Grom udario u zrakoplov Croatia Airlinesa iznad Podgorice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Croatia Airlines
Kvar na elektronici i oplati se dogodio jučer, kada su na letu prema Podgorici, putnici koji su sjedili na sjedištima do prozora vidjeli kako grom udara u avion, zatim su ugledali plamen i osjetili jake turbulencije. Podgorički Dan piše da je paniku, dramu i dječji plač pokušavala smiriti posada. Pilot je odlučio da avion spusti na dubrovački aerodrom. Pedesetak putnika je potom sat vremena provelo na aerodromu Ćilipi jer su avio-mehaničari pokušavali popraviti zrakoplov.

Kvar na elektronici i oplati se dogodio jučer, kada su na letu prema Podgorici, putnici koji su sjedili na sjedištima do prozora vidjeli kako grom udara u avion, zatim su ugledali plamen i osjetili jake turbulencije.

Podgorički Dan piše da je paniku, dramu i dječji plač pokušavala smiriti posada. Pilot je odlučio da avion spusti na dubrovački aerodrom. Pedesetak putnika je potom sat vremena provelo na aerodromu Ćilipi jer su avio-mehaničari pokušavali popraviti zrakoplov.

Inače, zrakoplov je na vrijeme poletio sa zagrebačkog aerodroma 'Pleso', a tijekom cijelog leta bile su jake turbulencije.

Za napomenuti je kako su udari groma u zrakoplov česta pojava, a uglavnom bez ikakvih posljedica.

Croatia Airlines: 'Nije bila ugrožena sigurnost putnika'

Tijekom leta na redovitoj međunarodnoj liniji Zagreb - Podgorica jučer je došlo do udara groma u zrakoplov Croatia Airlinesa (Dash 8–Q400) nakon čega je kapetan zrakoplova odlučio sletjeti u najbližu zračnu luku, onu u Dubrovniku, priopćeno je danas iz Croatia Airlinesa (CA). "Zbog udara groma, turbulencija i vrlo loših vremenskih uvjeta iznad ZL Podgorica, kapetan zrakoplova odlučio je sletjeti u najbližu zračnu luku u kojoj kompanija ima svoju tehničku podršku, a to je u tom trenutku bila ZL Dubrovnik", stoji u priopćenju i napominje da nije riječ o prisilnom slijetanju nego je kapetan zrakoplova donio odluku o slijetanju u alternativnu zračnu luku, a tijekom navedenog događaja sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena i striktno su se poštivale sve sigurnosne procedure.

Ističu da je prema kompanijskim procedurama o sigurnosti letenja te preporukama proizvođača zrakoplova, poslije ovakvih događaja neophodno provjeriti sve sustave zrakoplova kao i moguća oštećenja na oplati. Zbog toga je odlučeno da se zrakoplov privremeno povuče iz prometa i detaljno pregleda, a utvrđeni su tragovi električnog pražnjenja na oplati koji će se otkloniti bojanjem (dakle, nije riječ o mehaničkim napuklinama). Zbog toga je zrakoplov danas obavio prelet (bez putnika) iz Dubrovnika u Zagreb, gdje je tehničko središte tvrtke, ističu.

Iz CA naglašavaju da su prigodom udara groma i putnici i posada sigurni, jer su zrakoplovi projektirani za takve slučajeve i izrađeni kao tzv. Faradejev kavez.

Riječ je o sustavu statičkih ispražnjivača smještenih na krilima zrakoplova, koji primljeni elektricitet (poslije udara groma) odmah vraća natrag u atmosferu preko oplate zrakoplova. Udari groma u oko 99 posto slučajeva ne uzrokuju nikakva oštećenja na oplati zrakoplova, nego najčešće dolazi do sagorjevanja statičkih ispražnjivača, koji se zamijene i zrakoplov se u relativno kratkom razdoblju opet uključuje u promet. Ipak, uobičajeno je da se zrakoplovi poslije takvih događaja upućuju na dodatni sigurnosni pregled, što Croatia Airlinesa uvijek čini jer je sigurnost letenja prioritet kompanije, napominju.

Iz CA podsjećaju da je 39 putnika s ovog leta jučer prevezeno autobusom iz Dubrovnika u Podgoricu na trošak kompanije te se ispričavaju putnicima na letu zbog neugodnosti i poremećaja u putovanju.

Popularni Članci