VJERSKA DISKRIMINACIJA U DUBROVAČKIM VRTIĆIMA Stižu upozorenja zbog nejednakosti među djecom, a Boja Milan Mustač se ne javlja na mobitel

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Prema Izvješću o slobodi mišljenja za 2018. godinu koje je ovih dana objavila svjetska udruga humanista, ateista i sekularista International Humanist and Ethical Union, Hrvatska se našla na lošem 132. mjestu, nakon što je loše ocijenjena u svim kategorijama. 

Hrvatska je posebno loše ocijenjena u kategoriji 'Obrazovanje i prava djece' u kojoj je zbog teške diskriminacije označena crvenom bojom. U tom kontekstu se posebno spominju i dječji vrtići u Dubrovniku u koje je, kako stoji u izvješću, uveden jedan oblik vjeronauka. I dok o izvješću pišu hrvatski nacionalni mediji, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustač ne odgovara na pozive novinara Dubrovačkog dnevnika koji je posljednja dva dana bezuspješno pokušavaju dobiti kako bi doznali o čemu se točno radi. S obzirom na to kako je, čini se, do izjave ravnateljice DV Dubrovnik koja uporno ignorira pozive nemoguće doći, Dubrovački dnevnik je pokušao otkriti o čemu se radi drugim kanalima. 

Kad se govori o 'nekom obliku vjeronauka u dubrovačkim vrtićima', pod tim se zapravo misli na vjerski odgoj. Na stranicama Javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik stoji kako djeca mogu pohađati program katoličkog vjerskog odgoja, igraonice za darovitu djecu i program mjera sigurnosti. Po pitanju programa katoličkog vjerskog odgoja stoji kako je verificiran od Ministarstva prosvjete, obrazovanja i sporta, a kako ga provode odgojiteljice sa završenim teološko katehetskim obrazovanjem. Za katolički vjerski odgoj je educirana jedna stručna suradnica pedagoginja i 23 odgojiteljice. Program vjerskog odgoja se provodi u mječovitim skupinama dječjih vrtića Radost i Ježić na Osojniku. 

Posebno se posljednjih godina u medijima moglo čitati kako dio roditelja, premda su katolici, povlači pitanje opravdanosti vjeronauka u školama. Isto pitanje se povlači i kad su u pitanju vrtići. Ipak, kad se izuzmu navedene dvojbe, i dalje ostaje pitanje zašto je dijelu djece koja se odgajaju u katoličkoj vjeri omogućeno ekskluzivno pravo na vjerski odgoj dok su druga djeca diskriminirana s obzirom na to kako im nije ponuđena alternativa kao i niti jedan program koji bi se odnosio na učenja koja bi utjecala na njihov duhovni razvoj. Pitanje je to na koje Dubrovački dnevnik nije dobio odgovor jer ravnateljica Milan Mustač ignorira pozive. 

Popularni Članci