Vedran Kosović: Nastavljamo s projektima, u ovom mandatu želimo riješiti i Kaše

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Povjeren mu je drugi mandat na čelu društva koje skrbi o najvrjednijem resursu Dubrovnika – povijesnim zdanjima, a na samom početku novog mandata otvoren je novi gradski prostor koji priča priču o slavnoj prošlosti Dubrovačke Republike

Na Gundulićevoj poljani otvoren je novi gradski, javni prostor koji ima edukativnu i povijesnu svrhu. U moru suvenirnica, restorana brze hrane, slastičarnica i sličnih turističkih 'mamilica' jedan ovakav prostor od nemjerljive je vrijednosti. Nekadašnji prostor Zagrebačke banke kupio je Grad Dubrovnik 2018. godine od Ministarstva državne imovine, a novce, nešto manje od 10 milijuna kuna, osiguralo je tada Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Na Gundulićevoj poljani 6 sada se nalazi izložba kovanica iz vremena Dubrovačke Republike. Otvorena je nekoliko dana nakon što je Vedranu Kosoviću potvrđen drugi mandat na čelu društva, dobra uvertira za nove dvije godine projekata i čuvanja dubrovačke povijesne baštine, starine od koje živi sadašnjost i budućnost.

POKRENUTI PROJEKTI KOJI SU ZAUSTAVLJENI U KORONI

„Prethodne dvije godine mandata obilježilo je pokretanje svih onih projekata koji su bili zaustavljeni u koroni, zadovoljan sam da sve to uspjeli. To su projekti poput gradilišta u Stonu, Korune, Velikog zida, Svetog Ivana, Dominikanskog samostana u Čelopecima, Svetog duha na Šipanu, Prevlake...“, nabrojao je Kosović i podsjetio kako je riječ o projektima gdje su radovi već bili krenuli, a u koroni su se morali zaustaviti što je bilo jako teško.

„To je zaista bio jedan šok za svih, nije bilo lako to izdržati, ali uspjeli smo sve opet pokrenuti“, uvodi u razgovor.

FINANCIJE SU DOBRE

Prema riječima predsjednika Društva, danas financijski stoje dobro.

„Godina iza nas je bila u skladu s očekivanjima. Pratimo pokazatelje ove turističke sezone i vidimo dobre brojeve. Uključeni smo i u priču održivog turizma kroz Plan upravljanja, tako da postoji i težnja kontrole turizma unutar 'zdravih brojki'“, govori.

„U međuvremenu smo se financijski konsolidirali, riješili obaveze za kredite koje smo uzimali, pa smo s pravom počeli raditi i na novim projektima. Nova se gradilišta otvaraju, a kad pogledamo naprijed, iznimno nam je bitan nastavak priče kneževih dvorova. Do kraja godine je plan dovršiti Janjinu i započeti radove u Orebiću. Ulažemo velike napore u taj projekt“, istaknuo je Kosović i dodao kako je jedan od bitnih projekata za budućnost lukobran Kaše.

PROJEKT LUKOBRAN KAŠE

„Cijelo vrijeme komuniciramo  sa Županijom, Gradom i konzervatorima. Što se tiče Društva i članova, dajemo snažnu podršku projektu, ali on ima neke posebnosti i limite vezane za samo upravljanje s obzirom na to da je pod Županijskom lučkom upravom, a ne direktno pod Dubrovačko-neretvanskom županijom“, pojašnjava Kosović i apostrofira kako je zbog toga važno iznaći najbolji model za projekt.

„Želja je velika i zaista mislimo da je to važan projekt, stava smo kako je to dio fortifikacije u sklopu Grada Dubrovnika i kao takve Kaše promatramo kao remek djelo. Vjerujem da ćemo uspjeti“, poručio je.

Što se tiče odnosa s gradskom upravom danas, predsjednik DPDS-a naglašava kako je najbitnija otvorena komunikacija.

„Ona se treba događati tamo gdje je potrebna, a to je s instancama Grada, gradonačelnika, zamjenice gradonačelnika i resornim pročelnicima. Željeli smo uspostaviti zdravu komunikaciju i zaista mogu reći da imamo korektnu suradnju“, kazao je Kosović.

'SLOGA KUĆU GRADI'

I sam gradonačelnik Mato Franković na otvaranju izložbe 'Novac Dubrovačke Republike' naglasio je kako „sloga i dogovor kuću grade“.

„Jedan od rezultata sloge i dogovora je upravo ovaj prostor. Prije šest godina, dobili smo informaciju kako se prodaje iznimno vrijedan prostor i dobili smo mogućnost korištenja pravo prvokupa za prostor Zagrebačke banke. Da nismo iskoristili to pravo, sigurno ne bi ovdje bilo ono što će biti u budućnosti“, rekao je Franković i izrazio želju da s vodstvom DPDS-a i u budućnosti bude jednaka sloga.

Inače, 2018. godina bila je godina velikih turističkih brojki, pandemija korona virusa i slom turizma nisu bili niti na vidiku, a o održivom turizmu razgovaralo se tek 'u povojima'. Zbog toga je za prostor vladao veliki interes, iako procijenjen na 6 milijuna kuna, na aukciji je postigao cijenu od skoro deset milijuna kuna, a licitaciju su obavljali tada Niko Kapetanić i Denis Orlić i pobijedili brojne 'jake' poduzetnike.

Popularni Članci