DEMOGRAFIJA, ZAPOŠLJAVANJE I RAST Guverner Vujčić: Dubrovačka Republika je primjer povijesnih dostignuća

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Međunarodna konferencija Hrvatske narodne banke i Međunarodnog monetarnog fonda 'Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi' danas se održala u Dubrovniku na kojoj su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i zamjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang.

Guverner Vujčić poručio je danas da je nedostatak kvalificirane radne snage postao glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, pa je, prema njegovim riječima nužno stvarati okruženje koje će poticati ostanak talentiranih pojedinaca, što, između ostalog, uključuje i podizanje plaća. Vujčić je istaknuo kako Europa postaje sve starija, a poduzetnici kao drugi značajan problem smatraju nedostatak kvalificirane radne snage.

- Potrebno je stvoriti pozitivno radno okruženje da radnici budu motivirani i tu ostanu raditi, a jedno od rješenja je zasigurno povećanje plaća kao i sigurnost kod zapošljavanja. Prilično je teško stvoriti balans između sigurnosti i fleksibilnosti na radnom tržištu - naznačio je Vujčić prisjetivši se Dubrovačke Republike koju je naveo primjerom povijesnih dostignuća.

- Danas je Dubrovnik popularan zbog impresivne arhitekture, na UNESCO-voj je listi zaštićenih područja, ima impresivnu prirodu, ali dugačku povijest, posebnu onu ekonomsku. Zbog geografskog položaja prijetili su mu okupatori, ali uvijek je ostajao autonoman i slobodan. To je ispregovarano diplomatskim putevima, nekad se plaćalo za slobodu, a nekad je dolazilo do razmjene poput teritorije Neuma zbog zaštite od venecijanske vojske. Dubrovnik se oslanjao na uvoz zbog neplodne zemlje kao i na razmjenu, dok su se privrednici pozicionirali kao glavni posrednici između Balkana i zapadnih zemalja. Također, Republika je gradila brodove i bio je razvijen pomorski promet po čemu je postala prepoznatljiva u svijetu, dok je politika vladajućih bila javno obrazovanje, briga o zdravlju i socijalnom blagostanju što je držalo radnike motiviranim - naveo je guverner Vujčić.

Zamjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang govorio je o tome kako održati ekonomski rast dok se smanjuje populacija, a osvrnuo se na demografske trendove i tehnologiju.

- Postajemo stariji prije nego što postanemo bogati, a izazov je za sve ministre, vlade i politike kako ići dalje jer moramo hitno djelovati. Jedan od načina je rješavanja problema u vidu poboljšanja uvjeta za radnike i privlačenje stanovništva da se vrati, ali i uvoz nove radne snage - kazao je Zhang navevši primjer wimbledonskih finalista Đokivića i Federara koji su jučer odigrali veliki meč. Oni su dokaz da godine nisu važe, istaknuo je on te dodao da se dobri rezultati postižu uz trening, dobro zdravlje, dobar reket i trkačke sposobnosti.

- Pozitivni rezultati neće doći odjednom. Politika treba usmjeriti investicije na ljudske potencijale i poboljšanje obrazovnog sustava što bi trebalo spriječiti iseljavanja i razvoj tehnologija - poručio je zamjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang.

Premijer Andrej Plenković istaknu je neke od pozitivnih trendova koja su prema njegovom mišljenju važni.

- GDP nam je porastao za 3,9 posto što je skoro najveći rast u zadnjih 11 godina, kreditni rejting je vraćen na investicijsku razinu, brojni pokazatelji ističu bolju fiskalnu konsolidaciju, a strukturne reforme i investicije donose dobre rezultate što znači da smo efikasniji. Naši glavni ciljevi su jačanje konkurentnosti ekonomije, povezivanje obrazovanja s tržištem rada kao i održivosti javnih financija, a to sve ćemo postići ključnim reformama u javnom sektoru, modernizacijom i digitalizacijom te bržom administracijom - zaključio je premijer Andrej Plenković u Dubrovniku na međunarodnoj konferenciji Hrvatske narodne banke i Međunarodnog monetarnog fonda 'Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi'.

Popularni Članci