utjecaju kapitala i raznih lobija. Drugo, ne podržavam inicijativu jer služi u predizborno vrijeme Živom zidu. I treće, zato jer su oni u Živom zidu na čelu s njihovim Ivanom Pernarom pravi primjeri licemjera. Pernar je uzimao novac, dapače prebacio ga na Abecedu demokracije gdje su sisali po milijun i pol kuna godišnje, a sad prodavaju floskule. - rekao je Potrebica.

Alena Hadžić

- Većina zemalja razvijene demokracije imaju neki oblik financiranja stranaka, naravno treba biti transparentna kontrola potrošnje tog novca, ali i donacije trebaju biti dobro uređene kako se ne bi dogodilo da netko financirajući političke stranke kupuje utjecaj. I zato je suludo podržati jednu ovakvu inicijativu. - objasnio je Potrebica.

ČALE MRATOVIĆ: UKINIMO ONDA I SVE DRUGO

I nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Matija Čale Mratović se ne slaže s ovom inicijativom.

- Ljudima se za rad bilo koje udruge daju sredstva. I strankama su potrebna osnovna sredstva. Ako gledamo po osnovnoj funkciji i namjeni, angažman stranaka je za opće dobro. Nećemo sad lamentirati o toj ideji u duljinu i širinu, ali mislim da pogotovo manje stranke sebe financiraju značajno i svojim sredstvima. Financiramo svaku aktivnost udruge, Crkve, svega ili svačega, pa tako imamo i stranke koje djeluju u društvu. - riječi su Čale Mratović.

DD

- Onda neka se ukine i sve drugo pa startajmo ispočetka s drugačijim načinom upravljanja javnim sredstvima i drugačijim promišljanjima. Ali to je nezamislivo težak zadatak u zajednici od četiri milijuna ljudi. U ovom trenutku to ne bi bilo dobro jer bi ostale velike stranke koje ionako imaju neka sredstva pa bi još više pogoršalo ovu situaciju. - objasnila je Matija Čale Mratović.

RAGUŽ: POPULIZMOM SE ŽELI DOBITI KOJI POEN VIŠKA

Predsjednik DUSTRA-e i Željko Raguž izričito je protiv inicijative.

- Nije problem u financiranju političkih stranaka s obzirom da to nije kao nekad. Danas se zna gdje ta sredstva idu, a to je strankama neophodno da bi mogle funkcionirati. Rijetko koja stranka u Hrvatskoj ima vlastite prostore. Dakle, imamo plaćanje najma, režija, obilazaka terena, svega onoga što je bitno u radu stranaka. - kazao je Raguž.

Aida Čakić

- Veći je problem licemjera, i na lokalnom i državnom nivou. Oni tu nešto predlažu, a nisu svojim primjerom pokazali da se može funkcionirati bez novca. Imali smo prijedlog jedne lokalne kandidacijske grupe koja je to predlagala, pa zašto nisu prestali uzimati taj novac? Što ga nisu proslijedili u Crveni križ ili dali potrebitima? E tako i ovi na državnom nivou. Pred svake izbore takvi iskoče kao gljive poslije kiše, znajući da ista stvar neće proći, ali populizmom žele dobiti koji poen viška. - zaključio je Raguž.

BARAČ: TO OTVARA JOŠ VEĆA VRATA KORUPCIJI I KLIJENTELIZMU

Svoje mišljenje rekao je i predsjednik dubrovačkog SDP-a i gradski vijećnik Jadran Barač.

- Vidim jednu logiku oko ukidanja financiranja političkih stranaka iz proračuna, a to je smanjenje nameta građanima i sigurno bi se dalo pronaći prostora za smanjenje takvih opterećenja. S druge strane, postavlja se pitanje kako će se ukidanje odraziti na rad malih političkih stranaka kojima takvo financiranje iz proračuna predstavlja jedini izvor financiranja? Jer će do donacija lakše dolaziti one stranke koje su na vlasti, a to otvara još veća vrata prema korupciji i klijentističkom načinu djelovanja kojeg je ionako u izobilju kod nas. - kazao je Barač.

Goran Mratinović

- Gledano u cjelini, urušavanje demokracije u Hrvatskoj ne uzrokuje financiranje stranaka iz proračuna već zloupotreba državnih institucija, ugrožavanja slobode medija te pogodovanja interesnim skupinama. To je glavni problem. Recimo, ograničio bih svim strankama financiranje medija jer stranke koje imaju više novca dobivaju veći pristup medijima , a time i moć utjecanja na stavove građana. Demokracija se ne bi trebala mjeriti novčanim resursima, već na istini, odgovornom ponašanju te poticanju raznolikosti, a time većeg broja rješenja za brojne probleme. Prema tome kreatori javnih politika bi trebali biti ravnopravno zastupljeni u svim sferama djelovanja - zaključio je gradski vijećnik Jadran Barač.

Popularni Članci