Znate li u čijem je vlasništvu parkiralište kraj hotela Neptun? Ne, nije od Importanne Resorta

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: DD
U našem Zelenom feljtonu danas opet obrađujemo zemljišta na Babinom kuku

Prošli put u našem Zelenom feljtonu pisali smo o atraktivnom zemljištu na Babinom kuku poviše restorana Levanat, a danas ćemo obraditi zemljište koje se nalazi u neposrednoj blizini. Riječ je o parceli preko puta hotela Neptun, a koja se do unazad par godina koristila za slobodni parking. Doduše i danas se koristi za ostavljanje vozila, ali vlasnik je sad stavio lanac.

Mnogi Dubrovčani vjerojatno misle da spomenuti prostor pripada hotelu Neptun, odnosno Importanne Resortu, ali to nije istina. Naime, zemljište je u vlasništvu Valamar Riviere. Stoga smo ih pitali da nam objasne zašto je do unazad nekoliko godina bio slobodan pristup parkingu, a sada je zagrađen lancima.

- Treba napomenuti da je navedena zona još prije četiri godine preuređena u zaštićeno i nadzirano parkiralište koje je stavljeno na raspolaganje isključivo građanima Dubrovnika, ljubiteljima plaže Valamar Dubrovnik President – kazali su nam iz Valamara.

Njihov odgovor nije nam najjasniji, jer se prije moglo slobodno parkirati, a sada je stavljen lanac. Valjda se unaprijed treba javiti dužnosnicima iz Hotela President kako bi se moglo parkirati i otići na plažu, a lanac je vjerojatno stavljen da se na zemljištu Valamara ne bi parkiravali gosti Neptuna. Iz Valamara su nam također kazali da oni nisu inzistirali da se zatvori okretište autobusne linije broj 5 odmah do recepcije Neptuna, već da je ta inicijativa došla iz Grada Dubrovnika.

Također, kažu nam da su Importanne Resortu ponudili zemljište u najam po povoljnim uvjetima, ali je Uprava Importannea odbila tu mogućnost.

- Iskreno priznajemo da je odbijanje naših susjeda za preuzimanjem navedenog prostora u najam za nas bila sretna okolnost, jer nam je to omogućilo da nakon preuređenja plaže Valamar Dubrovnik President za goste i sugrađane osiguramo set usluga na visokoj razini, kako na plaži, tako i na predmetnom parkiralištu – kažu iz Valamara.

Zanimljiva je veličina ove čestice (1065/8 k.o. Gruž). Ne samo da obuhvaća prostor između hotela Neptun i President, već se proteže duž čitave južne strane glavne prometnice preko Babinog kuka, a seže sve do 'divljeg parkirališta' na glavici Babinog kuka, obuhvaćajući i dio novog puta koji vodi u smjeru tvrđave. Ukupna veličina čestice je preko 100 tisuća metara kvadratnih, a u GUP-u Dubrovnika vodi se kao javni park i rekreacijska zona. Za sada nije predviđena nikakva mogućnost gradnje, pa će taj dio Babinog kuka sigurno još neko vrijeme imati prirodan izgled (nadajmo se da će tako ostati što duže).

Što se tiče samog vlasništva, valja napomenuti da se u vezi parkirališta pokraj Neptuna ne vode nikakvi sudski sporovi, odnosno da je taj dio u čistom vlasništvu Valamara, ali na drugim djelovima iste ove čestice, kako je vidljivo iz zemljišnjih knjiga, traju sporovi između Republike Hrvatske i Valamar Riviera Adrie (još iz doba privatizacije i vremena direktora Mladena Falkonija o čemu smo već pisali), ali i oni koji se tiču povrata zemljišta oduzetog u nacionalizaciji, a čiji je zahtjev predao Ivan Božidar Ivanović.

Kad smo već kod vlasništva Republike Hrvatske, vrijedi kazati da divlje, makadamsko parkiralište na glavici Babinog kuka, odakle puca prekrasan pogled na most i Rijeku dubrovačku, a kojeg najčešće koriste autobusi, pripada upravo Republici Hrvatskoj.

Popularni Članci